간편성과 편의성을 중시하는 식생활 패턴의 변화로 인해 외식 비율이 증가하고, 더불어 대형마트에서의 즉석섭취·편의식품의 수요와 소비도 증가하고 있다. 이에 따라 서울의 대형마트에서 판매 중인 즉석섭취·편의식품 435건을 대상으로 주요 식중독균 오염도를 분석하고, 월별 검출량과 환경요인과의 상관성을 분석하여 위생관리 방안을 제안하고자 하였다. 모든 시료는 식품공전의 미생물시험법에 준하여 시험하였다. 생선초밥에서 E. coli는 0.06±0.27 log10CFU/g, S. aureus는 0.10±0.38 log10CFU/g, B. cereus는 0.10±0.39 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 김밥에서는 E. coli 0.11±0.38 log10CFU/g, S. aureus 0.26±0.61 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.05±0.26 log10CFU/g, B. cereus 0.37±0.83 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 오징어젓갈은 E. coli 0.27±0.56 log10CFU/g, S. aureus는 0.23±0.54 log10CFU/g, Cl. perfringens가 0.06±0.25 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염도는 0.96±1.03 log10CFU/g이었다. 깻잎장아찌에서는 E. coli 0.12±0.39 log10CFU/g, S. aureus 0.43±0.71 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.08±0.32 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염수준은 1.08±1.04 log10CFU/g로 나타났다. 진미채볶음은 E. coli 0.27±0.55 log10CFU/g, S. aureus 0.33±0.70 log10CFU/g, B. cereus는 1.28±1.19 log10CFU/g의 오염수준을 나타냈다. 모든 시료에서 ...
간편성과 편의성을 중시하는 식생활 패턴의 변화로 인해 외식 비율이 증가하고, 더불어 대형마트에서의 즉석섭취·편의식품의 수요와 소비도 증가하고 있다. 이에 따라 서울의 대형마트에서 판매 중인 즉석섭취·편의식품 435건을 대상으로 주요 식중독균 오염도를 분석하고, 월별 검출량과 환경요인과의 상관성을 분석하여 위생관리 방안을 제안하고자 하였다. 모든 시료는 식품공전의 미생물시험법에 준하여 시험하였다. 생선초밥에서 E. coli는 0.06±0.27 log10CFU/g, S. aureus는 0.10±0.38 log10CFU/g, B. cereus는 0.10±0.39 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 김밥에서는 E. coli 0.11±0.38 log10CFU/g, S. aureus 0.26±0.61 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.05±0.26 log10CFU/g, B. cereus 0.37±0.83 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 오징어젓갈은 E. coli 0.27±0.56 log10CFU/g, S. aureus는 0.23±0.54 log10CFU/g, Cl. perfringens가 0.06±0.25 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염도는 0.96±1.03 log10CFU/g이었다. 깻잎장아찌에서는 E. coli 0.12±0.39 log10CFU/g, S. aureus 0.43±0.71 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.08±0.32 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염수준은 1.08±1.04 log10CFU/g로 나타났다. 진미채볶음은 E. coli 0.27±0.55 log10CFU/g, S. aureus 0.33±0.70 log10CFU/g, B. cereus는 1.28±1.19 log10CFU/g의 오염수준을 나타냈다. 모든 시료에서 Salmonella spp., V. parahaemolyticus, L. monocytogenes는 검출되지 않았으며, 월별 오염도 분석 결과, 생선초밥, 김밥, 반찬류에서 S. aureus, B. cereus의 오염도가 주로 5~9월 사이에 전체 평균치보다 높은 수준으로 유의적 차이를 보였다(p<0.05). 식중독지수와 월별 온도는 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 본 연구결과를 바탕으로 즉석섭취식품의 미생물 오염도 저감화를 위한 E. coli의 정량규격 적용, 즉석반찬류에 대한 S. aureus의 정량규격 설정을 제안한다. 또한 S. aureus, B. cereus의 오염도가 높게 나타난 5~9월 사이의 집중적 위생관리를 제안한다. 마지막으로 즉석섭취·편의식품의 제조·유통·판매 단계에서 철저한 환경위생관리가 이루어지도록 주요 식중독균의 오염도와 상관성이 높게 나타난 “온도”를 중요 위생관리 요인으로 설정하고, 식품의 표면온도와 품온이 냉장온도 기준인 10℃ 이하로 유지되도록 관리하는 효과적인 방안 모색을 제안한다.
간편성과 편의성을 중시하는 식생활 패턴의 변화로 인해 외식 비율이 증가하고, 더불어 대형마트에서의 즉석섭취·편의식품의 수요와 소비도 증가하고 있다. 이에 따라 서울의 대형마트에서 판매 중인 즉석섭취·편의식품 435건을 대상으로 주요 식중독균 오염도를 분석하고, 월별 검출량과 환경요인과의 상관성을 분석하여 위생관리 방안을 제안하고자 하였다. 모든 시료는 식품공전의 미생물시험법에 준하여 시험하였다. 생선초밥에서 E. coli는 0.06±0.27 log10CFU/g, S. aureus는 0.10±0.38 log10CFU/g, B. cereus는 0.10±0.39 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 김밥에서는 E. coli 0.11±0.38 log10CFU/g, S. aureus 0.26±0.61 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.05±0.26 log10CFU/g, B. cereus 0.37±0.83 log10CFU/g의 오염도를 나타냈다. 오징어젓갈은 E. coli 0.27±0.56 log10CFU/g, S. aureus는 0.23±0.54 log10CFU/g, Cl. perfringens가 0.06±0.25 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염도는 0.96±1.03 log10CFU/g이었다. 깻잎장아찌에서는 E. coli 0.12±0.39 log10CFU/g, S. aureus 0.43±0.71 log10CFU/g, Cl. perfringens 0.08±0.32 log10CFU/g 검출되었고 B. cereus의 오염수준은 1.08±1.04 log10CFU/g로 나타났다. 진미채볶음은 E. coli 0.27±0.55 log10CFU/g, S. aureus 0.33±0.70 log10CFU/g, B. cereus는 1.28±1.19 log10CFU/g의 오염수준을 나타냈다. 모든 시료에서 Salmonella spp., V. parahaemolyticus, L. monocytogenes는 검출되지 않았으며, 월별 오염도 분석 결과, 생선초밥, 김밥, 반찬류에서 S. aureus, B. cereus의 오염도가 주로 5~9월 사이에 전체 평균치보다 높은 수준으로 유의적 차이를 보였다(p<0.05). 식중독지수와 월별 온도는 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 본 연구결과를 바탕으로 즉석섭취식품의 미생물 오염도 저감화를 위한 E. coli의 정량규격 적용, 즉석반찬류에 대한 S. aureus의 정량규격 설정을 제안한다. 또한 S. aureus, B. cereus의 오염도가 높게 나타난 5~9월 사이의 집중적 위생관리를 제안한다. 마지막으로 즉석섭취·편의식품의 제조·유통·판매 단계에서 철저한 환경위생관리가 이루어지도록 주요 식중독균의 오염도와 상관성이 높게 나타난 “온도”를 중요 위생관리 요인으로 설정하고, 식품의 표면온도와 품온이 냉장온도 기준인 10℃ 이하로 유지되도록 관리하는 효과적인 방안 모색을 제안한다.
The consumption of ready-to-eat product is increasing nowadays associated with the change of the life pattern. This study was conducted to provide a proposal for risk managemental solution by analyzing the contamination level of major food poisoning bacteria. To demonstrate the correlation between t...
The consumption of ready-to-eat product is increasing nowadays associated with the change of the life pattern. This study was conducted to provide a proposal for risk managemental solution by analyzing the contamination level of major food poisoning bacteria. To demonstrate the correlation between the monthly detected level and environmental factor, a total of 435 samples of ready-to-eat products in hypermarket were examined. All samples were measured according to the microorganism test manual of the Korean Food Code. The contamination level of Sushi was 0.06±0.27 log10CFU/g for E. coli, 0.10±0.38 log10CFU/g for S. aureus and 0.10±0.39 log10CFU/g for B. cereus. As well, that of Kimbab was 0.11±0.38 log10CFU/g for E. coli and 0.26±0.61 log10CFU/g for S. aureus, 0.05±0.26 log10CFU/g for Cl. perfringens and 0.37±0.83 log10CFU/g for B. cereus. In the Ojingeo-jeotgal, 0.27±0.56 log10CFU/g for E. coli, 0.23±0.54 log10CFU/g for S. aureus, 0.06±0.25 log10CFU/g for Cl. perfringens and 0.96±1.03 log10CFU/g for B. cereus were detected. In the Kkaetip-jangachies, 0.12±0.39 log10CFU/g for E. coli, 0.43±0.71 log10CFU/g for S. aureus 0.08±0.32 log10CFU/g for Cl. perfringens and 1.08±1.04 log10CFU/g for B. cereus were detected. In the Jinmichae-bokkeum, 0.27±0.55 log10CFU/g for E. coli and 0.33±0.70 log10CFU/g for S. aureus and 1.28±1.19 log10CFU/g for B. cereus were detected. However, Salmonella spp., V. parahaemolyticus and L. monocytogenes were not detected in any of the sample. The analysis of monthly contamination level showed that the contamination levels of S. aureus, B. cereus in Sushi, Kimbab and Side-dishes were higher than the overall average mainly during the period of May to September (p<0.05). These results showed the food poisoning index and monthly temperature showed a positive correlation. We suggested a quantitative standard of E. coli to control of the microbial contamination levels of ready-to-eat food, and manage a quantitative standard of S. aureus for Side-dishes. In addition, this study proposed an intensive control from May to September when the contamination levels of S. aureus and B. cereus are increased. And considering "temperature", which had high correlation with the contamination level of major food poisoning bacteria, as major risk management factor. This study is expected to provide the preliminary data for hygienic management in ready-to-eat products and insert an additional article for controlled refrigerator temperature below 10℃.
The consumption of ready-to-eat product is increasing nowadays associated with the change of the life pattern. This study was conducted to provide a proposal for risk managemental solution by analyzing the contamination level of major food poisoning bacteria. To demonstrate the correlation between the monthly detected level and environmental factor, a total of 435 samples of ready-to-eat products in hypermarket were examined. All samples were measured according to the microorganism test manual of the Korean Food Code. The contamination level of Sushi was 0.06±0.27 log10CFU/g for E. coli, 0.10±0.38 log10CFU/g for S. aureus and 0.10±0.39 log10CFU/g for B. cereus. As well, that of Kimbab was 0.11±0.38 log10CFU/g for E. coli and 0.26±0.61 log10CFU/g for S. aureus, 0.05±0.26 log10CFU/g for Cl. perfringens and 0.37±0.83 log10CFU/g for B. cereus. In the Ojingeo-jeotgal, 0.27±0.56 log10CFU/g for E. coli, 0.23±0.54 log10CFU/g for S. aureus, 0.06±0.25 log10CFU/g for Cl. perfringens and 0.96±1.03 log10CFU/g for B. cereus were detected. In the Kkaetip-jangachies, 0.12±0.39 log10CFU/g for E. coli, 0.43±0.71 log10CFU/g for S. aureus 0.08±0.32 log10CFU/g for Cl. perfringens and 1.08±1.04 log10CFU/g for B. cereus were detected. In the Jinmichae-bokkeum, 0.27±0.55 log10CFU/g for E. coli and 0.33±0.70 log10CFU/g for S. aureus and 1.28±1.19 log10CFU/g for B. cereus were detected. However, Salmonella spp., V. parahaemolyticus and L. monocytogenes were not detected in any of the sample. The analysis of monthly contamination level showed that the contamination levels of S. aureus, B. cereus in Sushi, Kimbab and Side-dishes were higher than the overall average mainly during the period of May to September (p<0.05). These results showed the food poisoning index and monthly temperature showed a positive correlation. We suggested a quantitative standard of E. coli to control of the microbial contamination levels of ready-to-eat food, and manage a quantitative standard of S. aureus for Side-dishes. In addition, this study proposed an intensive control from May to September when the contamination levels of S. aureus and B. cereus are increased. And considering "temperature", which had high correlation with the contamination level of major food poisoning bacteria, as major risk management factor. This study is expected to provide the preliminary data for hygienic management in ready-to-eat products and insert an additional article for controlled refrigerator temperature below 10℃.
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