최근 식습관이 서구화와 초고령사회의 진입에 따라 심혈관질환은 국내에서 두 번째로 높은 사망원인이 되고 있다. 따라서 심혈관 질환에 대한 이해와 치료 그리고 예방에 관한 연구는 사회적으로 시급한 실정이다. 카카오는 초콜릿의 원료로 널리 사용되고 있으며 폴리페놀이 풍부한 식물자원으로서 다양한 생물·화학적 효과에 관한 연구 결과들이 확인되고 있다. 본 연구에서는 카카오 유래 혈관 이완 물질의 탐색 연구일환으로, 카카오 폴리페놀에 의한 혈관 반응성, ...
최근 식습관이 서구화와 초고령사회의 진입에 따라 심혈관질환은 국내에서 두 번째로 높은 사망원인이 되고 있다. 따라서 심혈관 질환에 대한 이해와 치료 그리고 예방에 관한 연구는 사회적으로 시급한 실정이다. 카카오는 초콜릿의 원료로 널리 사용되고 있으며 폴리페놀이 풍부한 식물자원으로서 다양한 생물·화학적 효과에 관한 연구 결과들이 확인되고 있다. 본 연구에서는 카카오 유래 혈관 이완 물질의 탐색 연구일환으로, 카카오 폴리페놀에 의한 혈관 반응성, 혈소판 응집 억제 효과를 조사하였고, 아울러 고지혈증이 유발된 쥐에게 카카오 폴리페놀을 4주간 반복 투여 후 혈중 지질변화 및 출혈시간 개선효과를 측정함으로서 카카오 폴리페놀의 혈관 효능에 대하여 검토하였다. 혈관 반응성은 쥐 대동맥 절편을 이용하여 측정하였다. 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 강하게 혈관을 이완시켰으며 ED50 값은 0.38 μg/ml이었다. 이러한 혈관이완 효능은 수축 반응을 억제하였으며 내피세포 산화질소합성효소(eNOS) 저해제와 그 하위 신호전달 단백질인 구아닐고리화효소 (sGC) 저해제에 의해 유의적으로 억제되었으며, 세포내에서 eNOS의 활성을 강력하게 유도하였다. 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 혈관 수축반응을 억제하였다. 혈소판 응집능 변화 시험에서 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 혈소판 응집을 억제 하였다. 고지방식이 동물에 카카오 폴리페놀을 4주간 경구투여에 의한 혈중 총콜레스테롤 수치, 저밀도지단백 및 고밀도지단백의 혈중농도의 변화는 없었으나 혈중 중성지방 농도는 감소하였다. 혈액응고의 간접지표인 출혈시간은 카카오 폴리페놀 4주 투여에 의하여 증가 되었다. 따라서, 카카오 폴리페놀은 산화질소 생성, 혈관이완, 혈소판 응집억제, 고중성지방감소 및 혈행개선 등의 강력한 심혈관 보호효과를 가지고 있음을 확인하였으며, 이러한 효능을 통하여 심혈관계 질환의 위험률을 낮추고 질병개선의 효과를 기대할 수 있을 것으로 사료된다.
최근 식습관이 서구화와 초고령사회의 진입에 따라 심혈관질환은 국내에서 두 번째로 높은 사망원인이 되고 있다. 따라서 심혈관 질환에 대한 이해와 치료 그리고 예방에 관한 연구는 사회적으로 시급한 실정이다. 카카오는 초콜릿의 원료로 널리 사용되고 있으며 폴리페놀이 풍부한 식물자원으로서 다양한 생물·화학적 효과에 관한 연구 결과들이 확인되고 있다. 본 연구에서는 카카오 유래 혈관 이완 물질의 탐색 연구일환으로, 카카오 폴리페놀에 의한 혈관 반응성, 혈소판 응집 억제 효과를 조사하였고, 아울러 고지혈증이 유발된 쥐에게 카카오 폴리페놀을 4주간 반복 투여 후 혈중 지질변화 및 출혈시간 개선효과를 측정함으로서 카카오 폴리페놀의 혈관 효능에 대하여 검토하였다. 혈관 반응성은 쥐 대동맥 절편을 이용하여 측정하였다. 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 강하게 혈관을 이완시켰으며 ED50 값은 0.38 μg/ml이었다. 이러한 혈관이완 효능은 수축 반응을 억제하였으며 내피세포 산화질소 합성효소(eNOS) 저해제와 그 하위 신호전달 단백질인 구아닐고리화효소 (sGC) 저해제에 의해 유의적으로 억제되었으며, 세포내에서 eNOS의 활성을 강력하게 유도하였다. 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 혈관 수축반응을 억제하였다. 혈소판 응집능 변화 시험에서 카카오 폴리페놀은 농도 의존적으로 혈소판 응집을 억제 하였다. 고지방식이 동물에 카카오 폴리페놀을 4주간 경구투여에 의한 혈중 총콜레스테롤 수치, 저밀도지단백 및 고밀도지단백의 혈중농도의 변화는 없었으나 혈중 중성지방 농도는 감소하였다. 혈액응고의 간접지표인 출혈시간은 카카오 폴리페놀 4주 투여에 의하여 증가 되었다. 따라서, 카카오 폴리페놀은 산화질소 생성, 혈관이완, 혈소판 응집억제, 고중성지방감소 및 혈행개선 등의 강력한 심혈관 보호효과를 가지고 있음을 확인하였으며, 이러한 효능을 통하여 심혈관계 질환의 위험률을 낮추고 질병개선의 효과를 기대할 수 있을 것으로 사료된다.
Cacao is a rich source of dietary polyphenols. Cacao polyphenols may mediate beneficial effects on vascular health. The possibility that Cacao polyphenols have cardiovascular protective effects and its underlying mechanism remains unclear. Therefore, the aim of the present study was to evaluate both...
Cacao is a rich source of dietary polyphenols. Cacao polyphenols may mediate beneficial effects on vascular health. The possibility that Cacao polyphenols have cardiovascular protective effects and its underlying mechanism remains unclear. Therefore, the aim of the present study was to evaluate both the in vitro and in vivo vascular effect of Cacao polyphenols. Vascular reactivity was assessed in organ chambers using rat aortic rings and the activation of endothelial NO synthase (eNOS) in cultured bovine aortic endothelial cells. Cacao polyphenols induced endothelium-dependent relaxations, which were abolished by inhibitors of nitric oxide synthase (N⍵-Nitro-L-arginine) and soluble guanylyl cyclase (1H-[1,2,4]oxadiazolo [4,3-a] quinoxalin-L-one), and not affected either by inhibitors of cyclo-oxygenase (indomethacin) or by potassium channel (tetraethylammonium). In addition, Cacao polyphenols caused concentration- dependent phosphorylation of Akt at Serine473 and eNOS at Serine1177 in endothelial cells. The effect of Cacao polyphenol on platelet aggregation was evaluated by aggregometer analysis. The results showed that Cacao polyphenols significantly inhibited human platelet aggregation in dose- dependent manner. The blood circulation improvement effect of Cacao polyphenol was investigated in an experimental model of high fat diet-induced obese mice. Intake of Cacao polyphenols did not affect the level of total cholesterol, LDL and HDL. However, treatment of Cacao polyphenols decreased triglycride levels. In addition, Cacao polyphenols increased blood circulation compare to control. Taken together, our results suggest that Cacao polyphenols have strong cardiovascular protective effect and it could be used for the prevention of atherosclerosis and cardio- vascular disease.
Cacao is a rich source of dietary polyphenols. Cacao polyphenols may mediate beneficial effects on vascular health. The possibility that Cacao polyphenols have cardiovascular protective effects and its underlying mechanism remains unclear. Therefore, the aim of the present study was to evaluate both the in vitro and in vivo vascular effect of Cacao polyphenols. Vascular reactivity was assessed in organ chambers using rat aortic rings and the activation of endothelial NO synthase (eNOS) in cultured bovine aortic endothelial cells. Cacao polyphenols induced endothelium-dependent relaxations, which were abolished by inhibitors of nitric oxide synthase (N⍵-Nitro-L-arginine) and soluble guanylyl cyclase (1H-[1,2,4]oxadiazolo [4,3-a] quinoxalin-L-one), and not affected either by inhibitors of cyclo-oxygenase (indomethacin) or by potassium channel (tetraethylammonium). In addition, Cacao polyphenols caused concentration- dependent phosphorylation of Akt at Serine473 and eNOS at Serine1177 in endothelial cells. The effect of Cacao polyphenol on platelet aggregation was evaluated by aggregometer analysis. The results showed that Cacao polyphenols significantly inhibited human platelet aggregation in dose- dependent manner. The blood circulation improvement effect of Cacao polyphenol was investigated in an experimental model of high fat diet-induced obese mice. Intake of Cacao polyphenols did not affect the level of total cholesterol, LDL and HDL. However, treatment of Cacao polyphenols decreased triglycride levels. In addition, Cacao polyphenols increased blood circulation compare to control. Taken together, our results suggest that Cacao polyphenols have strong cardiovascular protective effect and it could be used for the prevention of atherosclerosis and cardio- vascular disease.
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