오미자(Schizandra chinensis) 과육과 씨앗 추출물의 피부상재균에 대한 항균활성 및 항산화능 Antimicrobial effects and antioxidant activity of Omija (Schizandra chinensis) flesh and seed extracts against human skin pathogens원문보기
오미자를 이용한 피부미용 기능성 항균 세안제를 개발하기 위하여 항균실험의 기본인 E. coli, 여드름 관련 균주 S. epidermidis와 P. acnes, 피부염과 질염을 유발할 수 있는 ...
오미자를 이용한 피부미용 기능성 항균 세안제를 개발하기 위하여 항균실험의 기본인 E. coli, 여드름 관련 균주 S. epidermidis와 P. acnes, 피부염과 질염을 유발할 수 있는 C. albicans 그리고 비듬 유발균 P. ovale에 대한 항균 실험을 하였다. 오미자 과육은 식용으로 이용할 수 있으나 지금까지 과육과 씨앗으로 분리하여 실험한 예가 없어 과육과 씨앗으로 분리하고, 물, 60% ethanol과 95% 주정으로 각각 추출하여 항균실험을 하였다. 오미자의 항균력은 과육 추출물이 씨앗 추출물보다 높은 경향을 보였는데, 95% 주정 추출물이 60% ethanol 추출물과 같거나 높았다. 그리고 오미자 과육 95% ethanol 추출물은 S. epidermidis에 대해서는 항균활성을 보이지 않았다. 오미자 추출물의 항균력은 P. acnes 〉 P. ovale 〉 E. coli, 〉 S. epidermidis 〉C. albicans 순으로 좋았다. 따라서 오미자 과육과 씨앗의 에탄올 추출물은 모두 항균세안제로서 가능성을 보였다. 오미자의 과육과 종자의 항산화능을 비교한 결과 과육과 종자 중 종자의 항산화능이 더 높은 것을 확인하였고, 종자의 항산화능은 60% ethanol 추출에서 가장 높은 항산화능을 나타내는 것을 확인하였다. 이와 같이 물 추출물에서는 항균효과가 없고 과육과 씨앗의 ethanol 추출물에서만 항균효과를 나타내었으며 과육보다는 씨앗에서 더 큰 항산화능을 나타냈다. 그러므로 과육과 종자를 분리한 후 과육은 60% ethanol로 추출하여 기능성 항균 세안제로, 종자는 60% ethanol로 추출하여 기능성 항균 세안제 또는 식물유래 항산화제로 사용한다면 오미자를 보다 효율적으로 사용하는 것이 가능할 것으로 생각된다.
오미자를 이용한 피부미용 기능성 항균 세안제를 개발하기 위하여 항균실험의 기본인 E. coli, 여드름 관련 균주 S. epidermidis와 P. acnes, 피부염과 질염을 유발할 수 있는 C. albicans 그리고 비듬 유발균 P. ovale에 대한 항균 실험을 하였다. 오미자 과육은 식용으로 이용할 수 있으나 지금까지 과육과 씨앗으로 분리하여 실험한 예가 없어 과육과 씨앗으로 분리하고, 물, 60% ethanol과 95% 주정으로 각각 추출하여 항균실험을 하였다. 오미자의 항균력은 과육 추출물이 씨앗 추출물보다 높은 경향을 보였는데, 95% 주정 추출물이 60% ethanol 추출물과 같거나 높았다. 그리고 오미자 과육 95% ethanol 추출물은 S. epidermidis에 대해서는 항균활성을 보이지 않았다. 오미자 추출물의 항균력은 P. acnes 〉 P. ovale 〉 E. coli, 〉 S. epidermidis 〉C. albicans 순으로 좋았다. 따라서 오미자 과육과 씨앗의 에탄올 추출물은 모두 항균세안제로서 가능성을 보였다. 오미자의 과육과 종자의 항산화능을 비교한 결과 과육과 종자 중 종자의 항산화능이 더 높은 것을 확인하였고, 종자의 항산화능은 60% ethanol 추출에서 가장 높은 항산화능을 나타내는 것을 확인하였다. 이와 같이 물 추출물에서는 항균효과가 없고 과육과 씨앗의 ethanol 추출물에서만 항균효과를 나타내었으며 과육보다는 씨앗에서 더 큰 항산화능을 나타냈다. 그러므로 과육과 종자를 분리한 후 과육은 60% ethanol로 추출하여 기능성 항균 세안제로, 종자는 60% ethanol로 추출하여 기능성 항균 세안제 또는 식물유래 항산화제로 사용한다면 오미자를 보다 효율적으로 사용하는 것이 가능할 것으로 생각된다.
In order to develop an antimicrobial skin care cleanser using omija (Schizandra chinensis) extract, antibacterial tests against common bacteria Escherichia. coli, Staphylococcus epidermidis and Propionibacterium acnes related to acne, Candida albicans causing dermatitis and vaginitis, and Pityrospor...
In order to develop an antimicrobial skin care cleanser using omija (Schizandra chinensis) extract, antibacterial tests against common bacteria Escherichia. coli, Staphylococcus epidermidis and Propionibacterium acnes related to acne, Candida albicans causing dermatitis and vaginitis, and Pityrosporum ovale causing dandruff were performed. Although omija flesh has been used for food, there is no previous study on antibacterial activities of omija flesh and seed separately. Thus, flesh and seed from omija were extracted with 60% and 95% ethanol respectively and used for antibacterial tests. The antimicrobial activity of omija was stronger in flesh extract compared to seed extract, and 95% ethanol extract had similar or somewhat higher activity compared to 60% ethanol extract. In addition, the flesh extract with 95% ethanol did not show antibacterial activity against S. epidermidis. The omija extract had the highest antimicrobial activities against P. acnes, followed by P. ovale, E. coli, S. epidermidis, and C. albicans. Also, antioxidant activities of omija were shown that seed extracts had higher activity than flesh extracts. On antioxidant Only ethanol extract showed antimicrobial activity but water extract did not and seed extracts were shown higher antioxidant activity, Therefore, if omija friut 60% ethanol extracts are used for antibacterial cleanser and omija seed 60% ethanol extracts are used for antibacterial cleanser or plant source antioxidants, omija may be used economically.
In order to develop an antimicrobial skin care cleanser using omija (Schizandra chinensis) extract, antibacterial tests against common bacteria Escherichia. coli, Staphylococcus epidermidis and Propionibacterium acnes related to acne, Candida albicans causing dermatitis and vaginitis, and Pityrosporum ovale causing dandruff were performed. Although omija flesh has been used for food, there is no previous study on antibacterial activities of omija flesh and seed separately. Thus, flesh and seed from omija were extracted with 60% and 95% ethanol respectively and used for antibacterial tests. The antimicrobial activity of omija was stronger in flesh extract compared to seed extract, and 95% ethanol extract had similar or somewhat higher activity compared to 60% ethanol extract. In addition, the flesh extract with 95% ethanol did not show antibacterial activity against S. epidermidis. The omija extract had the highest antimicrobial activities against P. acnes, followed by P. ovale, E. coli, S. epidermidis, and C. albicans. Also, antioxidant activities of omija were shown that seed extracts had higher activity than flesh extracts. On antioxidant Only ethanol extract showed antimicrobial activity but water extract did not and seed extracts were shown higher antioxidant activity, Therefore, if omija friut 60% ethanol extracts are used for antibacterial cleanser and omija seed 60% ethanol extracts are used for antibacterial cleanser or plant source antioxidants, omija may be used economically.
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