본 연구는 최근 사회에서 현대인들이 중요하게 인식하고 있는 건강에 대한 요인 중 음식치료를 일반인을 대상으로 변수간의 관계를 규명하기 위하여 진행되었다. 급속한 산업화 이후 현대인들의 소득수준과 의식은 향상하였으나 육체적 활동의 감소, 환경오염 및 면역력저하 등으로 인한 난치성 질환이 증가하고 있으며 육체적인 질병 뿐만 아니라 정신적인 질환 역시 증가하고 있다. 이러한 문제를 해결하기 위하여 정신과 상담이나 약물 치료에 의존하는 실정이지만 이것은 영양의 불균형으로 발생하는 것이라는 연구들이 밝혀지면서 몸과 마음 모두 식습관과 영양불균형에 의해 병이나 면역력 저하가 생기는 것으로 음식의 중요성이 더욱 강조되고 있는 실정이다. 최근 건강에 대한 사회적인 관심도가 지속적으로 고조외고 있고, 이에 따라 다양한 건강관련 정보들이 제공되고 있다. 또한, 이러한 다양한 정보들의 공통점은 영양, 운동, 휴식 등 모든 요인이 조화로워야 건강증진에 이바지 할 수 있으며 그 중 무엇보다 중요한 요소로 영양이 꼽히고 있다. 특히, 의식주와 관련해 생활이 급변하면서 여가생활의 증대, 식생활 수준의 향상, 평균수명의 증대, 최신 식품의 연구와 개발, ...
본 연구는 최근 사회에서 현대인들이 중요하게 인식하고 있는 건강에 대한 요인 중 음식치료를 일반인을 대상으로 변수간의 관계를 규명하기 위하여 진행되었다. 급속한 산업화 이후 현대인들의 소득수준과 의식은 향상하였으나 육체적 활동의 감소, 환경오염 및 면역력저하 등으로 인한 난치성 질환이 증가하고 있으며 육체적인 질병 뿐만 아니라 정신적인 질환 역시 증가하고 있다. 이러한 문제를 해결하기 위하여 정신과 상담이나 약물 치료에 의존하는 실정이지만 이것은 영양의 불균형으로 발생하는 것이라는 연구들이 밝혀지면서 몸과 마음 모두 식습관과 영양불균형에 의해 병이나 면역력 저하가 생기는 것으로 음식의 중요성이 더욱 강조되고 있는 실정이다. 최근 건강에 대한 사회적인 관심도가 지속적으로 고조외고 있고, 이에 따라 다양한 건강관련 정보들이 제공되고 있다. 또한, 이러한 다양한 정보들의 공통점은 영양, 운동, 휴식 등 모든 요인이 조화로워야 건강증진에 이바지 할 수 있으며 그 중 무엇보다 중요한 요소로 영양이 꼽히고 있다. 특히, 의식주와 관련해 생활이 급변하면서 여가생활의 증대, 식생활 수준의 향상, 평균수명의 증대, 최신 식품의 연구와 개발, 삶의 질과 관련한 식생활 의식에 특히 많은 변화를 가져왔다. 따라서 진정한 건강을 추구하는 트랜드가 웰빙, 로하스, 웰니스, 힐링 등으로 점차 확대되면서 인간의 삶의 질을 자연친화적인 상태로 돌리려고 노력하고 있으며 이에 자연치료요법으로 음식치료가 각광받고 있다. 본 논문은 음식이 무엇이고, 음식을 통해 치유하는 음식치료 전반에 걸쳐 문헌적 고찰을 통해 분석하고, 음식치료를 통한 개인의 자기효능감과 생활만족의 상관관계를 통한 삶의 질의 향상을 논술하여 음식치료의 중요성과 향후 필요성을 인식시키고자 한다. 이러한 연구목적을 가지고 진행된 본 연구의 실증분석을 위한 자료 수집은 서울, 부산 지역의 일반인을 중심 대상으로 설문조사를 실시한 결과 다음과 같은 연구결과를 도출하였다. 첫째, 음식치료는 자기효능감에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 음식치료는 생활만족에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 음식치료는 삶의 질의 요인 중 삶의 목표 요인에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 넷째, 자기효능감은 삶의 질의 요인인 삶의 목표와 삶의 만족 두요인 모두 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구에서는 음식치료로 자기효능감과 생활만족이 향상되고, 향상된 자기효능감을 가졌을 때 삶의 질이 향상될 수 있음으로 사료된다. 따라서 음식치료 및 음식섭취에 대한 지각을 가지고, 삶의 질을 향상 시킬 수 있도록 자기효능감 및 생활만족을 느낄 수 있도록 적절한 식단계획이나 음식치료 프로그램 및 강연 등을 활용할 수 있도록 힘써야 한다. 앞으로도 개인 또는 기업의 종사원들이 육체적, 정신적 건강에 관하여 질적인 측면에서 만족감을 가질 수 있도록 힘써야 하며, 내부적으로 만족이 되어야 외부적인 인간관계 등의 긍정적인 효과를 가져올 수 있기 때문에 음식치료에 적극적인 관심을 두어야 한다. 따라서 현재 활발히 진행되고 있는 음식치료 강연의 참석 및 다양한 방법으로의 음식에 대한 정보를 습득하여 개인에 맞는 음식을 제대로 알고, 섭취하여야 할 것이다. 또한 이러한 음식치료 및 음식에 대한 만족감으로 자기효능감과 생활만족을 향상시켜 자신의 삶에 대한 만족감을 증진시켜 이로 인해 면역력의 강화 및 스스로의 건강을 유지하고 증진 시켜 행복한 삶을 만들어 가야 할 것이다.
본 연구는 최근 사회에서 현대인들이 중요하게 인식하고 있는 건강에 대한 요인 중 음식치료를 일반인을 대상으로 변수간의 관계를 규명하기 위하여 진행되었다. 급속한 산업화 이후 현대인들의 소득수준과 의식은 향상하였으나 육체적 활동의 감소, 환경오염 및 면역력저하 등으로 인한 난치성 질환이 증가하고 있으며 육체적인 질병 뿐만 아니라 정신적인 질환 역시 증가하고 있다. 이러한 문제를 해결하기 위하여 정신과 상담이나 약물 치료에 의존하는 실정이지만 이것은 영양의 불균형으로 발생하는 것이라는 연구들이 밝혀지면서 몸과 마음 모두 식습관과 영양불균형에 의해 병이나 면역력 저하가 생기는 것으로 음식의 중요성이 더욱 강조되고 있는 실정이다. 최근 건강에 대한 사회적인 관심도가 지속적으로 고조외고 있고, 이에 따라 다양한 건강관련 정보들이 제공되고 있다. 또한, 이러한 다양한 정보들의 공통점은 영양, 운동, 휴식 등 모든 요인이 조화로워야 건강증진에 이바지 할 수 있으며 그 중 무엇보다 중요한 요소로 영양이 꼽히고 있다. 특히, 의식주와 관련해 생활이 급변하면서 여가생활의 증대, 식생활 수준의 향상, 평균수명의 증대, 최신 식품의 연구와 개발, 삶의 질과 관련한 식생활 의식에 특히 많은 변화를 가져왔다. 따라서 진정한 건강을 추구하는 트랜드가 웰빙, 로하스, 웰니스, 힐링 등으로 점차 확대되면서 인간의 삶의 질을 자연친화적인 상태로 돌리려고 노력하고 있으며 이에 자연치료요법으로 음식치료가 각광받고 있다. 본 논문은 음식이 무엇이고, 음식을 통해 치유하는 음식치료 전반에 걸쳐 문헌적 고찰을 통해 분석하고, 음식치료를 통한 개인의 자기효능감과 생활만족의 상관관계를 통한 삶의 질의 향상을 논술하여 음식치료의 중요성과 향후 필요성을 인식시키고자 한다. 이러한 연구목적을 가지고 진행된 본 연구의 실증분석을 위한 자료 수집은 서울, 부산 지역의 일반인을 중심 대상으로 설문조사를 실시한 결과 다음과 같은 연구결과를 도출하였다. 첫째, 음식치료는 자기효능감에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 음식치료는 생활만족에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 음식치료는 삶의 질의 요인 중 삶의 목표 요인에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 넷째, 자기효능감은 삶의 질의 요인인 삶의 목표와 삶의 만족 두요인 모두 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구에서는 음식치료로 자기효능감과 생활만족이 향상되고, 향상된 자기효능감을 가졌을 때 삶의 질이 향상될 수 있음으로 사료된다. 따라서 음식치료 및 음식섭취에 대한 지각을 가지고, 삶의 질을 향상 시킬 수 있도록 자기효능감 및 생활만족을 느낄 수 있도록 적절한 식단계획이나 음식치료 프로그램 및 강연 등을 활용할 수 있도록 힘써야 한다. 앞으로도 개인 또는 기업의 종사원들이 육체적, 정신적 건강에 관하여 질적인 측면에서 만족감을 가질 수 있도록 힘써야 하며, 내부적으로 만족이 되어야 외부적인 인간관계 등의 긍정적인 효과를 가져올 수 있기 때문에 음식치료에 적극적인 관심을 두어야 한다. 따라서 현재 활발히 진행되고 있는 음식치료 강연의 참석 및 다양한 방법으로의 음식에 대한 정보를 습득하여 개인에 맞는 음식을 제대로 알고, 섭취하여야 할 것이다. 또한 이러한 음식치료 및 음식에 대한 만족감으로 자기효능감과 생활만족을 향상시켜 자신의 삶에 대한 만족감을 증진시켜 이로 인해 면역력의 강화 및 스스로의 건강을 유지하고 증진 시켜 행복한 삶을 만들어 가야 할 것이다.
The research have conducted to identify variables of food-therapy that people regard it the most important value in their health, which carried out a survey targeting the public how they have affected by the their food-therapy. After the rapid industralization, the public has been suffered not only ...
The research have conducted to identify variables of food-therapy that people regard it the most important value in their health, which carried out a survey targeting the public how they have affected by the their food-therapy. After the rapid industralization, the public has been suffered not only by the mental illness but also by physical sickness, including intractable diseases caused by air-pollution and low immunity while having improved drastically in their income level. In a bid to solve that social issues most of the people have decided to visit their psychiatrists, on which they could be treated by drugs in order to care their health. However, it turned out throughout the news reports the nutritional unbalance and low immunity was actually caused by the drug abuse. Therefore, it is more important to have a balanced diet rather than being on the chemical dependency. In recent years, the healthcare has been gradually sheded on the light, which produced a variety of treatments spreading out the public. Also, among many other information about the special cares emphasizing the balanced-treatments between the relaxation, exercise, and nutritions, the nutriment management is the most important factor. The rapid changes of our lives have improved the quality of leasure lives, the dietary lives, the average life spans, and the research of foods, especially the nutrition lives. Thus, the way of improving our lives had followed on the trends of the well-being, Lohas, Wellness, and Healing, which indicated all that an efforts to go back to the nature friendly condition. These show the degree to which we had tried hard to find the food-therapy as a natural remedy. The research has given a definition of food and its application for the treatments, including the relationship between the self-efficacy and satisfaction of life-quality in the food-therapy, on which the paper would continue to define the importance of the food-therapy in later work. The data coding of actual proofs were conducted in the public where some public in Seoul and Busan had a survey on the goal of the above. The results was as follows: First, the food-therapy has positively affected on the improvement of self-efficacy. Second, the food-therapy has positively affected on the improvement of the satisfaction of life-quality. Third, he food-therapy has positively affected on the improvement of life-goal which is the one of sections in the satisfaction of life-quality. Food-Therapy in the study seemed that it improved the quality of the lives, increasing the self-efficacy and the satisfactions in the life. Thus, efforts in order to spread out the importance of the food-treatments must be appeared to the public and many social programs, recognizing the fact that healthy diet affects the life-quality and self-efficacy. Continuously, an effort to care the-self on both mental and physical health, especially on the food-therapy which positively affects one's attitude of mind, has to be in the center of the life. Therefore, the public should actively attend a conference where they can receive useful information about the nutrition management for their own, on which they can have food full of nutritions. Also, by going through these process, the public have to increase their self-efficacy and satisfactions in their lives, improving the immune system to keep their health in their delightful lives.
The research have conducted to identify variables of food-therapy that people regard it the most important value in their health, which carried out a survey targeting the public how they have affected by the their food-therapy. After the rapid industralization, the public has been suffered not only by the mental illness but also by physical sickness, including intractable diseases caused by air-pollution and low immunity while having improved drastically in their income level. In a bid to solve that social issues most of the people have decided to visit their psychiatrists, on which they could be treated by drugs in order to care their health. However, it turned out throughout the news reports the nutritional unbalance and low immunity was actually caused by the drug abuse. Therefore, it is more important to have a balanced diet rather than being on the chemical dependency. In recent years, the healthcare has been gradually sheded on the light, which produced a variety of treatments spreading out the public. Also, among many other information about the special cares emphasizing the balanced-treatments between the relaxation, exercise, and nutritions, the nutriment management is the most important factor. The rapid changes of our lives have improved the quality of leasure lives, the dietary lives, the average life spans, and the research of foods, especially the nutrition lives. Thus, the way of improving our lives had followed on the trends of the well-being, Lohas, Wellness, and Healing, which indicated all that an efforts to go back to the nature friendly condition. These show the degree to which we had tried hard to find the food-therapy as a natural remedy. The research has given a definition of food and its application for the treatments, including the relationship between the self-efficacy and satisfaction of life-quality in the food-therapy, on which the paper would continue to define the importance of the food-therapy in later work. The data coding of actual proofs were conducted in the public where some public in Seoul and Busan had a survey on the goal of the above. The results was as follows: First, the food-therapy has positively affected on the improvement of self-efficacy. Second, the food-therapy has positively affected on the improvement of the satisfaction of life-quality. Third, he food-therapy has positively affected on the improvement of life-goal which is the one of sections in the satisfaction of life-quality. Food-Therapy in the study seemed that it improved the quality of the lives, increasing the self-efficacy and the satisfactions in the life. Thus, efforts in order to spread out the importance of the food-treatments must be appeared to the public and many social programs, recognizing the fact that healthy diet affects the life-quality and self-efficacy. Continuously, an effort to care the-self on both mental and physical health, especially on the food-therapy which positively affects one's attitude of mind, has to be in the center of the life. Therefore, the public should actively attend a conference where they can receive useful information about the nutrition management for their own, on which they can have food full of nutritions. Also, by going through these process, the public have to increase their self-efficacy and satisfactions in their lives, improving the immune system to keep their health in their delightful lives.
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