조선 숙종(肅宗)에게 진상된 약죽(藥粥)의 종류와 영양학적 가치에 관한 고찰 : 승정원일기 기록을 중심으로 Review of the type nutritional value of medicinal porridge provided to king Sukjong of the Joseon dynasty - based on the records from the daily records of the royal secretariat of Joseon dynasty원문보기
식치(食治)는 조선시대 왕실에서 사용한 중요한 치료방법이었으며 죽(粥)은 가장 많이 이용된 식치이다. 승정원일기(承政院日記)는 왕의 건강을 살피고 증상을 치료한 과정이 자세하게 남아 있어 식이 치료의 연구자료로써 가치가 크다. 승정원일기에는 숙종이 많은 질병을 앓았으며 약죽을 사용한 기록이 남아 있다. 본 연구는 승정원일기를 이용하여 숙종 46년 재위기간 동안 사용한 약죽을 조사하였다. 치료목적으로 숙종에게 사용한 약죽은 15가지이며 녹두죽, ...
식치(食治)는 조선시대 왕실에서 사용한 중요한 치료방법이었으며 죽(粥)은 가장 많이 이용된 식치이다. 승정원일기(承政院日記)는 왕의 건강을 살피고 증상을 치료한 과정이 자세하게 남아 있어 식이 치료의 연구자료로써 가치가 크다. 승정원일기에는 숙종이 많은 질병을 앓았으며 약죽을 사용한 기록이 남아 있다. 본 연구는 승정원일기를 이용하여 숙종 46년 재위기간 동안 사용한 약죽을 조사하였다. 치료목적으로 숙종에게 사용한 약죽은 15가지이며 녹두죽, 콩죽, 타락죽이 가장 많이 이용되었으며 해열, 이뇨, 원기회복을 목적으로 사용되었다. 세가지 주요 약죽의 영양적 특성을 조사한 결과 1회 제공량의 열량은 한끼 식사를 기준으로 230kcal 정도를 충족시켜주며 단백질과 무기질, 아미노산 등 숙종의 증상을 개선시키는데 필요한 영양을 함유하고 있다. 따라서 한의학 이론을 바탕으로 처방된 약죽이 영양학적으로도 숙종의 증상 개선에 도움이 될 것으로 사료된다. 본 연구를 통해 현대 임상영양에서 식치의 적용 가능성을 알아 볼 수 있는 기회가 될 것이라 생각한다.
식치(食治)는 조선시대 왕실에서 사용한 중요한 치료방법이었으며 죽(粥)은 가장 많이 이용된 식치이다. 승정원일기(承政院日記)는 왕의 건강을 살피고 증상을 치료한 과정이 자세하게 남아 있어 식이 치료의 연구자료로써 가치가 크다. 승정원일기에는 숙종이 많은 질병을 앓았으며 약죽을 사용한 기록이 남아 있다. 본 연구는 승정원일기를 이용하여 숙종 46년 재위기간 동안 사용한 약죽을 조사하였다. 치료목적으로 숙종에게 사용한 약죽은 15가지이며 녹두죽, 콩죽, 타락죽이 가장 많이 이용되었으며 해열, 이뇨, 원기회복을 목적으로 사용되었다. 세가지 주요 약죽의 영양적 특성을 조사한 결과 1회 제공량의 열량은 한끼 식사를 기준으로 230kcal 정도를 충족시켜주며 단백질과 무기질, 아미노산 등 숙종의 증상을 개선시키는데 필요한 영양을 함유하고 있다. 따라서 한의학 이론을 바탕으로 처방된 약죽이 영양학적으로도 숙종의 증상 개선에 도움이 될 것으로 사료된다. 본 연구를 통해 현대 임상영양에서 식치의 적용 가능성을 알아 볼 수 있는 기회가 될 것이라 생각한다.
Diet therapy(食治) was one of the most important medical treatments during the Joseon Dynasty. Medicinal porridges(藥粥) is most frequently used for diet therapy. Seungjungwonilgi(承政院日記) is highly valuable research data on dietary therapy that remained in detail the process by treating the symptoms of t...
Diet therapy(食治) was one of the most important medical treatments during the Joseon Dynasty. Medicinal porridges(藥粥) is most frequently used for diet therapy. Seungjungwonilgi(承政院日記) is highly valuable research data on dietary therapy that remained in detail the process by treating the symptoms of the king. King Sukjong(肅宗) is been recorded that using medicinal porridges as a dietary therapy suffered by many diseases. We investigated the medicinal porridges used during the reign of King Sukjong 46years using the Seungjungwonilgi(承政院日記). For treatment, King Sukjong used around 15 medicinal porridges. Mungbean porridge (Nokdu-juk), soybean porridge (Kong-juk), milk porridge (Tarak-juk) have been the most frequently used and has been used for the purpose of antipyretic, diuretic and rejuvenation. Researching the nutritional characteristics of the three medicinal porridges, One Serving Size of them will satisfy 30% of the KRDI calories. And also it contains nutrients necessary to improve symptoms of Sukjong (proteins, minerals and amino acids, etc.). Therefore, in accordance with the prescribed porridge oriental medical theory seems to be effective in treating symptoms nutritionally. In this study it will have the opportunity to find out the applicability of clinical nutrition of dietary therapy used for King Sukjong.
Diet therapy(食治) was one of the most important medical treatments during the Joseon Dynasty. Medicinal porridges(藥粥) is most frequently used for diet therapy. Seungjungwonilgi(承政院日記) is highly valuable research data on dietary therapy that remained in detail the process by treating the symptoms of the king. King Sukjong(肅宗) is been recorded that using medicinal porridges as a dietary therapy suffered by many diseases. We investigated the medicinal porridges used during the reign of King Sukjong 46years using the Seungjungwonilgi(承政院日記). For treatment, King Sukjong used around 15 medicinal porridges. Mungbean porridge (Nokdu-juk), soybean porridge (Kong-juk), milk porridge (Tarak-juk) have been the most frequently used and has been used for the purpose of antipyretic, diuretic and rejuvenation. Researching the nutritional characteristics of the three medicinal porridges, One Serving Size of them will satisfy 30% of the KRDI calories. And also it contains nutrients necessary to improve symptoms of Sukjong (proteins, minerals and amino acids, etc.). Therefore, in accordance with the prescribed porridge oriental medical theory seems to be effective in treating symptoms nutritionally. In this study it will have the opportunity to find out the applicability of clinical nutrition of dietary therapy used for King Sukjong.
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