본 연구는 국내 아로니아 ‘Nero’를 대상으로 재배지의 위치와 고도, 토양 수분 처리에 따른 아로니아의 기초 생육 및 과실특성을 구명하여, 향후 국내 아로니아의 고품질 과실생산을 위한 재배 및 생리 연구의 기초자료로 활용하고자 수행하였다.
1. 재배지와 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 수체 생육 및 과실특성
재배지 및 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육, 과실특성을 구명하여 아로니아 재배 및 생리 연구에 기초자료를 제공하고자 수행하였다. 2014년 충청 아로니아 주산지인 단양, 옥천, 영동, 금산에서 재배지별 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육은 유사하였다. 과실특성은 재배지별 유의적인 차이가 적었으나, 십립중에서 영동이 9.9g으로 유의적으로 낮았고, ...
본 연구는 국내 아로니아 ‘Nero’를 대상으로 재배지의 위치와 고도, 토양 수분 처리에 따른 아로니아의 기초 생육 및 과실특성을 구명하여, 향후 국내 아로니아의 고품질 과실생산을 위한 재배 및 생리 연구의 기초자료로 활용하고자 수행하였다.
1. 재배지와 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 수체 생육 및 과실특성
재배지 및 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육, 과실특성을 구명하여 아로니아 재배 및 생리 연구에 기초자료를 제공하고자 수행하였다. 2014년 충청 아로니아 주산지인 단양, 옥천, 영동, 금산에서 재배지별 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육은 유사하였다. 과실특성은 재배지별 유의적인 차이가 적었으나, 십립중에서 영동이 9.9g으로 유의적으로 낮았고, 안토시아닌 함량은 단양, 옥천, 금산, 영동이 949.7, 587.6, 581.1, 440.5 mg•kg-1로 유의적인 차이를 나타냈다. 2014년과 2015년 고도별 아로니아 ‘Nero’의 생육시기 및 수체 생육은 유사하게 나타났지만, 과실특성은 유의적인 차이를 나타냈다. 아로니아의 경도는 2014년과 2015년 각각 저지대가 165.2, 124.4g•mm-1Ø 로 고지대 150.2, 111.5g•mm-1Ø보다 높았고, 당도도 2014년과 2015년 저지대가 15.6, 14.3°Brix로 고지대 14.8, 13.1°Brix보다 높게 조사되었다. 산도는 2014년과 2015년 고지대에서 0.85, 0.75%로 조사돼 저지대 0.73, 0.63%보다 높았다. 안토시아닌 함량 또한 2014년과 2015년 고지대가 저지대보다 높았다. 과실특성과 기상요소간의 상관관계를 조사하였을 때, 십립중과 종경은 누적 강우량과 높은 정의 상관을 나타냈고, 경도는 최저기온과 높은 정의 상관을 보였으며, 당도는 누적 일사량과, 안토시아닌 함량은 누적 일교차와 높은 정의 상관을 나타냈다. 따라서, 아로니아의 생육 시기와 수체 생육은 재배지와 고도별 차이가 없어 국내환경에서 재배가 용이한 것으로 판단되며, 과실특성은 기상요소에 영향을 받아 고도별 차이를 나타냈다.
2. 토양 수분변화에 의한 아로니아 ‘Nero’의 과실특성 비교
본 연구는 토양 수분이 수확기 아로니아 ‘Nero’의 과실특성에 미치는 영향을 구명하기 위해 수행하였다. 수확 5주 전부터 대조구, 건조 중 관수구, 건조 후 관수구, 건조구로 나누어 수분 처리하였고, 수확시기인 7월 26일부터 8월 19일까지 7일 간격으로 수확하여 과실특성을 조사하였다. 십립중과 종경은 대조구가 가장 높았으며, 건조 중 관수구, 건조 후 관수구, 건조구 순으로 낮아졌다. 경도는 모든 처리구에서 수확시기가 경과함에 따라 감소하였지만, 건조구는 8월 12일 증가하는 경향을 보였다. 당도와 산도는 8월 19일 건조구가 24.8°Brix, 1.72%로 가장 높았고, 건조 후 관수구, 건조 중 관수구, 대조구 순으로 감소하였다. 안토시아닌 함량은 대조구가 과실당 0.57mg으로 가장 높게 나타났다. 수분 처리에 따른 열과 수치는 수확시기가 경과함에 따라 증가하였고, 8월 19일 건조 후 관수구의 열과 수치가 급증하였다. 7월 26일과 8월 19일의 과실세포크기를 비교한 결과, 대조구의 표피, 아표피, 과육세포는 7월 26일에 비해 각각 7.9, 18.9, 28.5%가 증가하였고 건조 후 관수구는 -9.1, 22.0, 21.2%가 증감하였다. 따라서, 토양 수분이 높을수록 과실품질은 좋았지만, 토양 수분의 높은 상태가 지속적으로 유지되거나 토양 건습변화가 심할 경우 열과를 유도하여 과실품질을 저하시켰다.
본 연구는 국내 아로니아 ‘Nero’를 대상으로 재배지의 위치와 고도, 토양 수분 처리에 따른 아로니아의 기초 생육 및 과실특성을 구명하여, 향후 국내 아로니아의 고품질 과실생산을 위한 재배 및 생리 연구의 기초자료로 활용하고자 수행하였다.
1. 재배지와 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 수체 생육 및 과실특성
재배지 및 고도에 따른 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육, 과실특성을 구명하여 아로니아 재배 및 생리 연구에 기초자료를 제공하고자 수행하였다. 2014년 충청 아로니아 주산지인 단양, 옥천, 영동, 금산에서 재배지별 아로니아 ‘Nero’의 생육시기와 수체 생육은 유사하였다. 과실특성은 재배지별 유의적인 차이가 적었으나, 십립중에서 영동이 9.9g으로 유의적으로 낮았고, 안토시아닌 함량은 단양, 옥천, 금산, 영동이 949.7, 587.6, 581.1, 440.5 mg•kg-1로 유의적인 차이를 나타냈다. 2014년과 2015년 고도별 아로니아 ‘Nero’의 생육시기 및 수체 생육은 유사하게 나타났지만, 과실특성은 유의적인 차이를 나타냈다. 아로니아의 경도는 2014년과 2015년 각각 저지대가 165.2, 124.4g•mm-1Ø 로 고지대 150.2, 111.5g•mm-1Ø보다 높았고, 당도도 2014년과 2015년 저지대가 15.6, 14.3°Brix로 고지대 14.8, 13.1°Brix보다 높게 조사되었다. 산도는 2014년과 2015년 고지대에서 0.85, 0.75%로 조사돼 저지대 0.73, 0.63%보다 높았다. 안토시아닌 함량 또한 2014년과 2015년 고지대가 저지대보다 높았다. 과실특성과 기상요소간의 상관관계를 조사하였을 때, 십립중과 종경은 누적 강우량과 높은 정의 상관을 나타냈고, 경도는 최저기온과 높은 정의 상관을 보였으며, 당도는 누적 일사량과, 안토시아닌 함량은 누적 일교차와 높은 정의 상관을 나타냈다. 따라서, 아로니아의 생육 시기와 수체 생육은 재배지와 고도별 차이가 없어 국내환경에서 재배가 용이한 것으로 판단되며, 과실특성은 기상요소에 영향을 받아 고도별 차이를 나타냈다.
2. 토양 수분변화에 의한 아로니아 ‘Nero’의 과실특성 비교
본 연구는 토양 수분이 수확기 아로니아 ‘Nero’의 과실특성에 미치는 영향을 구명하기 위해 수행하였다. 수확 5주 전부터 대조구, 건조 중 관수구, 건조 후 관수구, 건조구로 나누어 수분 처리하였고, 수확시기인 7월 26일부터 8월 19일까지 7일 간격으로 수확하여 과실특성을 조사하였다. 십립중과 종경은 대조구가 가장 높았으며, 건조 중 관수구, 건조 후 관수구, 건조구 순으로 낮아졌다. 경도는 모든 처리구에서 수확시기가 경과함에 따라 감소하였지만, 건조구는 8월 12일 증가하는 경향을 보였다. 당도와 산도는 8월 19일 건조구가 24.8°Brix, 1.72%로 가장 높았고, 건조 후 관수구, 건조 중 관수구, 대조구 순으로 감소하였다. 안토시아닌 함량은 대조구가 과실당 0.57mg으로 가장 높게 나타났다. 수분 처리에 따른 열과 수치는 수확시기가 경과함에 따라 증가하였고, 8월 19일 건조 후 관수구의 열과 수치가 급증하였다. 7월 26일과 8월 19일의 과실세포크기를 비교한 결과, 대조구의 표피, 아표피, 과육세포는 7월 26일에 비해 각각 7.9, 18.9, 28.5%가 증가하였고 건조 후 관수구는 -9.1, 22.0, 21.2%가 증감하였다. 따라서, 토양 수분이 높을수록 과실품질은 좋았지만, 토양 수분의 높은 상태가 지속적으로 유지되거나 토양 건습변화가 심할 경우 열과를 유도하여 과실품질을 저하시켰다.
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) is deciduous fruit tree belonging to the Rosaceae and recent cultivation area was dramatically increasing. This study was performed to identify basic growth and fruit characteristic of black chokeberry by location, altitude, and soil moisture of the plantation f...
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) is deciduous fruit tree belonging to the Rosaceae and recent cultivation area was dramatically increasing. This study was performed to identify basic growth and fruit characteristic of black chokeberry by location, altitude, and soil moisture of the plantation field targeted on ‘Nero’, the domestic black chokeberry on the cultivation and physiology study of the future domestic black chokeberry’s high quality fruit production.
CHAPTER 1. Tree Growth and Fruit Characteristics of ‘Nero’ Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) in Cultivation Regions and Different altitudes of Chungcheong-do, Korea
Implemented to provide basic data to cultivation and physiology study of black chokeberry by identifying the basic growth and fruit characteristic of black chokeberry by location and altitude. The black chokeberry ‘Nero’ growth period and growth and development was similar per cultivation region in Danyang, Okcheon, Yeongdong and Geumsan which were major cultivation region of black chokeberry in Chungcheong-do in year 2014. There was small significant difference per cultivation region on fruit characteristic, but Yeongdong had a significantly low of 9.9g in the weight of 10 berries and anthocyanin content showed significant difference to be 949.7, 587.6, 581.1, 440.5 mg·kg-1 in Danyang, , Okcheon, Geumsan and Yeongdong. Although the growth period and development of the plant of black chokeberry ‘Nero’ by altitude appeared to be similar in year 2014 and 2015, the fruit characteristic per altitude showed significant difference. Longitude of the black chokeberry was 165.2, 124.4 g·mm-1Ø in low altitude of year 2014 and 2015 which was higher than high altitude of 150.2, 111.5g·mm-1Ø and soluble solids content was 15.6, 14.3°Brix in low altitude of year 2014 and 2015 which was higher than that of high altitude which was 14.8, 13.1°Brix. Acidity was 0.85, 0.75% in high altitude of year 2014, 2015 which was higher than 0.73, 0.63% of that of low altitude and the anthocyanin content was also higher in high altitude than low altitude in year 2014 and 2015 and showed dramatic decrease tendency. When investigating the correlativity of fruit characteristic and meteorological elements, weight of 10 berries and berry length showed positive relativity with accumulated rainfall and longitude showed high positive relativity with the minimum air temperature, soluble solids content with accumulated solar radiation quantity and anthocyanin showed positive relativity with the accumulated diurnal temperature range. Therefore, it was judged that black chokeberry is easy to cultivate in the domestic environment as there is no difference in cultivation location, growth time per latitude and in growth development through this study result showing excellent environment adaptability and it was known that fruit characteristic is influenced by the meteorological elements of the cultivation location.
CHAPTER 2. Comparison of Fruit Characteristics in ‘Nero’ Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) under Different Soil Moisture Conditions
This study was implemented to investigate the influence of fruit characteristic of black chokeberry ‘Nero’ by the soil moisture in the harvest season. Moisture was treated by dividing into control, irrigation after low water deficit (IALD), irrigation after severe water deficit (IASD) and severe water deficit (SD) prior to 5 weeks from harvest and fruit characteristic was investigated from July 26 to August 19 which is harvest season, in a 7 day term. As a study result, highest control was in the weight of 10 berries and berry length and then in the order of IALD, IASD and then SD. Firmness reduced as the harvest season have passed in the treatment plot but dry showed tendency of increasing in August 12. Soluble solid content and total acidity increased as the harvest season was passing and the dry was the highest in August 19 to be 24.8°Brix, 1.72% and decreased in the order of IASD, IALD and control. Anthocyanin content showed the highest in control to be 0.57mg per berry. Cracking index (CI) by moisture treatment increased as the harvest season have passed and CI of IASD dramatically increased in August 19. As the result of investigating the cell size of the fruit of July 26 and August 19, the epidermis, sub-epidermis and fruit flesh of control have increased 7.9, 18.9% and 28.5% each and IASD have fluctuated -9.1, 22.0% and 21.2% each. It is judged that fruit cracking occurred through the weak epidermis as the fruit cell dramatically expanded as the moisture flowed in. As the above study result, the fruit quality got better as the soil moisture increased but the fruit quality degenerated as the high soil moisture and soil dryness and wetness change was serious during the harvest season as the fruit cracking was led. This study is predicted to be usefully used as the basic data in the cultivation study of black chokeberry.
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) is deciduous fruit tree belonging to the Rosaceae and recent cultivation area was dramatically increasing. This study was performed to identify basic growth and fruit characteristic of black chokeberry by location, altitude, and soil moisture of the plantation field targeted on ‘Nero’, the domestic black chokeberry on the cultivation and physiology study of the future domestic black chokeberry’s high quality fruit production.
CHAPTER 1. Tree Growth and Fruit Characteristics of ‘Nero’ Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) in Cultivation Regions and Different altitudes of Chungcheong-do, Korea
Implemented to provide basic data to cultivation and physiology study of black chokeberry by identifying the basic growth and fruit characteristic of black chokeberry by location and altitude. The black chokeberry ‘Nero’ growth period and growth and development was similar per cultivation region in Danyang, Okcheon, Yeongdong and Geumsan which were major cultivation region of black chokeberry in Chungcheong-do in year 2014. There was small significant difference per cultivation region on fruit characteristic, but Yeongdong had a significantly low of 9.9g in the weight of 10 berries and anthocyanin content showed significant difference to be 949.7, 587.6, 581.1, 440.5 mg·kg-1 in Danyang, , Okcheon, Geumsan and Yeongdong. Although the growth period and development of the plant of black chokeberry ‘Nero’ by altitude appeared to be similar in year 2014 and 2015, the fruit characteristic per altitude showed significant difference. Longitude of the black chokeberry was 165.2, 124.4 g·mm-1Ø in low altitude of year 2014 and 2015 which was higher than high altitude of 150.2, 111.5g·mm-1Ø and soluble solids content was 15.6, 14.3°Brix in low altitude of year 2014 and 2015 which was higher than that of high altitude which was 14.8, 13.1°Brix. Acidity was 0.85, 0.75% in high altitude of year 2014, 2015 which was higher than 0.73, 0.63% of that of low altitude and the anthocyanin content was also higher in high altitude than low altitude in year 2014 and 2015 and showed dramatic decrease tendency. When investigating the correlativity of fruit characteristic and meteorological elements, weight of 10 berries and berry length showed positive relativity with accumulated rainfall and longitude showed high positive relativity with the minimum air temperature, soluble solids content with accumulated solar radiation quantity and anthocyanin showed positive relativity with the accumulated diurnal temperature range. Therefore, it was judged that black chokeberry is easy to cultivate in the domestic environment as there is no difference in cultivation location, growth time per latitude and in growth development through this study result showing excellent environment adaptability and it was known that fruit characteristic is influenced by the meteorological elements of the cultivation location.
CHAPTER 2. Comparison of Fruit Characteristics in ‘Nero’ Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) under Different Soil Moisture Conditions
This study was implemented to investigate the influence of fruit characteristic of black chokeberry ‘Nero’ by the soil moisture in the harvest season. Moisture was treated by dividing into control, irrigation after low water deficit (IALD), irrigation after severe water deficit (IASD) and severe water deficit (SD) prior to 5 weeks from harvest and fruit characteristic was investigated from July 26 to August 19 which is harvest season, in a 7 day term. As a study result, highest control was in the weight of 10 berries and berry length and then in the order of IALD, IASD and then SD. Firmness reduced as the harvest season have passed in the treatment plot but dry showed tendency of increasing in August 12. Soluble solid content and total acidity increased as the harvest season was passing and the dry was the highest in August 19 to be 24.8°Brix, 1.72% and decreased in the order of IASD, IALD and control. Anthocyanin content showed the highest in control to be 0.57mg per berry. Cracking index (CI) by moisture treatment increased as the harvest season have passed and CI of IASD dramatically increased in August 19. As the result of investigating the cell size of the fruit of July 26 and August 19, the epidermis, sub-epidermis and fruit flesh of control have increased 7.9, 18.9% and 28.5% each and IASD have fluctuated -9.1, 22.0% and 21.2% each. It is judged that fruit cracking occurred through the weak epidermis as the fruit cell dramatically expanded as the moisture flowed in. As the above study result, the fruit quality got better as the soil moisture increased but the fruit quality degenerated as the high soil moisture and soil dryness and wetness change was serious during the harvest season as the fruit cracking was led. This study is predicted to be usefully used as the basic data in the cultivation study of black chokeberry.
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