현대인들의 건강에 관한 관심은 기능성 식품을 더욱 선호하게 되었고, 천연 항산화 성분 및 항암 성분을 가진 소재가 더욱 각광을 받게 되었다. 꽃차는 천연소재로 그 수요가 증가함에 따라 누구나 즐기는 대용 차로 자리매김하고 있다. 따라서 꽃차의 올바른 음용을 위해 식용 꽃의 종류와 특성에 따른 약성별 효능과 생리활성에 관한 체계적인 정리의 필요성이 대두되고 있다. 식용 가능한 꽃, 독성의 유무, 적절한 음용을 위해 다음과 같은 내용을 본 연구에서 고찰, 정리하였다. 본 논문에서 밝힌 식용 꽃은‘친환경농업육성법’‘제17조’에 의거한 식용 가능한 꽃을 선별, 2018년 7월 현재‘식약청’에 등록된 103종의 꽃을 대상으로 하였다. 계절별 분류는『새로운 한국식물도감』을 참고하였으며, 우리나라 야생화를 기본으로 한 계절별 꽃과 현재 식용 꽃차로 활용 중인 꽃들을 자료화하였다. 이를 기반으로 식용 꽃을 덖음 꽃차로 만드는 방법과 음용 방법 그리고 효능에 대한 체계적인 방법을 제시하였다. 꽃차의 약성에 관한 실험자료의 부족으로 인하여 고문헌에 나타난 꽃의 효능을 약성 별로 분류하였다. 식용 꽃의 약성별 효능은 『동의보감』과 『원색임상본초학』을 중심으로 살펴보았다. 이는 『본초학』의 해표약, 청열약, 사하약, 방향화습약, 이수삼습약, 온리약, 이기약, 지혈약, 활혈거어약, 화담지해평천약, 안신약, 보허약, 수삽약, 외용약, 그 외 기타 등 15가지 분류에 따랐다. 그에 따른 약성과 효능을 계절 꽃에 따라 생리활성 기능을 검토하였다. 계절별 꽃 추출물의 항산화성분에 대한 기능성 성분은 선행논문을 참고하였다. 현대의 ...
현대인들의 건강에 관한 관심은 기능성 식품을 더욱 선호하게 되었고, 천연 항산화 성분 및 항암 성분을 가진 소재가 더욱 각광을 받게 되었다. 꽃차는 천연소재로 그 수요가 증가함에 따라 누구나 즐기는 대용 차로 자리매김하고 있다. 따라서 꽃차의 올바른 음용을 위해 식용 꽃의 종류와 특성에 따른 약성별 효능과 생리활성에 관한 체계적인 정리의 필요성이 대두되고 있다. 식용 가능한 꽃, 독성의 유무, 적절한 음용을 위해 다음과 같은 내용을 본 연구에서 고찰, 정리하였다. 본 논문에서 밝힌 식용 꽃은‘친환경농업육성법’‘제17조’에 의거한 식용 가능한 꽃을 선별, 2018년 7월 현재‘식약청’에 등록된 103종의 꽃을 대상으로 하였다. 계절별 분류는『새로운 한국식물도감』을 참고하였으며, 우리나라 야생화를 기본으로 한 계절별 꽃과 현재 식용 꽃차로 활용 중인 꽃들을 자료화하였다. 이를 기반으로 식용 꽃을 덖음 꽃차로 만드는 방법과 음용 방법 그리고 효능에 대한 체계적인 방법을 제시하였다. 꽃차의 약성에 관한 실험자료의 부족으로 인하여 고문헌에 나타난 꽃의 효능을 약성 별로 분류하였다. 식용 꽃의 약성별 효능은 『동의보감』과 『원색임상본초학』을 중심으로 살펴보았다. 이는 『본초학』의 해표약, 청열약, 사하약, 방향화습약, 이수삼습약, 온리약, 이기약, 지혈약, 활혈거어약, 화담지해평천약, 안신약, 보허약, 수삽약, 외용약, 그 외 기타 등 15가지 분류에 따랐다. 그에 따른 약성과 효능을 계절 꽃에 따라 생리활성 기능을 검토하였다. 계절별 꽃 추출물의 항산화성분에 대한 기능성 성분은 선행논문을 참고하였다. 현대의 임상실험을 통해 밝혀진 꽃의 기능성 성분은 인체의 면역 기능을 높이고 신진대사 촉진 등 노화 억제 및 항산화 효과가 있었다. 따라서 고문헌에 나타난 약성과 현대 임상실험 결과를 검토함으로 꽃차의 활용 가치에 주목하였다. 음양오행설을 통한 오색을 중심으로 색의 성분과 효능을 계절별로 살펴보았는데, 꽃차의 색은 혈관을 확장시키고 현대인들이 안고 있는 스트레스를 풀어주며 우울증에도 도움이 되는 효과가 있었다. 빨간색 계열은 항암과 항산화성분이, 노란색 계열은 항산화성분을, 보라색 계열은 항암 성분을 많이 포함하였다. 청색은 정신적인 스트레스에 도움이 되고 흑색은 고혈압과 불면증에 도움이 된다. 따라서 꽃의 색체별 효능에 따라 분류하였다. 식용 가능한 계절 꽃을 활용하기 위한 방법으로 사계절 덖음 꽃차를 만드는 과정인 봄꽃인 장미 꽃차, 여름꽃인 무궁화 꽃차, 가을꽃인 구절초 꽃차, 겨울꽃인 차나무 꽃차의 덖음 과정을 설명하였다. 본 논문은 계절별 식용 꽃의 생리활성 기능, 색채별 효능을 정리하여 덖음 꽃차로 활용하는 방안에 대해 모색하였다. 꽃차의 활용 가치는 그 효능과 생리활성 기능을 넘어, 심리적인 치료 효과와 미적 만족감 등 종합적으로 나타난다. 또한, 꽃차 관련 산업의 발전과 원예 농가소득 증가에도 도움이 되는 매력적인 산업이다. 따라서 그 활용 가치에 관한 연구는 꾸준히 이뤄질 필요가 있다.
현대인들의 건강에 관한 관심은 기능성 식품을 더욱 선호하게 되었고, 천연 항산화 성분 및 항암 성분을 가진 소재가 더욱 각광을 받게 되었다. 꽃차는 천연소재로 그 수요가 증가함에 따라 누구나 즐기는 대용 차로 자리매김하고 있다. 따라서 꽃차의 올바른 음용을 위해 식용 꽃의 종류와 특성에 따른 약성별 효능과 생리활성에 관한 체계적인 정리의 필요성이 대두되고 있다. 식용 가능한 꽃, 독성의 유무, 적절한 음용을 위해 다음과 같은 내용을 본 연구에서 고찰, 정리하였다. 본 논문에서 밝힌 식용 꽃은‘친환경농업육성법’‘제17조’에 의거한 식용 가능한 꽃을 선별, 2018년 7월 현재‘식약청’에 등록된 103종의 꽃을 대상으로 하였다. 계절별 분류는『새로운 한국식물도감』을 참고하였으며, 우리나라 야생화를 기본으로 한 계절별 꽃과 현재 식용 꽃차로 활용 중인 꽃들을 자료화하였다. 이를 기반으로 식용 꽃을 덖음 꽃차로 만드는 방법과 음용 방법 그리고 효능에 대한 체계적인 방법을 제시하였다. 꽃차의 약성에 관한 실험자료의 부족으로 인하여 고문헌에 나타난 꽃의 효능을 약성 별로 분류하였다. 식용 꽃의 약성별 효능은 『동의보감』과 『원색임상본초학』을 중심으로 살펴보았다. 이는 『본초학』의 해표약, 청열약, 사하약, 방향화습약, 이수삼습약, 온리약, 이기약, 지혈약, 활혈거어약, 화담지해평천약, 안신약, 보허약, 수삽약, 외용약, 그 외 기타 등 15가지 분류에 따랐다. 그에 따른 약성과 효능을 계절 꽃에 따라 생리활성 기능을 검토하였다. 계절별 꽃 추출물의 항산화성분에 대한 기능성 성분은 선행논문을 참고하였다. 현대의 임상실험을 통해 밝혀진 꽃의 기능성 성분은 인체의 면역 기능을 높이고 신진대사 촉진 등 노화 억제 및 항산화 효과가 있었다. 따라서 고문헌에 나타난 약성과 현대 임상실험 결과를 검토함으로 꽃차의 활용 가치에 주목하였다. 음양오행설을 통한 오색을 중심으로 색의 성분과 효능을 계절별로 살펴보았는데, 꽃차의 색은 혈관을 확장시키고 현대인들이 안고 있는 스트레스를 풀어주며 우울증에도 도움이 되는 효과가 있었다. 빨간색 계열은 항암과 항산화성분이, 노란색 계열은 항산화성분을, 보라색 계열은 항암 성분을 많이 포함하였다. 청색은 정신적인 스트레스에 도움이 되고 흑색은 고혈압과 불면증에 도움이 된다. 따라서 꽃의 색체별 효능에 따라 분류하였다. 식용 가능한 계절 꽃을 활용하기 위한 방법으로 사계절 덖음 꽃차를 만드는 과정인 봄꽃인 장미 꽃차, 여름꽃인 무궁화 꽃차, 가을꽃인 구절초 꽃차, 겨울꽃인 차나무 꽃차의 덖음 과정을 설명하였다. 본 논문은 계절별 식용 꽃의 생리활성 기능, 색채별 효능을 정리하여 덖음 꽃차로 활용하는 방안에 대해 모색하였다. 꽃차의 활용 가치는 그 효능과 생리활성 기능을 넘어, 심리적인 치료 효과와 미적 만족감 등 종합적으로 나타난다. 또한, 꽃차 관련 산업의 발전과 원예 농가소득 증가에도 도움이 되는 매력적인 산업이다. 따라서 그 활용 가치에 관한 연구는 꾸준히 이뤄질 필요가 있다.
Because modern people's health concerns have become more popular with functional foods, Natural anti-oxidants and anti-cancer substances have become more popular. As natural ingredients increase demand, flower tea is becoming an alternative to anyone. Therefore there is a need for systematic tre...
Because modern people's health concerns have become more popular with functional foods, Natural anti-oxidants and anti-cancer substances have become more popular. As natural ingredients increase demand, flower tea is becoming an alternative to anyone. Therefore there is a need for systematic treatment of medicinal properties and physiological activity according to the type and characteristics of flowers to be drinking in order to ensure proper use of flower tea. For edible flowers, toxicities, and the propriety of drinking, the following are discussed and summarized in this study. Edible flowers identified in this thesis were selected according to Article 17 of the Environmental Agriculture Promotion Act and 103 kinds of flowers registered in the Food and Drug Administration as of July 2018. For seasonal classification, refer to 'New Korean Plant Drawings'. Based on Korean wild flowers, seasonal flowers and flowers that are currently being used as food tea have been documented. I tried to suggest a method of making edible flowers into roasted tea, a method of drinking, and a systematic method of efficacy. The efficacy of flowers in the ancient script was reviewed by classifying them according to their medicinal properties due to the lack of experimental data on the pharmacology of the flower tea. The physiologic function of edible flowers and the efficacy of each medicinal trait were focused on 『Donguibogam』 and 『Original clinical basic science.』This was in accordance with 15 categories of the basic science: the depressant, the heat-clearing medicinals, the prescribe medicine, the resolving dampness with aroma effects, the removing dampness and promoting urination effects, the in-body warming effects, the regulate the sprit effects, the haemostatic effects, the activate blood flow and remove blood stasis effects, the discharge of phlegm, the stability of the body and mind effects, the increase in immunity effects, the astringent medicinals, the medicine for external use and so on. The corresponding medicinal properties and efficacy were classified by season to examine the physiological function of flowers. The functional components of antioxidants in seasonal flower extract in the ancient scripts are referenced in the preceding thesis. The functional ingredients of flowers discovered through modern clinical trials, the immune function of the human body and the metabolic promotion were enhanced, and so on. It noted the value of the utilization of the flower tea by reviewing the pharmacology points shown in the ancient scripts and the results of modern clinical trials. Based on the five colors of Yin-Yang and the five elements theory, it was notable that the color of the tea had a seasonal effect on the blood vessels, relieve the stress of modern people, and also helped treatment of depression. The red series included many anticancer and anti-oxidants properties, the yellow series included anti-oxidants properties, purple series included anticancer properties. Blue series also helps with mental stress relief and black series helps high blood pressure reduction and insomnia. Therefore, they were classified according to the color effects of flowers. In order to utilize edible seasonal flowers, we explained the process of roasting springrose tea, summer-hibiscus flower tea, fall-chrysantheum zawadskii subsp tea, and winter-tea plant flower tea. In this thesis, we looked at the physiological function of seasonal edible flowers, the effectiveness of each color, and the use of roasted flower tea. In addition to its efficacy and physiologic function, the value of the flower tea is comprehensive, including psychological therapy effects and aesthetic satisfaction. It is also an attractive industry to help develop flower tea-related industries and increase horticulture income. Therefore, research on value of utilization needs to be steadily.
Because modern people's health concerns have become more popular with functional foods, Natural anti-oxidants and anti-cancer substances have become more popular. As natural ingredients increase demand, flower tea is becoming an alternative to anyone. Therefore there is a need for systematic treatment of medicinal properties and physiological activity according to the type and characteristics of flowers to be drinking in order to ensure proper use of flower tea. For edible flowers, toxicities, and the propriety of drinking, the following are discussed and summarized in this study. Edible flowers identified in this thesis were selected according to Article 17 of the Environmental Agriculture Promotion Act and 103 kinds of flowers registered in the Food and Drug Administration as of July 2018. For seasonal classification, refer to 'New Korean Plant Drawings'. Based on Korean wild flowers, seasonal flowers and flowers that are currently being used as food tea have been documented. I tried to suggest a method of making edible flowers into roasted tea, a method of drinking, and a systematic method of efficacy. The efficacy of flowers in the ancient script was reviewed by classifying them according to their medicinal properties due to the lack of experimental data on the pharmacology of the flower tea. The physiologic function of edible flowers and the efficacy of each medicinal trait were focused on 『Donguibogam』 and 『Original clinical basic science.』This was in accordance with 15 categories of the basic science: the depressant, the heat-clearing medicinals, the prescribe medicine, the resolving dampness with aroma effects, the removing dampness and promoting urination effects, the in-body warming effects, the regulate the sprit effects, the haemostatic effects, the activate blood flow and remove blood stasis effects, the discharge of phlegm, the stability of the body and mind effects, the increase in immunity effects, the astringent medicinals, the medicine for external use and so on. The corresponding medicinal properties and efficacy were classified by season to examine the physiological function of flowers. The functional components of antioxidants in seasonal flower extract in the ancient scripts are referenced in the preceding thesis. The functional ingredients of flowers discovered through modern clinical trials, the immune function of the human body and the metabolic promotion were enhanced, and so on. It noted the value of the utilization of the flower tea by reviewing the pharmacology points shown in the ancient scripts and the results of modern clinical trials. Based on the five colors of Yin-Yang and the five elements theory, it was notable that the color of the tea had a seasonal effect on the blood vessels, relieve the stress of modern people, and also helped treatment of depression. The red series included many anticancer and anti-oxidants properties, the yellow series included anti-oxidants properties, purple series included anticancer properties. Blue series also helps with mental stress relief and black series helps high blood pressure reduction and insomnia. Therefore, they were classified according to the color effects of flowers. In order to utilize edible seasonal flowers, we explained the process of roasting springrose tea, summer-hibiscus flower tea, fall-chrysantheum zawadskii subsp tea, and winter-tea plant flower tea. In this thesis, we looked at the physiological function of seasonal edible flowers, the effectiveness of each color, and the use of roasted flower tea. In addition to its efficacy and physiologic function, the value of the flower tea is comprehensive, including psychological therapy effects and aesthetic satisfaction. It is also an attractive industry to help develop flower tea-related industries and increase horticulture income. Therefore, research on value of utilization needs to be steadily.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.