식품용 살균제를 처리한 과채류의 잔류염소 시험법 확립과 세척조건에 따른 과채류의 잔류염소 변화 Establishment of Residual Chlorine Test Method for Fruits and Vegetables Treated with Food Sterilizers and Changes in Residual Chlorine of Fruits and Vegetables according to Washing Conditions원문보기
현대인의 삶의 질이 향상됨으로써 식품과 건강에 대한 관심이 증가하게 되었고 편리하게 섭취할 수 있는 즉석 조리식품 또는 샐러드 시장이 급증하고 있다. 샐러드류는 섭취 전 미생물들을 제거하기 위해 살균제를 반드시 사용해야 한다. 한국에서는 총 7 종의 식품용 살균제가 허용되어 있으며, 염소계 살균제 중 차아염소산나트륨을 가장 많이 이용하고 있다. 하지만 차아염...
현대인의 삶의 질이 향상됨으로써 식품과 건강에 대한 관심이 증가하게 되었고 편리하게 섭취할 수 있는 즉석 조리식품 또는 샐러드 시장이 급증하고 있다. 샐러드류는 섭취 전 미생물들을 제거하기 위해 살균제를 반드시 사용해야 한다. 한국에서는 총 7 종의 식품용 살균제가 허용되어 있으며, 염소계 살균제 중 차아염소산나트륨을 가장 많이 이용하고 있다. 하지만 차아염소산나트륨을 포함한 염소계 살균제는 소독부산물, 잔류염소 등이 존재할 수 있으므로 잔류염소 검출에 관한 시험법 확립과 잔류염소의 효과적인 제거방법이 필요해 보여 차아염소산나트륨을 이용하여 연구를 진행하게 되었다. 기존에 존재하고 있던 시험법이 있었지만 그 시험법은 식품이 아닌 물에 대한 시험법이기 때문에 식품에서의 총잔류염소 측정에 관한 새로운 전 처리법 및 시험법을 개발하여 연구를 진행하였다. 17 종의 과채류를 AT1122.97, Pocket ColorimeterⅡ를 이용하여 세척횟수와 차아염소산나트륨의 농도에 따른 잔류염소의 양을 조사하였다. 잔류염소의 양은 표면의 모양 차이에 따라 확연한 잔류염소량의 차이를 보였고 세척횟수와 다른 조건에 따라서 다양한 결과값을 얻었다. 또한 염소계 살균제 사용시 생성될 수 있는 부산물인 Chlorite와 Chlorate를 Ion Chromatography로 검출시험을 하였으며 실험결과들을 토대로 잔류염소의 효과적인 제거방법을 고안하여 실생활이나 산업체에서 이용할 수 있는 잔류염소 제거방법에 대해 연구하였다. 잔류염소의 비용적, 시가적으로 효과적인 제거방법으로는 침지와 냉풍건조가 있었다. 이러한 결과들은 차아염소산나트륨을 이용한 살균방법 중 부산물에 대한 불안함을 해소해주고, 세척법과 과채류 표면의 성질에 따라 잔류염소량의 차이를 비교하여 효과적인 잔류염소 제거방법을 제시하여 실생활에 편리하고 안전한 식품섭취에 대해 목표가 있다.
현대인의 삶의 질이 향상됨으로써 식품과 건강에 대한 관심이 증가하게 되었고 편리하게 섭취할 수 있는 즉석 조리식품 또는 샐러드 시장이 급증하고 있다. 샐러드류는 섭취 전 미생물들을 제거하기 위해 살균제를 반드시 사용해야 한다. 한국에서는 총 7 종의 식품용 살균제가 허용되어 있으며, 염소계 살균제 중 차아염소산나트륨을 가장 많이 이용하고 있다. 하지만 차아염소산나트륨을 포함한 염소계 살균제는 소독부산물, 잔류염소 등이 존재할 수 있으므로 잔류염소 검출에 관한 시험법 확립과 잔류염소의 효과적인 제거방법이 필요해 보여 차아염소산나트륨을 이용하여 연구를 진행하게 되었다. 기존에 존재하고 있던 시험법이 있었지만 그 시험법은 식품이 아닌 물에 대한 시험법이기 때문에 식품에서의 총잔류염소 측정에 관한 새로운 전 처리법 및 시험법을 개발하여 연구를 진행하였다. 17 종의 과채류를 AT1122.97, Pocket ColorimeterⅡ를 이용하여 세척횟수와 차아염소산나트륨의 농도에 따른 잔류염소의 양을 조사하였다. 잔류염소의 양은 표면의 모양 차이에 따라 확연한 잔류염소량의 차이를 보였고 세척횟수와 다른 조건에 따라서 다양한 결과값을 얻었다. 또한 염소계 살균제 사용시 생성될 수 있는 부산물인 Chlorite와 Chlorate를 Ion Chromatography로 검출시험을 하였으며 실험결과들을 토대로 잔류염소의 효과적인 제거방법을 고안하여 실생활이나 산업체에서 이용할 수 있는 잔류염소 제거방법에 대해 연구하였다. 잔류염소의 비용적, 시가적으로 효과적인 제거방법으로는 침지와 냉풍건조가 있었다. 이러한 결과들은 차아염소산나트륨을 이용한 살균방법 중 부산물에 대한 불안함을 해소해주고, 세척법과 과채류 표면의 성질에 따라 잔류염소량의 차이를 비교하여 효과적인 잔류염소 제거방법을 제시하여 실생활에 편리하고 안전한 식품섭취에 대해 목표가 있다.
As the quality life of modern people has improved, interest in food health has increased and the market of ready-to-eat food or salads that can be easily ingested is increasing rapidly. Salads must use a disinfectant to remove microorganisms prior to ingestion. In Korea, a total of seven food saniti...
As the quality life of modern people has improved, interest in food health has increased and the market of ready-to-eat food or salads that can be easily ingested is increasing rapidly. Salads must use a disinfectant to remove microorganisms prior to ingestion. In Korea, a total of seven food sanitizers are allowed and sodium hypochlorite is the most commonly used chlorine-based disinfectant. However, since chlorine-based disinfectants containing sodium hypochlorite can have disinfection by-products, and residual chlorine, it is necessary to establish a test method for detecting residual chlorine and to effectively remove residual chlorine. In this thesis, the research was conducted using sodium hypochlorite. Although there are existing test methods, the new pretreatment method and the test method for the measurement of total residual chlorine in food have been developed and studied since the test method is a test method for water, not food. In this thesis, 17 fruits and vegetables were investigated by AT1122.97, Pocket Colorimeter II depending on the amount of residual chlorine according to the number of washing and sodium hypochlorite concentration. The amount of residual chlorine showed a significant difference in the amount of residual chlorine depending on the shape of the surface and various results were obtained according to the number of washing times and other conditions. Chlorite and chlorate, which can be formed by chlorine disinfectant, were investigated by ion chromatography. Based on the experimental results, I have devised effective removal method of residual chlorine to study residual chlorine removal method which can be used in life and industry. The effective and cost-effective removal method of residual chlorine was immersion and cold air drying. These results solve the anxiety about the by - products of the sterilization method using sodium hypochlorite, and there is a goal for the method of removing residual chlorine by comparing the difference of the residual chlorine according to the washing method and the properties of the surface of the vegetables, fruits.
As the quality life of modern people has improved, interest in food health has increased and the market of ready-to-eat food or salads that can be easily ingested is increasing rapidly. Salads must use a disinfectant to remove microorganisms prior to ingestion. In Korea, a total of seven food sanitizers are allowed and sodium hypochlorite is the most commonly used chlorine-based disinfectant. However, since chlorine-based disinfectants containing sodium hypochlorite can have disinfection by-products, and residual chlorine, it is necessary to establish a test method for detecting residual chlorine and to effectively remove residual chlorine. In this thesis, the research was conducted using sodium hypochlorite. Although there are existing test methods, the new pretreatment method and the test method for the measurement of total residual chlorine in food have been developed and studied since the test method is a test method for water, not food. In this thesis, 17 fruits and vegetables were investigated by AT1122.97, Pocket Colorimeter II depending on the amount of residual chlorine according to the number of washing and sodium hypochlorite concentration. The amount of residual chlorine showed a significant difference in the amount of residual chlorine depending on the shape of the surface and various results were obtained according to the number of washing times and other conditions. Chlorite and chlorate, which can be formed by chlorine disinfectant, were investigated by ion chromatography. Based on the experimental results, I have devised effective removal method of residual chlorine to study residual chlorine removal method which can be used in life and industry. The effective and cost-effective removal method of residual chlorine was immersion and cold air drying. These results solve the anxiety about the by - products of the sterilization method using sodium hypochlorite, and there is a goal for the method of removing residual chlorine by comparing the difference of the residual chlorine according to the washing method and the properties of the surface of the vegetables, fruits.
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