새싹인삼을 발효 및 추출하여 알코올의 대량 섭취에 의한 산화적 간 손상에 대한 보호 효과를 rat을 대상으로 하여 항산화 효소 활성과 지질과산화물 함량 변화, 그리고 혈액 생화학 지표를 통해 평가하였다. 20 일 동안 지속적으로 silymarin 및 새싹인삼 발효 추출물을 rat에게 경구 투여하였으며, 정상 대조군을 제외한 나머지 군은 50% ethanol를 투여하였다. 실험동물을 희생시켜 혈액 및 간 조직 분석을 하였으며 이를 통한 간 보호 효과 확인 실험을 진행하였다. 새싹인삼 발효 추출물은 알코올 섭취에 의한 간 손상에서 대부분의 항산화 효소가 유의적으로 증가하는 경향을 보였고 지질과산화물에 의한 간세포 손상을 억제시킴을 확인하였다. 또한, 혈액 생화학 검사 결과, 간 손상의 지표라고 판단되는 혈중 ...
새싹인삼을 발효 및 추출하여 알코올의 대량 섭취에 의한 산화적 간 손상에 대한 보호 효과를 rat을 대상으로 하여 항산화 효소 활성과 지질과산화물 함량 변화, 그리고 혈액 생화학 지표를 통해 평가하였다. 20 일 동안 지속적으로 silymarin 및 새싹인삼 발효 추출물을 rat에게 경구 투여하였으며, 정상 대조군을 제외한 나머지 군은 50% ethanol를 투여하였다. 실험동물을 희생시켜 혈액 및 간 조직 분석을 하였으며 이를 통한 간 보호 효과 확인 실험을 진행하였다. 새싹인삼 발효 추출물은 알코올 섭취에 의한 간 손상에서 대부분의 항산화 효소가 유의적으로 증가하는 경향을 보였고 지질과산화물에 의한 간세포 손상을 억제시킴을 확인하였다. 또한, 혈액 생화학 검사 결과, 간 손상의 지표라고 판단되는 혈중 AST, ALT, γ-GT를 유의적으로 감소시켜 간 보호에 대한 효과를 확인할 수 있었다.
새싹인삼을 발효 및 추출하여 알코올의 대량 섭취에 의한 산화적 간 손상에 대한 보호 효과를 rat을 대상으로 하여 항산화 효소 활성과 지질과산화물 함량 변화, 그리고 혈액 생화학 지표를 통해 평가하였다. 20 일 동안 지속적으로 silymarin 및 새싹인삼 발효 추출물을 rat에게 경구 투여하였으며, 정상 대조군을 제외한 나머지 군은 50% ethanol를 투여하였다. 실험동물을 희생시켜 혈액 및 간 조직 분석을 하였으며 이를 통한 간 보호 효과 확인 실험을 진행하였다. 새싹인삼 발효 추출물은 알코올 섭취에 의한 간 손상에서 대부분의 항산화 효소가 유의적으로 증가하는 경향을 보였고 지질과산화물에 의한 간세포 손상을 억제시킴을 확인하였다. 또한, 혈액 생화학 검사 결과, 간 손상의 지표라고 판단되는 혈중 AST, ALT, γ-GT를 유의적으로 감소시켜 간 보호에 대한 효과를 확인할 수 있었다.
The effects of fermented ginseng sprouts extracts on oxidative, liver damage caused by high intake of alcohol in rats were evaluated with antioxidant enzyme activity, lipid peroxide content, and blood biochemical index. Silymarin and fermented ginseng sprout extracts were orally administered to rats...
The effects of fermented ginseng sprouts extracts on oxidative, liver damage caused by high intake of alcohol in rats were evaluated with antioxidant enzyme activity, lipid peroxide content, and blood biochemical index. Silymarin and fermented ginseng sprout extracts were orally administered to rats for 20 days, and 50% ethanol was also administered to all groups except the normal control group(NC). After treatment for 20 days, the animals were sacrificed and analyzed for blood and liver tissue. Fermented ginseng sprout extracts showed a significant increase in most antioxidant enzymes in liver damage caused by alcohol intake, and protected liver cells from damage caused by lipid peroxide. AST, ALT, and γ-GT in blood, which are indicative for liver health were also significantly reduced in the result of blood biochemical analysis. These results suggest that fermented ginseng sprout extracts are effective for liver protection from the alcohol-induced damage in rats and further research is needed to clarify the function and mechanisms.
The effects of fermented ginseng sprouts extracts on oxidative, liver damage caused by high intake of alcohol in rats were evaluated with antioxidant enzyme activity, lipid peroxide content, and blood biochemical index. Silymarin and fermented ginseng sprout extracts were orally administered to rats for 20 days, and 50% ethanol was also administered to all groups except the normal control group(NC). After treatment for 20 days, the animals were sacrificed and analyzed for blood and liver tissue. Fermented ginseng sprout extracts showed a significant increase in most antioxidant enzymes in liver damage caused by alcohol intake, and protected liver cells from damage caused by lipid peroxide. AST, ALT, and γ-GT in blood, which are indicative for liver health were also significantly reduced in the result of blood biochemical analysis. These results suggest that fermented ginseng sprout extracts are effective for liver protection from the alcohol-induced damage in rats and further research is needed to clarify the function and mechanisms.
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