보이차는 대표적인 미생물 발효차 중의 하나로서 보이차의 다양한 생리활성이 보고되면서 최근 국내에 무분별하게 수입되는 양이 증가하고 있는 추세이다. 국내에서 이러한 보이차 선호도는 녹차보다 보이차에 gallic acid (GA)의 함량이 높기 때문일 것이라는 인식으로부터 기인되는 것으로 알려져 왔다. 따라서 본 연구에서는 녹차 및 보이차를 대상으로 GA와 주요 catechin류를 정량하고 녹차와 보이차를 투여한 쥐에 있어 GA의 혈중 총 ...
보이차는 대표적인 미생물 발효차 중의 하나로서 보이차의 다양한 생리활성이 보고되면서 최근 국내에 무분별하게 수입되는 양이 증가하고 있는 추세이다. 국내에서 이러한 보이차 선호도는 녹차보다 보이차에 gallic acid (GA)의 함량이 높기 때문일 것이라는 인식으로부터 기인되는 것으로 알려져 왔다. 따라서 본 연구에서는 녹차 및 보이차를 대상으로 GA와 주요 catechin류를 정량하고 녹차와 보이차를 투여한 쥐에 있어 GA의 혈중 총 흡수율의 비교분석 및 생리활성 평가를 행하였다. 녹차와 보이차에 함유된 GA와 주요 catehcnih류를 정량한 결과, 녹차 추출물의 유리형 GA 함량은 보이차 추출물보다 낮았지만, catechin류, 특히 GA를 부분구조로 하는 (-)-epicatechin gallate (ECG)와 (-)-epigallocatechin gallate (EGCG)의 함량은 보이차 추출물보다 월등히 높았다. 이로써 녹차의 ECG 및 EGCG에 결합된 잠재적인 GA 함량까지 포함하였을 때, GA 함량은 보이차보다 녹차에 약 4.2배 높게 산출되었다. 이에 녹차 및 보이차 추출물을 대상으로 혈중 GA의 흡수율을 비교하였다. 각 찻잎의 동일 건조 중량 상당량의 녹차 추출물(375 mg/kg body wt. in 20% propylene glycol) 및 보이차 추출물(99 mg/kg body wt. in 20% propylene glycol)을 쥐(Sprague-Dawley, ♂, 6 weeks old)에 경구투여하여 30분, 1, 2, 4, 8, 12 및 16시간 후에 대동맥으로부터 채혈하여 얻어진 혈장을 대상으로 ECD-HPLC분석을 행하였다. 그 결과, 각 추출물 투여 혈장으로부터 GA는 유리형과 포합체 형태로 흡수됨이 확인되었다. 그리고 혈장 중에 있어 유리형 및 total GA 흡수율(유리형 +포합체형)을 비교한 결과, 투여 후 초기시간대(30분, 1시간, 2시간)에는 녹차보다 보이차 투여군의 혈중 GA 농도가 높았지만, 투여 후 4시간부터는 시간이 경과할수록 녹차 투여군의 혈장에서 더 높은 농도로 흡수됨이 확인되었다. 이어 녹차와 보이차 추출물 경구투여 쥐 혈장을 대상으로 GA 흡수 농도가 가장 높았던 30분과 4시간 후의 혈장을 이용하여 그 대조구와 함께 TBARS 생성억제능을 비교ㆍ평가하였다. 그 결과, 보이차 투여군보다 녹차 투여군의 혈장에서 더 뛰어난 항산화 활성을 보였다. 이는 혈중 total GA 함량이 보이차보다 녹차에 있어 더 높았으며, 녹차에는 GA 이외의 다양한 생리활성을 지닌 catechin류 등의 페놀성 화합물이 보이차보다 훨씬 고농도로 함유되어있기 때문에 혈액 내에서 우수한 항산화 활성을 발현한 것이라 판단된다. 이 결과들로부터 시료 중 GA 함량 측면에 있어 녹차가 보이차보다 낮았을지라도 혈중 GA 함량 측면을 고려하였을 때, 음용 시 보이차보다 녹차가 혈중 항산화능이 현저히 더 높음이 확인되었다. 이는 GA의 유용성은 보이차의 특징적인 기능성 지표로서 제한적일 수 있으며, 생체 내에 흡수된 GA로부터 발현되는 in vivo 생리활성 측면에 있어 보이차보다 녹차를 음용하였을 때 더 효과적일 것으로 기대되었다.
보이차는 대표적인 미생물 발효차 중의 하나로서 보이차의 다양한 생리활성이 보고되면서 최근 국내에 무분별하게 수입되는 양이 증가하고 있는 추세이다. 국내에서 이러한 보이차 선호도는 녹차보다 보이차에 gallic acid (GA)의 함량이 높기 때문일 것이라는 인식으로부터 기인되는 것으로 알려져 왔다. 따라서 본 연구에서는 녹차 및 보이차를 대상으로 GA와 주요 catechin류를 정량하고 녹차와 보이차를 투여한 쥐에 있어 GA의 혈중 총 흡수율의 비교분석 및 생리활성 평가를 행하였다. 녹차와 보이차에 함유된 GA와 주요 catehcnih류를 정량한 결과, 녹차 추출물의 유리형 GA 함량은 보이차 추출물보다 낮았지만, catechin류, 특히 GA를 부분구조로 하는 (-)-epicatechin gallate (ECG)와 (-)-epigallocatechin gallate (EGCG)의 함량은 보이차 추출물보다 월등히 높았다. 이로써 녹차의 ECG 및 EGCG에 결합된 잠재적인 GA 함량까지 포함하였을 때, GA 함량은 보이차보다 녹차에 약 4.2배 높게 산출되었다. 이에 녹차 및 보이차 추출물을 대상으로 혈중 GA의 흡수율을 비교하였다. 각 찻잎의 동일 건조 중량 상당량의 녹차 추출물(375 mg/kg body wt. in 20% propylene glycol) 및 보이차 추출물(99 mg/kg body wt. in 20% propylene glycol)을 쥐(Sprague-Dawley, ♂, 6 weeks old)에 경구투여하여 30분, 1, 2, 4, 8, 12 및 16시간 후에 대동맥으로부터 채혈하여 얻어진 혈장을 대상으로 ECD-HPLC분석을 행하였다. 그 결과, 각 추출물 투여 혈장으로부터 GA는 유리형과 포합체 형태로 흡수됨이 확인되었다. 그리고 혈장 중에 있어 유리형 및 total GA 흡수율(유리형 +포합체형)을 비교한 결과, 투여 후 초기시간대(30분, 1시간, 2시간)에는 녹차보다 보이차 투여군의 혈중 GA 농도가 높았지만, 투여 후 4시간부터는 시간이 경과할수록 녹차 투여군의 혈장에서 더 높은 농도로 흡수됨이 확인되었다. 이어 녹차와 보이차 추출물 경구투여 쥐 혈장을 대상으로 GA 흡수 농도가 가장 높았던 30분과 4시간 후의 혈장을 이용하여 그 대조구와 함께 TBARS 생성억제능을 비교ㆍ평가하였다. 그 결과, 보이차 투여군보다 녹차 투여군의 혈장에서 더 뛰어난 항산화 활성을 보였다. 이는 혈중 total GA 함량이 보이차보다 녹차에 있어 더 높았으며, 녹차에는 GA 이외의 다양한 생리활성을 지닌 catechin류 등의 페놀성 화합물이 보이차보다 훨씬 고농도로 함유되어있기 때문에 혈액 내에서 우수한 항산화 활성을 발현한 것이라 판단된다. 이 결과들로부터 시료 중 GA 함량 측면에 있어 녹차가 보이차보다 낮았을지라도 혈중 GA 함량 측면을 고려하였을 때, 음용 시 보이차보다 녹차가 혈중 항산화능이 현저히 더 높음이 확인되었다. 이는 GA의 유용성은 보이차의 특징적인 기능성 지표로서 제한적일 수 있으며, 생체 내에 흡수된 GA로부터 발현되는 in vivo 생리활성 측면에 있어 보이차보다 녹차를 음용하였을 때 더 효과적일 것으로 기대되었다.
Pu-erh tea (PET) is one of the microbial fermented teas. It has been recently reported that PET has various bioactivities and it is associated with the high concentration of gallic acid (GA). Most of GA in PET is originated from catechins, in particular, (-)-epicatechin gallate (ECG) and (-)-epigall...
Pu-erh tea (PET) is one of the microbial fermented teas. It has been recently reported that PET has various bioactivities and it is associated with the high concentration of gallic acid (GA). Most of GA in PET is originated from catechins, in particular, (-)-epicatechin gallate (ECG) and (-)-epigallocatechin gallate (EGCG). In addition, it has been reported that GA is liberated from the ECG and EGCG in vivo. When considered the phenomena, in comparison of functional benefit between green tea (GT) and PET, it is suspected whether the simple comparison on GA content of free form in GT and PET is reasonable. Therefore, in this study, total GA content (free form + ECG + EGCG, by mol) in GT and PET extracts was analyzed. The content of free form GA was higher in PET extract than in GT extract. However, the contents of ECG and EGCG possessing GA as a partial structure were significantly higher than those of PET. Therefore, total catechins content of PET extract was significantly lower than that of GT extract. In addition, GT and PET extracts were orallly administered to rats (Sprague-Dawley, ♂, 6 weeks old), respectively, and bloods were collected from artery. Separated plasma was analyzed using ECD-HPLC (+700 mv). In addition, total GA content (free form + conjugated form) in rat blood plasma after oral administration of GT and PET extracts was compared. GA was detected from the rat plasma as free form and conjugated metabolites in glucuronide and/or sulfate. The contents of free form and total GA in rat plasma were higher in GT administration group than in PET administration group regardless of the content of free form GA in tea extracts. Inhibition effect against formation of TBARS in rat plasmas after oral administration of GT and PET extracts, plasma 4 hr after oral administration of GT extract was remarkably higher than that of PET extract. This result suggested that GT exerts higher anti-oxidative activities in blood than PET. Consequently, it is considered that the usefulness of GA may be restrictive as a characteristic functional indicator of PET. In addition, the physiological activity by GA in vivo may be more effective when ingested GT than PET.
Pu-erh tea (PET) is one of the microbial fermented teas. It has been recently reported that PET has various bioactivities and it is associated with the high concentration of gallic acid (GA). Most of GA in PET is originated from catechins, in particular, (-)-epicatechin gallate (ECG) and (-)-epigallocatechin gallate (EGCG). In addition, it has been reported that GA is liberated from the ECG and EGCG in vivo. When considered the phenomena, in comparison of functional benefit between green tea (GT) and PET, it is suspected whether the simple comparison on GA content of free form in GT and PET is reasonable. Therefore, in this study, total GA content (free form + ECG + EGCG, by mol) in GT and PET extracts was analyzed. The content of free form GA was higher in PET extract than in GT extract. However, the contents of ECG and EGCG possessing GA as a partial structure were significantly higher than those of PET. Therefore, total catechins content of PET extract was significantly lower than that of GT extract. In addition, GT and PET extracts were orallly administered to rats (Sprague-Dawley, ♂, 6 weeks old), respectively, and bloods were collected from artery. Separated plasma was analyzed using ECD-HPLC (+700 mv). In addition, total GA content (free form + conjugated form) in rat blood plasma after oral administration of GT and PET extracts was compared. GA was detected from the rat plasma as free form and conjugated metabolites in glucuronide and/or sulfate. The contents of free form and total GA in rat plasma were higher in GT administration group than in PET administration group regardless of the content of free form GA in tea extracts. Inhibition effect against formation of TBARS in rat plasmas after oral administration of GT and PET extracts, plasma 4 hr after oral administration of GT extract was remarkably higher than that of PET extract. This result suggested that GT exerts higher anti-oxidative activities in blood than PET. Consequently, it is considered that the usefulness of GA may be restrictive as a characteristic functional indicator of PET. In addition, the physiological activity by GA in vivo may be more effective when ingested GT than PET.
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