본 연구는 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원방안 구성과 이를 통해 나타난 식습관 지도과정의 의미를 알아보고자 실시되었다. 연구의 목적에 따른 연구문제는 다음과 같다.
1. 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원은 어떻게 구성되는가? 2. 만 1세반 영아의 식습관 지도과정에서 나타난 의미는 무엇인가?
본 연구의 참여자는 S시 G구에 위치한 초롱어린이집의 만 1세반 영아 3명과 그에 따른 학부모와 교사 2명이다. 연구기간은 2020년 9월 21일부터 2021년 2월 28일까지 총 23주간 진행되었다. 영아의 식습관 및 식태도에 대해 연구자의 급·간식시간 참여관찰, 부모 및 교사와의 식습관 관련 면담 및 설문조사, 급·간식 시간에 대한 관찰, 동영상 촬영 및 전사, 가정과의 연계 활동지 배부, 교사회의 자료, 연구자 저널 등을 통해 자료를 수집하였다. 본 연구를 통해 얻은 결과는 다음과 같다. 첫째, 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위해 자유놀이 시간을 이용한 음식 관련 놀이 지원 방안 구성은 개별영아의 식습관 및 식행동의 특성, 교사의 급식지도, 가정에서의 식습관지도의 문제인식에서 출발하였다. 본 연구에서는 연구 참여 영아들이 급·간식시간과 자유놀이 시간을 통한 긍정적인 식습관 지도를 위해 ...
본 연구는 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원방안 구성과 이를 통해 나타난 식습관 지도과정의 의미를 알아보고자 실시되었다. 연구의 목적에 따른 연구문제는 다음과 같다.
1. 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원은 어떻게 구성되는가? 2. 만 1세반 영아의 식습관 지도과정에서 나타난 의미는 무엇인가?
본 연구의 참여자는 S시 G구에 위치한 초롱어린이집의 만 1세반 영아 3명과 그에 따른 학부모와 교사 2명이다. 연구기간은 2020년 9월 21일부터 2021년 2월 28일까지 총 23주간 진행되었다. 영아의 식습관 및 식태도에 대해 연구자의 급·간식시간 참여관찰, 부모 및 교사와의 식습관 관련 면담 및 설문조사, 급·간식 시간에 대한 관찰, 동영상 촬영 및 전사, 가정과의 연계 활동지 배부, 교사회의 자료, 연구자 저널 등을 통해 자료를 수집하였다. 본 연구를 통해 얻은 결과는 다음과 같다. 첫째, 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위해 자유놀이 시간을 이용한 음식 관련 놀이 지원 방안 구성은 개별영아의 식습관 및 식행동의 특성, 교사의 급식지도, 가정에서의 식습관지도의 문제인식에서 출발하였다. 본 연구에서는 연구 참여 영아들이 급·간식시간과 자유놀이 시간을 통한 긍정적인 식습관 지도를 위해 식재료를 탐색하면서 그에 대한 거부감을 극복하기 위해 식재료와 친해지기 위한 다양한 놀이 경험이 진행되었다. 구체적으로 조리도구의 사용, 놀이를 통해 아주 적은 양의 맛보기를 시작으로 재료 본연의 맛을 경험하도록 하였다. 본 연구는 영아들의 식습관형성의 긍정적인 변화를 기대하며 각각 영아들의 식습관과 관련된 개인적인 특성을 고려하여 텃밭 가꾸기, 요리활동, 탐색, 음률, 미술 등 구체적인 놀이를 실시하였다. 둘째, 식습관 지도과정에서 나타난 의미는 우선 영아들의 측면에서는 음식 관련 놀이지원을 자유놀이 시간과 급·간식시간을 통하여 다양한 지원을 하였음에도 불구하고, 싫어하는 음식에 대해 거부, 무시, 회피 등의 반응을 보였다. 과자로 변신한 연근, 영아들에게 친근한 맛부터 접근하기, 채소를 고기랑 같이 먹보는 등 영아들이 좋아하는 것으로 시작하여 먹어보기를 시도하였다. 본 연구는 6개월이라는 단기간동안 실행되었고. 아직 다양한 음식 경험이 부족하고 기본적인 식습관 형성을 경험하는 만 1세반이라는 제한점으로 인해, 식습관과 관련된 부정적인 행동에 많은 변화가 나타나지 않았으나 부분적인 변화가 발견되었고 기다림을 필요로 하였다. 교사의 측면에서는 식사시간에 보인 교사의 행동에 대해 반성적으로 사고해 보고, 이에 기초한 문제해결 방안을 모색해 보며 다양한 매체를 활용하게 되었다. 또한 음식에 대한 영아의 관심 끌기, 마음 읽어주기, 칭찬과 격려 등 영아와의 개별적인 상호작용을 통해 식습관 지도에 자신감을 갖게 되었다. 마지막으로 가정의 측면에서는 영아들의 식습관 지도에 대한 어린이집과의 연계를 통해 영아의 식습관에 대한 정확한 이해와 어린이집과의 일관성 있는 식습관 지도, 균형 있는 영양 섭취의 중요성에 대한 인식의 개선으로 만 1세 영아의 식습관에 대한 문제행동의 감소와 긍정적 식습관 형성에 대한 점진적인 변화를 가져왔다. 이상과 같은 본 연구의 결과는 만 1세 영아의 식습관 형성을 위해 무엇보다 1세 영아의 발달적 특성에 대한 이해가 기본이 된 통합적인 교수학습 적용이 필요하며, 식습관 지도를 위한 교사의 자기성찰이 중요함을 시사하였다. 또한 영아의 식습관 지도에 있어 어린이집과 학부모의 교류와 연계가 중요함을 재확인하였다는 데 그 의의가 있다.
본 연구는 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원방안 구성과 이를 통해 나타난 식습관 지도과정의 의미를 알아보고자 실시되었다. 연구의 목적에 따른 연구문제는 다음과 같다.
1. 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위한 놀이지원은 어떻게 구성되는가? 2. 만 1세반 영아의 식습관 지도과정에서 나타난 의미는 무엇인가?
본 연구의 참여자는 S시 G구에 위치한 초롱어린이집의 만 1세반 영아 3명과 그에 따른 학부모와 교사 2명이다. 연구기간은 2020년 9월 21일부터 2021년 2월 28일까지 총 23주간 진행되었다. 영아의 식습관 및 식태도에 대해 연구자의 급·간식시간 참여관찰, 부모 및 교사와의 식습관 관련 면담 및 설문조사, 급·간식 시간에 대한 관찰, 동영상 촬영 및 전사, 가정과의 연계 활동지 배부, 교사회의 자료, 연구자 저널 등을 통해 자료를 수집하였다. 본 연구를 통해 얻은 결과는 다음과 같다. 첫째, 만 1세반 영아의 식습관 지도를 위해 자유놀이 시간을 이용한 음식 관련 놀이 지원 방안 구성은 개별영아의 식습관 및 식행동의 특성, 교사의 급식지도, 가정에서의 식습관지도의 문제인식에서 출발하였다. 본 연구에서는 연구 참여 영아들이 급·간식시간과 자유놀이 시간을 통한 긍정적인 식습관 지도를 위해 식재료를 탐색하면서 그에 대한 거부감을 극복하기 위해 식재료와 친해지기 위한 다양한 놀이 경험이 진행되었다. 구체적으로 조리도구의 사용, 놀이를 통해 아주 적은 양의 맛보기를 시작으로 재료 본연의 맛을 경험하도록 하였다. 본 연구는 영아들의 식습관형성의 긍정적인 변화를 기대하며 각각 영아들의 식습관과 관련된 개인적인 특성을 고려하여 텃밭 가꾸기, 요리활동, 탐색, 음률, 미술 등 구체적인 놀이를 실시하였다. 둘째, 식습관 지도과정에서 나타난 의미는 우선 영아들의 측면에서는 음식 관련 놀이지원을 자유놀이 시간과 급·간식시간을 통하여 다양한 지원을 하였음에도 불구하고, 싫어하는 음식에 대해 거부, 무시, 회피 등의 반응을 보였다. 과자로 변신한 연근, 영아들에게 친근한 맛부터 접근하기, 채소를 고기랑 같이 먹보는 등 영아들이 좋아하는 것으로 시작하여 먹어보기를 시도하였다. 본 연구는 6개월이라는 단기간동안 실행되었고. 아직 다양한 음식 경험이 부족하고 기본적인 식습관 형성을 경험하는 만 1세반이라는 제한점으로 인해, 식습관과 관련된 부정적인 행동에 많은 변화가 나타나지 않았으나 부분적인 변화가 발견되었고 기다림을 필요로 하였다. 교사의 측면에서는 식사시간에 보인 교사의 행동에 대해 반성적으로 사고해 보고, 이에 기초한 문제해결 방안을 모색해 보며 다양한 매체를 활용하게 되었다. 또한 음식에 대한 영아의 관심 끌기, 마음 읽어주기, 칭찬과 격려 등 영아와의 개별적인 상호작용을 통해 식습관 지도에 자신감을 갖게 되었다. 마지막으로 가정의 측면에서는 영아들의 식습관 지도에 대한 어린이집과의 연계를 통해 영아의 식습관에 대한 정확한 이해와 어린이집과의 일관성 있는 식습관 지도, 균형 있는 영양 섭취의 중요성에 대한 인식의 개선으로 만 1세 영아의 식습관에 대한 문제행동의 감소와 긍정적 식습관 형성에 대한 점진적인 변화를 가져왔다. 이상과 같은 본 연구의 결과는 만 1세 영아의 식습관 형성을 위해 무엇보다 1세 영아의 발달적 특성에 대한 이해가 기본이 된 통합적인 교수학습 적용이 필요하며, 식습관 지도를 위한 교사의 자기성찰이 중요함을 시사하였다. 또한 영아의 식습관 지도에 있어 어린이집과 학부모의 교류와 연계가 중요함을 재확인하였다는 데 그 의의가 있다.
The objective of this study was to work out play support strategies in the teaching of eating habits to one-year-old children at child-care center, and then examine the meaning of teaching process of eating habits. For this, study questions were established as follows: 1. ‘How to compose of play...
The objective of this study was to work out play support strategies in the teaching of eating habits to one-year-old children at child-care center, and then examine the meaning of teaching process of eating habits. For this, study questions were established as follows: 1. ‘How to compose of play support strategies for the teaching of eating habits to one-year-old children at a child-care center?' 2. 'What is the meaning of teaching process of eating habits to one-year-old children at a child-care center?'
Study subjects were 3 one-year-old children at Chorong Child-care Center in G-gu, S City, and their parents and 2 teachers. Study was conducted from September 21, 2020 to February 28, 2021. In order to collect data, the author took part in and observed feeding/snack time, interviewed with parents and teachers about children's eating habits, carried out a questionnaire survey, filmed videos and transcribed them, distributed an activity paper in connection to families, and obtained teacher meeting materials, and wrote author's journals. Study findings are as follows: First, working out a food-related play support strategies using a free play time for the teaching of eating habits to one-year-old children at a child-care center was initiated with the author's critical mind to individual children's characteristic of eating habits and behaviors, teacher's teaching of feeding, and family's teaching of eating habits. In this study, young children of study participants examined food materials as part of receiving guidance to establish a positive eating habit at a feeding/snack time and a free play time, and then took part in a variety of plays to overcome their resistance to some food materials and become familiar to it. In detail, they were made to use cooking utensils, and experience tastes with a very small amount of food, thus understanding the taste of raw materials. In order for young children to experience a positive change in their formation of eating habits, the author made them carry out concrete plays in relation to gardening, cooking, exploration, melodies and drawings by taking individual characteristics into consideration. Second, regarding the meaning presented in the course of teaching eating habits: (1) From the perspective of young children, one-year-old children were supported with a variety of food-related plays in order for them to form a healthy eating habit at meal time and snack time. but they still refused/ignored/avoided their least favorite food. Therefore, the author attempted to make them take their favorite food, such as eating lotus root transformed into a snack, beginning with their familiar taste, or eating vegetables with meat. This study was conducted during a short period of time, namely for six months, and study subjects were only one-year-old children who had no experience in diverse food and just started to build basic eating habits, so children's negative behaviors in eating habits did not present much changes. They only presented partial changes and needed to wait for better changes. (2) From the perspective of teachers, they began to think reflectively for their behaviors in meal time, tried to work out solutions, and made the most of various media. In addition, they could have confidence in their teaching of eating habits to children via such individualized interactions with children as trying to attract children's interest to food, taking children's likes/dislikes into consideration, and praising/encouraging children. From the perspective of families, they could understand young children's eating habits correctly in connection to the teaching of eating habits at a child-care center, and improved their perception of consistent teaching of eating habits to children and of importance of balanced intake of nutrition, thus achieving a gradual reduction of one-year-old children's problematic behaviors and a positive formation of eating habits. Based on the above study findings, it is necessary to apply a comprehensive teaching, of which base is the understanding of young children's developmental characteristics, to one-year-old children, together with teacher's self-reflection on their teaching of eating habits to children. In addition, this study seems to be significant in that it reconfirmed the fact that in the teaching of eating habits to young children, exchanges and interconnections between child-care centers and parents are very important elements.
The objective of this study was to work out play support strategies in the teaching of eating habits to one-year-old children at child-care center, and then examine the meaning of teaching process of eating habits. For this, study questions were established as follows: 1. ‘How to compose of play support strategies for the teaching of eating habits to one-year-old children at a child-care center?' 2. 'What is the meaning of teaching process of eating habits to one-year-old children at a child-care center?'
Study subjects were 3 one-year-old children at Chorong Child-care Center in G-gu, S City, and their parents and 2 teachers. Study was conducted from September 21, 2020 to February 28, 2021. In order to collect data, the author took part in and observed feeding/snack time, interviewed with parents and teachers about children's eating habits, carried out a questionnaire survey, filmed videos and transcribed them, distributed an activity paper in connection to families, and obtained teacher meeting materials, and wrote author's journals. Study findings are as follows: First, working out a food-related play support strategies using a free play time for the teaching of eating habits to one-year-old children at a child-care center was initiated with the author's critical mind to individual children's characteristic of eating habits and behaviors, teacher's teaching of feeding, and family's teaching of eating habits. In this study, young children of study participants examined food materials as part of receiving guidance to establish a positive eating habit at a feeding/snack time and a free play time, and then took part in a variety of plays to overcome their resistance to some food materials and become familiar to it. In detail, they were made to use cooking utensils, and experience tastes with a very small amount of food, thus understanding the taste of raw materials. In order for young children to experience a positive change in their formation of eating habits, the author made them carry out concrete plays in relation to gardening, cooking, exploration, melodies and drawings by taking individual characteristics into consideration. Second, regarding the meaning presented in the course of teaching eating habits: (1) From the perspective of young children, one-year-old children were supported with a variety of food-related plays in order for them to form a healthy eating habit at meal time and snack time. but they still refused/ignored/avoided their least favorite food. Therefore, the author attempted to make them take their favorite food, such as eating lotus root transformed into a snack, beginning with their familiar taste, or eating vegetables with meat. This study was conducted during a short period of time, namely for six months, and study subjects were only one-year-old children who had no experience in diverse food and just started to build basic eating habits, so children's negative behaviors in eating habits did not present much changes. They only presented partial changes and needed to wait for better changes. (2) From the perspective of teachers, they began to think reflectively for their behaviors in meal time, tried to work out solutions, and made the most of various media. In addition, they could have confidence in their teaching of eating habits to children via such individualized interactions with children as trying to attract children's interest to food, taking children's likes/dislikes into consideration, and praising/encouraging children. From the perspective of families, they could understand young children's eating habits correctly in connection to the teaching of eating habits at a child-care center, and improved their perception of consistent teaching of eating habits to children and of importance of balanced intake of nutrition, thus achieving a gradual reduction of one-year-old children's problematic behaviors and a positive formation of eating habits. Based on the above study findings, it is necessary to apply a comprehensive teaching, of which base is the understanding of young children's developmental characteristics, to one-year-old children, together with teacher's self-reflection on their teaching of eating habits to children. In addition, this study seems to be significant in that it reconfirmed the fact that in the teaching of eating habits to young children, exchanges and interconnections between child-care centers and parents are very important elements.
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