[학위논문]추출방법에 따른 참소리쟁이 추출물의 총 폴리페놀,총 플라보노이드 함량 및 항산화 활성 연구 Study on the total polyphenols, total flavonoids contents and antioxidant activity according to extraction conditions of Rumex japonicus Houtt.원문보기
분 연구에서는 화장품소재로 참소리쟁이는 활용할 수 있는 가능성을 확안하기 위해 다양한 조건에서 참소리쟁이 추출물을 제조한 총 폴리페놀, 총 플라보노이드, 항산화 활성을 측정하여 비교 분석하였다. 본 실험에서는 초음파 DW 추출, 초음파 70% 에탄올 추출 및 Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum, ...
분 연구에서는 화장품소재로 참소리쟁이는 활용할 수 있는 가능성을 확안하기 위해 다양한 조건에서 참소리쟁이 추출물을 제조한 총 폴리페놀, 총 플라보노이드, 항산화 활성을 측정하여 비교 분석하였다. 본 실험에서는 초음파 DW 추출, 초음파 70% 에탄올 추출 및 Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum, Bacillus subtilis 세 가지 균주로 참소리쟁이를 발효시킨 총 7가지 추출물의 다양한 효능을 연구하였다. ABTS radical 소거 활성, 총 폴리페놀 함량, 총 플라보노이드 함량 및 DPPH radical 소거 활성을 측정하여 항산화 성능을 평가한 결과, 발효 여부와 상관없이 참소리쟁이는 매우 우수한 항산화 성능을 나타냈다. 이 외에도 RAW 264.7 대식세포를 이용한 세포 독성 실험과 NO 항염증 실험을 수행하였으며, 연구 결과 세포 독성과 항염증 효과는 항산화 성능만큼 뛰어나지는 않았지만 여전히 상당히 우수한 것으로 나타났다.
분 연구에서는 화장품소재로 참소리쟁이는 활용할 수 있는 가능성을 확안하기 위해 다양한 조건에서 참소리쟁이 추출물을 제조한 총 폴리페놀, 총 플라보노이드, 항산화 활성을 측정하여 비교 분석하였다. 본 실험에서는 초음파 DW 추출, 초음파 70% 에탄올 추출 및 Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum, Bacillus subtilis 세 가지 균주로 참소리쟁이를 발효시킨 총 7가지 추출물의 다양한 효능을 연구하였다. ABTS radical 소거 활성, 총 폴리페놀 함량, 총 플라보노이드 함량 및 DPPH radical 소거 활성을 측정하여 항산화 성능을 평가한 결과, 발효 여부와 상관없이 참소리쟁이는 매우 우수한 항산화 성능을 나타냈다. 이 외에도 RAW 264.7 대식세포를 이용한 세포 독성 실험과 NO 항염증 실험을 수행하였으며, 연구 결과 세포 독성과 항염증 효과는 항산화 성능만큼 뛰어나지는 않았지만 여전히 상당히 우수한 것으로 나타났다.
This study investigated the effects of seven different extracts of Rumex japonicus Houtt., obtained through ultrasonic water extraction, ultrasonic 70% alcohol extraction, and fermentation with Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum and Bacillus subtilis. The antioxidative properties were evalu...
This study investigated the effects of seven different extracts of Rumex japonicus Houtt., obtained through ultrasonic water extraction, ultrasonic 70% alcohol extraction, and fermentation with Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum and Bacillus subtilis. The antioxidative properties were evaluated by measuring ABTS radical scavenging activity, total polyphenols content, total flavonoid content, and DPPH radical scavenging activity. The research demonstrated that R. japonicus Houtt. exhibited excellent antioxidative properties regardless of fermentation. Additionally, cytotoxicity tests and NO anti-inflammatory assays using RAW264.7 macrophages were conducted. The results indicated that while the cytotoxicity and anti-inflammatory effects were not as pronounced as the antioxidative properties, they were still quite noteworthy.
This study investigated the effects of seven different extracts of Rumex japonicus Houtt., obtained through ultrasonic water extraction, ultrasonic 70% alcohol extraction, and fermentation with Aspergillus oryzae, Lactobacillus plantarum and Bacillus subtilis. The antioxidative properties were evaluated by measuring ABTS radical scavenging activity, total polyphenols content, total flavonoid content, and DPPH radical scavenging activity. The research demonstrated that R. japonicus Houtt. exhibited excellent antioxidative properties regardless of fermentation. Additionally, cytotoxicity tests and NO anti-inflammatory assays using RAW264.7 macrophages were conducted. The results indicated that while the cytotoxicity and anti-inflammatory effects were not as pronounced as the antioxidative properties, they were still quite noteworthy.
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