부유세포인 K-562 임체 혈액암세포 및 부착세포인 인체 AGS 위암세포, HT-29 결장암세포 및 MG-63 골육암세포를 이용하여, 10종의 십자회과채소들로부터 추출한 메탄을 추출물의 암세포 성장저해효과를 연구하였다. 모든 십자화과 채소시료는 K-562 인체혈액암세포에 대히 70% 이상의 암세포 증식억제효과를 보였는 데, 특히 브로콜리가 92.9%의 증식억제효과를 나타내 가장 효고가 좋았다. 위암세포인 AGS세포에서는 모든 시료들이 50%이상의 암세포성장 억제효과를 가졌는데, 이 경우 케일, 브로콜리, 냉이가 각각 93.5%, 93.5%, 96.3%의 매우 높은 위암세포의 중식억제효과를 보였다. 또한 사람의 결장암 세포인 HT-29의 경우 양배추, 배추, 케일, 냉이가 각각 82.4%, 72.1%, 79.4%, 95.6$\mid$의 증식억제효과를 보였고, MG-63 골육암세포에 대해서는 케일, 냉이가 각각 79.2%, 88.7%로 가장 높은 저해효과를 보여 일반적으로 십자화과 채소들은 인체암 세포의 성장을 억제하는 것으로 나타났으나 그중 케일과 냉이가 가장 효과가 좋았다.
부유세포인 K-562 임체 혈액암세포 및 부착세포인 인체 AGS 위암세포, HT-29 결장암세포 및 MG-63 골육암세포를 이용하여, 10종의 십자회과채소들로부터 추출한 메탄을 추출물의 암세포 성장저해효과를 연구하였다. 모든 십자화과 채소시료는 K-562 인체혈액암세포에 대히 70% 이상의 암세포 증식억제효과를 보였는 데, 특히 브로콜리가 92.9%의 증식억제효과를 나타내 가장 효고가 좋았다. 위암세포인 AGS세포에서는 모든 시료들이 50%이상의 암세포성장 억제효과를 가졌는데, 이 경우 케일, 브로콜리, 냉이가 각각 93.5%, 93.5%, 96.3%의 매우 높은 위암세포의 중식억제효과를 보였다. 또한 사람의 결장암 세포인 HT-29의 경우 양배추, 배추, 케일, 냉이가 각각 82.4%, 72.1%, 79.4%, 95.6$\mid$의 증식억제효과를 보였고, MG-63 골육암세포에 대해서는 케일, 냉이가 각각 79.2%, 88.7%로 가장 높은 저해효과를 보여 일반적으로 십자화과 채소들은 인체암 세포의 성장을 억제하는 것으로 나타났으나 그중 케일과 냉이가 가장 효과가 좋았다.
The anticarcingenic effect of methanol extracts from such cruciferous vegetables as cabbage, red cabbage, Korean cabbage, kale, cauliflower, broccoli, radish root, leafy radish, rape leaves and shepherd’s purse on the growth of human K-562 leukemia cells, MG-63 osteosarcoma cells, HT-29 colon cancer...
The anticarcingenic effect of methanol extracts from such cruciferous vegetables as cabbage, red cabbage, Korean cabbage, kale, cauliflower, broccoli, radish root, leafy radish, rape leaves and shepherd’s purse on the growth of human K-562 leukemia cells, MG-63 osteosarcoma cells, HT-29 colon cancer cells and AGS gastric cancer cells were studied. All of cruciferous vegetables inhibited more than 70% of the growth of K-52 leukemia cells and more than50% fo rhe growth fo AGS gastric cancer cells. Particularly, kale, broccoli and shepherd’s purse showed inhibition rates of 93.5%, 93,5% and 96.3% on the growth of AGS gastric cancer cells, respectively. In case of HT-29 colon cancer cells, the methanol extracts of cabbage, kale and shepherd’purse exhibited 82.4%, 72.15, 79.4% and 95.6% of inhibitory effects, respectively. The cabbage, kale, cauliflower and shepherd’s purse extracts also highly suppressed the proliferation of MG-63 cells. Generally the 10 cruciferous vegetable we studied strongly decreased the growth of various human cancer cells in vitro, however, kale and shepherd’s showed the most effective vegetable among them.
The anticarcingenic effect of methanol extracts from such cruciferous vegetables as cabbage, red cabbage, Korean cabbage, kale, cauliflower, broccoli, radish root, leafy radish, rape leaves and shepherd’s purse on the growth of human K-562 leukemia cells, MG-63 osteosarcoma cells, HT-29 colon cancer cells and AGS gastric cancer cells were studied. All of cruciferous vegetables inhibited more than 70% of the growth of K-52 leukemia cells and more than50% fo rhe growth fo AGS gastric cancer cells. Particularly, kale, broccoli and shepherd’s purse showed inhibition rates of 93.5%, 93,5% and 96.3% on the growth of AGS gastric cancer cells, respectively. In case of HT-29 colon cancer cells, the methanol extracts of cabbage, kale and shepherd’purse exhibited 82.4%, 72.15, 79.4% and 95.6% of inhibitory effects, respectively. The cabbage, kale, cauliflower and shepherd’s purse extracts also highly suppressed the proliferation of MG-63 cells. Generally the 10 cruciferous vegetable we studied strongly decreased the growth of various human cancer cells in vitro, however, kale and shepherd’s showed the most effective vegetable among them.
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