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감피 첨가 식빵의 품질 특성
Quality Characteristics of Bread Prepared with the Addition of Persimmon Peel Powder 원문보기

농산물저장유통학회지 = Journal of the Korean society of post-harvest science & technology of agricultural products, v.8 no.2, 2001년, pp.175 - 180  

김창섭 (경북대학교 농업개발대학원) ,  정신교 (경북대학교 식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The quality characteristics of bread prepared with the addition of dried persimmon peel powder(PPP) were investigated. Visco-elastic characteristics of dough and texture of bread added PPP was examined by rapid visco-analyzer and texture analyzer. The maximum viscosity of the dough with PPP was lowe...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 감과 피는 카로티노이드 등의 색소 성분, 탄닌 등의 폴리페놀, 식이섬유 등이 풍부한 자원으로서 식품 신소재로서의 활용가치가 높다(8,9). 따라서 본인 등은 소맥분을 대체할 수 있는 제빵의 유용 기능성 소재로서 감피를 활용하고자 이를 식빵에 첨가하여 그 반죽 및 제품의 물리적, 관능적 품질 특성을 조사하였다.

가설 설정

  • 1)PPP means persimmon peel powder.
  • 2) Values with different superscript in the same columns are significantly different at 5% level.
  • 2) Values with different superscript in the same raw are significantly different at 5% level.
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