$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

서울지역 중년의 영양소 섭취와 식품 섭취빈도에 영향을 주는 생활습관에 관한 연구
The Influence of Health-Related Habits on Nutrient Intake and Food Frequency of Middle-Aged Subjects in Seoul 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.8 no.5, 2003년, pp.699 - 707  

이미숙 (한남대학교 식품영양학과) ,  김성애 (한남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study examined the effectiveness of two commonly used dietary assessment methods (the 24-hour recall and the food frequency questionnaire) in the epidemiological investigations of health-related habits and degenerative diseases. This cross sectional project in the Seoul area was conducted for t...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 그러나 식품섭취빈도법은 쉽고, 빠른 시간에 장기간에 걸친 평소의 식품과 영양소 섭취패턴을 파악할 수 있는 장점이 있는 반면, 한정된 식품 목록과 1회 섭취분량 때 문에 섭취량 측정이 기록법이나 회상법에 비해 정확하지 않다는 단점이 있다(Lee 등 2001). 따라서 본 연구에서는 24시간 회상법에 의한 영양소 섭취량과 식품섭취빈도 조사를 실시하여 이들이 조사 대상자의 생활습관과 어떻게 관련되어 있는지 비교해 보고자 한다.
  • 본 연구는 종적연구를 위한 첫 단계로서 서울지역의 건강한 성인 자원자를 대상으로 코호트를 구축하면서, 노년기의 건강증진 및 보다 나은 영양서비스 방안을 마련하기 위한 기초자료를 확보하는 방법의 하나로 만성퇴행성질환과 관련된 생활습관이 역학연구에서 자주 이용되는 두 가지 식이조사법과 어떻게 관련되어 있는지 조사하였다. 이는 앞으로의 종적연구에 사용될 신뢰성 있는 식이조사법을 마련하는 기초가 될 것이다.
  • 본 연구는 종적연구를 위한 첫 단계로서 서울지역의 건강한 성인 자원자를 대상으로 코호트를 구축하면서, 앞으로의 종적연구에 사용될 신뢰성 있는 식이조사법을 마련하기 위하여 만성퇴행성질환과 관련된 생활습관과 식습관이 역학연구에서 자주 이용되는 두 가지 식이조사법과 어떻게 관련되어 있는지 조사하였다.

가설 설정

  • 4) 자신이 건강하지 못하다고 생각하는 사람이 생선.· 조개류의 섭취빈도가 높았고, 건강하다고 생각하는 사람이 채소류의 섭취빈도가 많았다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (31)

  1. Biro G, Hulshof KF, Ovesen L, Amorim Cruz JA (2002): Selection of methodology to assess food intake. Eur J Clin Nutr 56 (suppl 2): s25-32 

  2. Buzzard IM, Stanton CA, Figueiredo M, Fries EA, Nicholson R, Hogan CJ, Danish SJ (2001): Development and reproducibility of a brief food frequency questionnaire for assessing the fat, fiber, and fruit and vegetable intakes of rural adolescents. J Am Diet Assoc 101 (12): 1438-1446 

  3. Chang NS (1997): Trends in breakfast consumption patterns of Korean adults. J Korean Diet Assoc 3 (2): 216-222 

  4. Choi YJ, Kim SY, Jung KA, Chang YK (2002): The analysis of the factors related to diet quality in the postmenopausal women. Korean J Nutr 35(1): 102-114 

  5. Dallongeville J, Marecaux N, Richard F, Bonte D, Zylberberg G, Fantino M, Fruchart JC (1996): Cigarette smoking is associated with differences in nutritional habits and related to lipoprotein alterations independently of food and alcohol intakes. Eur J Clin Nutr 50: 647-654 

  6. Gillman MW, Pinto BM, Temstedt S, Glanz K, Marcus B, Friedman RH (2001): Relationships of physical activity with dietary behaviors among adults. Pre Med 32: 295-301 

  7. Hetzler AA (1996): Family factors and fat consumption of college students. J Am Diet Assoc 96(7): 711-714 

  8. Jonnalagadda SS, Mitchell DC, Smiciklas-Wright H, Meaker KB, Heel NA, Karmally W, Ershow AG, Kris-Etherton PM (2000): Accuracy of energy intake data estimated by a multiple-pass, 24-hour dietary recall technique. J Am Diet Assoc 100(3): 303-311 

  9. Joung HJ, Moon HK (1999): Dietary differences in smokers and nonsmokers from free living elderly in Kyunggi province. Korean J Nutr 32(7): 612-820 

  10. Jung YJ, Choi MJ (1997): Studies of nutrient intake, life style, and serum lipid level in middle-aged men in Taegu. Korean J Nutr 30(3): 277-285 

  11. Kim MK, Lee SS, Ahn YO (1996): Reproducibility and validity of a self-administered semiquantitative food frequency questionnaire among middle-aged men in Seoul. Korean J Comm Nutr 1(3): 76-394 

  12. Kim-Rim JC, Wee HJ (2001): The association of body mass index with dietary intake, serum lipid levels, lipoprotein (a) and PAI-1 in middle class Korean adults from 1995-1999. Korean J Comm Nutr 6(1): 51-68 

  13. Korean National Statistical Office (2002): 2001 Deaths and death rates by cause 

  14. Larkin FA, Basiotis PP, Riddick HA, Sykes KE, Pao EM (1990): Dietary pattern of women smoker and nonsmokers. J Am Diet Assoc 90: 320-237 

  15. Lee HJ, Park SJ, Kim JH, Kim CI, Chang KJ, Yim KS, Kim KW, Choi HM (2002): Development and validation of a computerized semiquantitative food frequency questionnaire program for evaluating the nutritional status of the Korean elderly. Korean J Comm Nutr 7 (2): 277-285 

  16. Lee HS, Kye SH, Kim BH, Kim CI (2001a): Nutrient intake and related factors in middle-aged urban adults. Korean J Comm Nutr 6(3S): 516-526 

  17. Lee MS, Woo MK (2000): A study on health-related habits, dietary behaviors and health status of the middle-aged and elderly living in the Chonju area. Korean J Nutr 33 (3): 343-352 

  18. Lee MS, Lee JW, Woo MK (2001): Study on the factors influencing food consumption by food frequency questionnaire of university students in Taejon. Korean J Comm Nutr 6(2): 172-181 

  19. Lee MS, Woo MK (2001): A study on the factors influencing food consumption by food frequency questionnaire for the middle-aged and elderly living in the Chonju area. Korean J Comm Nutr 6 (5): 789-797 

  20. Lee MS, Woo MK (2002): A study of health-related habits, dietary behaviors and the health status of the middle-aged and the elderly living in the Chonju area (II). Korean J Comm Nutr 7 (6) : 749-761 

  21. Lee MS, Woo MK, Im SJ, Oh SI, Kwon IS (2002): Study on health-related habits and nutritional status of the middle-aged in Seoul. Korean J Geron 12(1): 11-20 

  22. Lee SH, Shim JS, Kim JY, Moon HA (1996): The effect of breakfast regularity on eating habits, nutritional and health status in adults. Korean J Nutr 29 (5): 533-546 

  23. Lee SL, Kim SY, Chang YK (2001b): A study on dietary patterns and nutrient intake in women with hypercholesterolemia. Korean J Comm Nutr 6 (5): 819-829 

  24. NRC (National Research Council (1989): Diet and health: implications for reducing chronic disease risk. Washington, DC: National Academy Press 

  25. Oh SY, Hong MH (1998): Repeatability of a semi-quantitative food frequency questionnaire for the Korean elderly. Korean J Nutr 31 (7): 183-1191 

  26. Park YS, Han JL, Lee JW, Cho HS, Koo J, Kim JH, Yoon JS (2002): The development of a simple evaluation questionnaire for screening the overweight-type dietary pattern in 30 to 49 year old adults. Korean J Comm Nutr 7 (4): 495-505 

  27. Report on 1998 National Health and Nutrition Survey (Dietary Intake Survey) (1999): Korea Health Industry Development Institute In Ministry of Health and Wealth 

  28. Sizer FS, Whitney EN (2000): Nutrition -concepts and controversies- 8th ed., pp.2-4, Wadsworth, USA 

  29. Willett WC, Sampson L, Browne ML, Stampfer MJ, Rosner B, Hennekens CH, Speizer FE (1988): The use of a self-administered questionnaire to assess diet four years in the past. Am J Epidemiol 127: 188-199 

  30. Yoon JS, Jeong YH, Park JA, Oh HM (2002): The effect of individualized nutritional education on adults having two or more symptoms of chronic degenerative disease. Korean J Comm Nutr 7 (6): 794-802 

  31. 이정원. 이미숙. 김정희. 손숙미. 이보숙(2001) : 영양판정, 교무사, 서울 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

FREE

Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로