$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Recent interest in the possible protective effects of dietary antioxidant compounds against human degenerative disease has prompted investigation of foods such as blueberries, which have a high antioxidant capacity. This study was performed to determine the antioxidative activity of methanol extract...

주제어

참고문헌 (22)

  1. Aniya, Y. and Naito, A. : Oxidative stress-induced activation of microsomal glutathion-S-transferase in isolated rat liver, Biochem. Pharm. 45: 37-43, 1993. 

  2. Plastow, S. R., Lovell, C. R. and Young, A. R. : UVB-induced collagen changes in the skin of the hairless albinomouse, J. Invest. Dermatol. 88: 145-148, 1987. 

  3. Branen, A. L. : Toxicological and biochemistry of butylated hydroxyanisole and butylated hydroxytoluene, J. Am. Oil. Chem. Soc. 52: 59-62, 1972. 

  4. Halliwell, B. and Gutteridge, J. M. : Role of free radicals and catalytic metal ions in human disease: An overview. Methods Enzymol, 186: 1-85. 1990. 

  5. Kasuga, A., Aoyagi, Y. and Sugahara, T. : Antioxidants activities of edible plants. Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaish, 35: 852-856. 1988. 

  6. Cha, Y. J. and Cho, Y. S. : Antioxidative activity of extracts from fruit of Cudrania tricuspidata. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. 30: 547-551, 2001. 

  7. Kang, M. H. et al. : Antioxidative activity of ethanol extract prepared from leaves, seed, branch and aerial part of Crotalaria tsessiflora L. Kor. J. Food Sci. Tech. 30: 547-551, 2002. 

  8. Xing, Q., Kadota, S. Tadata, T. and Namba, T. : Antioxidative effects of phenylethanoids from Cistanche deserticola, Biol. Pharm, Bull. 19: 1580-1585, 1996. 

  9. Chun, H. J., Kim, I. K. and Woo, W. H. : Inhibitory effects on retinoic acid and melanization of B16 melanoma cell by Epimedium koreanum Nakai and a-MSH. J. Kor. Chem. Soc. 44: 533-537, 2000. 

  10. Chun, H. J., Hwang, S. G., Lee, J. S., Baek, S. H., Jeon, B. H. and Woo, W. H. : Inhibitory effect of butyl alcohol extract from Caesalpinia sappan L. on melanogenesis in melan-a cells Kor. J. Pharmacogn. 33: 130-136, 2002. 

  11. Zheng, W. and Wang, S. Y. : Oxygen radical absorbing capacity of phenolics in blueberries, cranberries, chokeberries, and ligoberries, J. Agris. Food Chem. 51(2): 502-509, 2003. 

  12. Joseph, J. A., Denisova, N. A., Bielinski, D., Fisher, D. R. and Shukitt-Hale, B. : Oxidative stress protection and vulnerability in aging: Putative nutritional implications for intervention. Mechanism of aging and Development 116: 141-153, 2000. 

  13. Sellappan, S., Akoh, C. C. and Krewer, G. : Phenolic compounds and antioxidant capacity of Georgia-grown blueberries and blackberries, J. Agric. Food Chem. 50: 2432-2438, 2002. 

  14. Howell, A. B. : Cranberry proanthocyanidines and the maintenance of urinary trat health, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 42: 273-278, 2002. 

  15. Connor, A. M., Luby, J. J., Hancock, J. F., Berkeimer, S. and Hanson, E. J. : Changes in fruit antioxidant among blueberry cultivars during cold-temperature storage, J. Agric. Food Chem. 50(4): 893-898, 2002. 

  16. Kalt, W., Ryan, D. A. J., Duy, J. C., Prior, R. L., Ehelenfeldt, M. K. and Kloet, S. P. V. : Interspecific variation in anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity among genotypes of highbush and lowbush blueberries, J. Agric. Food Chem. 49: 4761-4767, 2001. 

  17. Wang, S. Y. and Jiao, H. : Scavenging capacity of berry crops on superoxide radicals, hydrogen peroxide, hydroxy radicals and singlet oxygen, J. Agric. Food Chem. 48(11): 5677-5684, 2000. 

  18. Mcghie, T. K., Ainge, G. D., Barnett, L. E., Cooney, J. M. and Jensen, D. J. : Anthocyanin glycosides from berry fruit are absorbed and excreted unmetabolized by both humans and rats, J. Agric. Food Chem. 51: 4539-4548, 2003. 

  19. Yoshida, T., Mori, K., Hatano, T., Okumura, T., Ushara, I., Komagoe, K.,Fujuita, Y. and Okuda, T. : Studies on inhibition mechanism of autooxidation by tannins and flavonoids. Chem. Pharm. Bull. 37(7): 1919-1923, 1989. 

  20. Oyaizu, M. : Studies on products of browning reaction: Antioxidative activity of products of browning reaction, Japanese J. Nut. 44(6): 307-312, 1986. 

  21. Yun, K. A., Park, Y. J. and Bae, S. J. : Antioxidant and tyrosinase inhibitory effects of Brassica oleracea L. fractions, J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 33(1): 7-15, 2004. 

  22. Hearing, V. J. : Biochemical control of melanogenesis and melanosomal organization, Soc. Invest. Dermatol. 4(1): 24-27, 1999. 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로