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In Vitro 과산화지질에 미치는 glutathione 고함유 효모 Saccharomyces cerevisiae FF-8의 항산화효과
The Antioxidative Activity of Glutathione-Enriched Extract from Saccharomyces cerevisiae FF-8 in In Vitro Model System 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.15 no.5 = no.72, 2005년, pp.819 - 825  

이치형 (동아대학교 응용생명공학부) ,  차재영 (동아대학교 응용생명공학부) ,  전방실 (동아대학교 응용생명공학부) ,  이호준 (한국식품연구원) ,  이영춘 (동아대학교 응용생명공학부) ,  최용락 (동아대학교 응용생명공학부) ,  조영수 (동아대학교 응용생명공학부)

초록
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항산화물질인 glutathione (${\gamma}$-L-glutamyl-cysteinyl-glycine) 고함유 효모 Saccharomyces cerevisiae FF-8에서 생산된 glutathione을 함유한 세포 추출액의 항산화 활성을 in vitro 과산화지질 실험계인 DPPH($a,{\;}\acute{a}-diphenyl-\beta-picrylhydrazyl$)법, linoleic acid를 이용한 ferric thiocyanate법과 TBA법 및 microsome 생체막 지질 과산화물 생성정도의 TBARS법으로 측정하였다. YM 최적 배지에서 생산된 glutathione 농도는 $204\mug/ml$로 YM 기본배지에서 생산된 glutathione 농도 $74\mug/ml$보다 2.76배 증가하였다. 본 실험에서는 YM 기본배지와 최적배지에서 S. cerevisiae FF-8이 생산하는 glutathione 함량에 따른 항산화 활성을 비교하였다. DPPH 측정법에서는 짙은 자색의 탈색되는 정도로 나타내는 전자 공여능이 glutathione 함량이 높은 최적 생산배지에서 S. cerevisiae FF-8가 생산하는 glutathione고함유 세포 추출액에서 대조구인 $ 0.05\%BHT $와 비슷한 수준으로 항산화 활성이 높게 나타났다. 각 조직 microsome을 이용한 생체막 지질 과산화 억제정도는 최적 생산배지에서 전체적으로 높게 나타났으며, 간장 $60.98\%$, 신장 $56.43\%$, 심장 $52.91\%$, 뇌 $52.13\%$, 고환$45.57\%$ 및 비장 $42.95\%$순으로 나타났다 Linoleic acid 산화 실험계를 이용한 ferric thiocyanate법에서는 최적 생산배지가 반응 7일째까지 대조구에 비해 강한 항산화 활성을 보였으며, TBA법에서는 반응 5일째까지 최적 생산배지가 YM 배지보다는 높은 항산화 활성을 나타내었다 이상의 결과에서 Saccharomyces cerevisiae FF-8 균주가 glutathione을 생산하는 최적배지 조건에서 생산된 glutathione 고함유 세포 추출액은 in vitro 항산화 실험계인 DPPH radical scavenging activity, ferric thiocyanate and TBARS 측정에서 항산화 활성을 나타내는 생리활성 성분을 지닌 것으로 나타나 천연 항산화제로서의 사용 가능성을 시사하였다.

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The Antioxidative accvities of the cell free extracts containing high glutathione by Saccharomyces cerevisiae FF-8 were tested in vitro experimental models : DPPH method for radical scavenging activity, ferric TBA method and ferric thiocyanate method using linoleic acid and tissue microsome for lipi...

주제어

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제안 방법

  • In this study, therefore, the antioxidative activity of the glutathione-enriched cell free extracts from S. cerevisiae FF-8 was tested in vitro experimental models, DPPH-scavenging receiving activity, ferric thiocyanate and TBARS methods against lipid peroxidation using rat tissues microsomal fractions and linoleic acid.
  • Polyunsaturated fatty acids such as linoleic acid, methyl linoleic acid, and arachidonic acid are typically used[4]. The anti- oxidative activities of the col 1-free extracts of S, cerevisiae FF-8 were measured based on the inhibition of linoleic acid peroxidation by the ferric thiocyanate and TBA methods in this study. The TBA method was used for the measurement of lipid peoxidation, and an Fe2+-ascorbate system was used for the catalysis of oxidation[4z10].

이론/모형

  • 4. Antioxidative activity of the cell-free extracts containing a high glutathione Saccharomyces cerevisiae FF-8 against the linoleic acid oxidation that is measured by the ferric TBA method. -●-:Control, -▼- : BHT, -■- : YM basal medium, -◆- :YM optimal medium) BHT : butylated hydroxytoluene (0.
  • 3. Antioxidative activity of the cell-free extracts containing a high glutathione Saccharomyces cerevisiae FF-8 against the linoleic acid oxidation that is measured by the ferric thiocyanate method. -●- ;Control, -▼- : BHT, -■- : YM basal medium, -◆- :YM optimal medium) BHT : butylated hydroxytoluene (0.
  • 2. Antioxidative activity of the cell-free extracts containing a high glutathione Saccharomyces cerevisiae FF-8 in organic microsomal system as measured by the ferric TEARS method. BHT : butylated hydroxytoluene (0.
  • The measurement of antioxidative activity of the cell-free extracts of S. cerevisiae FF-8 was performed by the ferric thiobarbituric acid (TBA) method, based on the monitoring of inhibition of linoleic acid peroxidation. The TBA method was used for lipid peroxidation of the linoleic acid using Fe2+-ascorbate system as the oxidative catalysis [10, 11].
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