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젓갈로부터 분리된 젖산균 및 효모의 프로바이오틱 특성
Probiotic Properties of Lactic Acid Bacteria and Yeasts Isolated from Korean Traditional Food, Jeot-gal 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.12 no.2, 2005년, pp.184 - 189  

김선재 (목포대학교 식품공학과 및 식품산업기술연구센터(RRC)) ,  마승진 (목포대학교 식품공학과 및 식품산업기술연구센터(RRC)) ,  김학렬 (천일염생명과학연구소)

초록
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젓갈은 전남 목포지역의 대형마트 및 가정에서 수집하였으며 오징어젓, 갈치속젓, 꼴뚜기젓, 멸치젓 등 10여종의 젓갈로부터 균을 분리하였다. 이들 분리 유산균 중 3균주가 인공위액과 인공담즙액에서 내성을 나타내었다. 이들 분리된 균주 중 생존력이 왕성한 3균주는 모두 인공위액에서 2시간, 인공담즙액에서 24시간 생존 가능하였다. 특히 유산균 ML 36, ML 128, ML 178 외 2종의 효모는 초기 생균수와 인공위액에서 2시간 배양 후 생균수의 변화가 거의 없어 가장 강한 내성을 나타내었다. 인공위액에서 분리된 균주의 생존율은 낮은 pH로 인하여 낮은 경향을 나타내었으나, 인공담즙액에 대해서는 높은 생존율을 나타내었다. 인공위액 및 인공담즙에 내성을 나타낸 3종의 유산균이 항생물질인 nicin, rifamycin, streptomycin, 그리고 tetracycline에 대하여 내성을 나타내었다. 또한 이들 분리 유산균은 병원성 미생물인 Listeria monocytogenes 대해 뚜렷한 항균 효과가 있는 것으로 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In order to select probiotics having both a high survival rate and an ability to inhibit virulent pathogens, we have screened lactic acid bacteria and yeasts from Jeot-gal to examine their resistance to artificial gastric and bile juice. After being introduced in the artificial gastric acid for 2 hr...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • The functionality of this probiotic agent was approved after determining its beneficial effects on the stabilization of the gastrointestinal microflora, reduction of saprogenic products, due to the suppression of the settlement of toxic bacteria, prevention of a disease, activation of immunity, mediate anticancer activities, lowering cholesterol, reduction of lactose intolerance, and suppression of constipation, and its prevention (11-17). Using the separation and cultivation of probiotic organism from Jeot-gal, this study attempted to verify its industrial utility for the purpose of resistance for artificial gastric juice, antibiotics, and pathogenies by examining the antibacterial activities.

대상 데이터

  • 인공위액에서 분리된 균주의 생존율은 낮은 pH로 인하여 낮은 경향을 나타내었으나, 인공담즙액에 대해서는 높은 생존율을 나타내었다. 인공위액 및 인공담즙에 내성을 나타낸 3종의 유산균이 항생물질인 nicin, rifamycin, streptomycin, 그리고 tetracycline에 대하여 내성을 나타내었다. 또한 이들 분리 유산균은 병원성 미생물인 Listeria monocytogenes 대해 뚜렷한 항균 효과가 있는 것으로 나타났다.
  • 젓갈은 전남 목포지역의 대형마트 및 가정에서 수집하였으며 오징어젓, 갈치속젓, 꼴뚜기젓, 멸치젓 등 10여종의 젓갈로부터 균을 분리하였다. 이들 분리 유산균 중 3균주가 인공위액과 인공담즙액에서 내성을 나타내었다.

이론/모형

  • In order to test the resistance of the artificial bile juice, the cultivated solution passed through the artificial gastric juice was inoculated into test tube and cultivated at 37 °C for 24 hours. To investigate their viability, the total spore numbers were measured using the same method which was used to measure the artificial gastric juice. The comparative group was tested using the same method as previously mentioned, without adding the oxgall.
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