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쌀과 양잠 산물을 활용한 즉석 죽 제조
Processing of Convenient Rice Gruels with Sericultures 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.20 no.2, 2007년, pp.179 - 184  

김미원 (대전대학교 식품영양학과) ,  우나리야 (호서대학교 식품영양학과) ,  김애정 (혜전대학 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to develop traditional Korean rice gruels using sericultures. The SOD-like activities of the sericultures were in the order of 39.56%(Paecilomyces tenuipes: PT)>26.91%(Mulberry leaf: ML)>7.68%(Mulberry fruit: MF). The total phenolic acid contents were ML(0.21 mg/ml)>PT(...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 우리나라의 전통 요리 중 약식동의 (藥食同意)의 전통 죽을 현대인의 편리 및 건강 기능 지향적인 식생활 특성을 고려하였다. 즉, 조리 시 지속적으로 주의를 기울여 주어야 하는 과정을 대폭 단축시킬 수 있는 진공동결 건조법을 사용하였고, 죽 제조 시 양잠 산물을 첨가하여 생리 활성이 강화된 즉석 죽을 개발하였다.
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