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[국내논문] 전복과 천연 식물류 복합물의 항산화 및 알코올대사 효소 활성
Antioxidant and Alcohol Dehydrogenase Activity of Water Extracts From Abalone Containing Medicinal Plants 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.24 no.2, 2008년, pp.182 - 187  

신정혜 (남해대학 호텔조리제빵과) ,  이수정 (경상대학교 식품영양학과, 농업생명과학연구원) ,  최덕주 (남해대학 호텔조리제빵과) ,  강민정 (경상대학교 식품영양학과, 농업생명과학연구원) ,  성낙주 (경상대학교 식품영양학과, 농업생명과학연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to evaluate the possible production of a functional beverage derived from abalone and with several plants (AP). Five types of AP composites were prepared having different medicinal plant compositions (AP- I : abalone, garlic, jujube, Chinese matrimony fruit, dried orange pee...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 축적형 섭식 형태를 지니고 있어 타우린을 비롯한 단백질과 다양한 미량원소를 함유하고 있으며, 내장을 함께 섭취함으로써 간 보호 활성 등 인체에 다양한 생리적 작용을 부여할 가능성이 높은 전복을 주성분으로 하여 알코올 대사시 발생되는 유리라디칼 제거에 도움을 줄 수 있는 천연식물류를 혼합하여 추출한 음료의 숙취 제거 가능성을 확인하고자 하였다. 따라서 전복과 천연식물류 혼합 추출액의 항산화 및 알코올 대사효소인 alcohol dehydrogenase(ADH)와 acetaldehyde dehydrogenase(ALDH) 의 활성에 미치는 영향을 in vitro에서 분석하였다

가설 설정

  • 2) Mean±SD in the same column with different superscripts are signifificantly different at p<0.05.
  • 2) Sample concentration in the reacion system was 1 g/mL.
  • 3) Mean±SD in the same column with different superscripts are significantly different at p<0.05.
  • 3) Mean±SD in the same column with different superscripts are significantly different at p<0.05.
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