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[국내논문] LC-MS/MS를 이용한 담배 연기 중 Heterocyclic Amines의 분석
Analysis of Heterocyclic Amines in Mainstream Cigarette Smoke using by LC-MS/MS 원문보기

한국연초학회지 = Journal of the Korean society of tobacco science, v.30 no.1, 2008년, pp.33 - 38  

김익중 (KT&G 중앙연구원) ,  장기철 (KT&G 중앙연구원) ,  지상운 (KT&G 중앙연구원) ,  민혜정 (KT&G 중앙연구원) ,  김효근 (KT&G 중앙연구원) ,  황건중 (KT&G 중앙연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to determine the analytical methods for heterocyclic amines(HAs) of the tobacco smoke by LC/MS/MS. HAs have been found in pyrolysate of protein and cooked food including protein, were known the Sugimura compound. HAs content of the smoke were known to exist very low ppb le...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 수준으로 존재한다고 보고한바 있다. 따라서 본 연구에서는 담배연기 중에 존재 함량이 높은 5종의 HAs 화합물에 대하여 분석법을 확립하고 국내의 판매되고 있는 몇종의 담배 중 HA.S의 함량을 분석하였다.
  • 본 연구에서는 LC-MS/MS를 이용하여 담배 연기 중에 존재하는 heterocyclic amine의 분석법을 확립하였다. 확립된 분석법은 높은 회수율과 낮은 분석한계 값을 갖으며, 담배연기의 간섭물질들에 영향을 받지 않음을 확인하였다.
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참고문헌 (6)

  1. Barcelo-Barrachina, E., Moyano, E., Puignou, L., and Galceran, M. T. (2004) Evaluation of different liquid chromatography-electrospray mass spectrometry systems for the analysis of heterocyclic amines. Journal of Chromatography A 1023: 67-78 

  2. Skog, K. I., Johansson, M. A. E. and Jagerstad M. I. (1998) Carcinogenic heterocyclic amines in moden systems and cooked food: A review an formation, occurrence and intake. Food and Chemical Toxicology 36: 879-896 

  3. Nagau, M., Honda, M., Seino, Y., Yahagi, T., Sugimura, T. (1977) Mutagenicities of smoke condensates and the charred surface of fish and meat. Cancer Lette. 2: 221-226 

  4. Sugimura T., Nagao M., Kawachi T., Honda M., Yahagi T., Seino Y., Sato S., Matsukara N., Shirai A., Sawamura M. and Matsumoto H. (1977) Mutagens-carcinogens in food, with special reference to highly mutagenic pyrolytic products in broiled foods. In Origins of Human Cancer, ed. H. H. Hiatt, J. D. Watson and J. A 

  5. Sugimura, T., Wakabayashi, K., Nakagama, H. and Nagao, M. (2004) Heterocyclic amines : Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish. Cancer science 95: 290-299 

  6. Pais, P. and Knize, M. G. (2000) Chromatographic and related techniques for the determination of aromatic heterocyclic amines in foods. Journal of Chromatography B 747: 139-169 

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