최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.38 no.1, 2009년, pp.39 - 46
김성미 (순천대학교 교육대학원 영양교육) , 서권일 (순천대학교 식품영양학과) , 박경욱 (순천대학교 식품영양학과) , 정영기 (동아대학교 생명공학과) , 조영수 (동아대학교 생명공학과) , 김명주 (대구산업정보대학 식품영양과) , 김은정 (대구가톨릭대학교 식품영양학과) , 이미경 (순천대학교 식품영양학과)
This study investigated the beneficial effects of crude saponins from soybean cake on body weight and glucose tolerance in high-fat (37% calories from fat) diet fed C57BL/6 mice. The mice were supplemented with three doses of saponins (0.5%, 1.0%, and 1.5%, wt/wt) and 1.0% Garcinia cambogia (wt/wt),...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
사포닌은 어떤 성질을 지니고 있는가? | 사포닌은 배당체 화합물로 친유기와 친수기를 모두 가지고 있어 유화제의 성질을 지니고 있다(5). 과거에는 사포닌이 단백분해 효소 저해제, 적혈구 응집소 같은 항 영양인자들이 함유되어 있고 쓴맛과 아린 맛의 주성분으로 식품에 좋지 못한 영향을 미치는(6) 것으로 알려져 왔으나 사포닌의 콜레스테롤 저하작용(7), 면역반응 증진(8), 항암작용(9) 등이 보고되면서 사포닌에 대한 새로운 인식을 가지게 되었다. | |
콩기름 생산 시 부산물로 만들어지는 탈지대두박은 어디에 사용되고 있는가? | 탈지대두박은 대두에서 지방만 제거되었을 뿐 대부분의 영양소가 잔존하며 최근 밝혀진 이소플라본, 올리고당, 저분자 펩티드, 사포닌 등 기능성 물질들이 함유되어 있어 탈지대두박은 식품원료로서의 가치뿐만 아니라 기능성 물질의 분리 및 이용을 위한 중요한 원료로 각광 받고 있다. 그러나 탈지대두박 대부분은 가축의 사료로 이용되고 있으며 극히 소량만 국내에서 두부, 된장, 고추장 등의 장류식품에 이용될 뿐이다. | |
비만은 어떤 문제를 일으키는가? | 비만은 대사증후군의 중요한 인자로서 여러 대사 장애를 유발하여 심혈관계 및 뇌혈관계 질환 발생을 일으키는 것으로 알려져 있다. 세계보건기구(WHO)는 2004년도 세계 성인인구의 약 16억명이 과체중(BMI≥25 kg/m2)이며 그 중 4억명 정도는 비만(BMI≥30 kg/m2)으로, 2015년에는 약 23억의 인구가 과체중이고 7억명 이상이 비만일 것으로 예측하고 있다(1). |
WHO. 2006. Obesity and overweight. Fact sheet No. 311
Ministry of Health and Welfare. 2006. 2005 National health and nutrition survey, overview
John H. 2000. Soy: health claims for soy protein, questions about other components. FDA Consumer magazine. May/June. Vol 34, No. 3
Kerckhoffs DA, Brouns F, Hornstra G, Mensink RP. 2002. Effects on the human serum lipoprotein profile of beta-glucan, soy protein and isoflavones, plant sterols and stanols, garlic and tocotrienols. J Nutr 132: 2494-2505
Wang ZW, Gu MY, Li GZ. 2005. Surface properties of gleditsia saponin and synergisms of its binary system. J Disper Sci Technol 26: 341-347
Thompson LU. 1993. Potential health benefits and problems associated with antinutrients in foods. Food Res Int 26: 131-149
Oakenfull DG, Sidhu GS. 1990. Could saponins be a useful treatment for hypercholesterolaemia? Eur J Clin Nutr 44: 79-88
Wu RT, Chiang HC, Fu WC, Chien KY, Chung YM, Horng LY. 1990. Formosanin-C, an immunomodulator with antitumor activity. Int J Immunopharmacol 12: 777-786
Tokuda H, Konoshima T, Kozuka M, Kimura T. 1991. Inhibition of 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate-promoted mouse skin papilloma by saponins. Oncology 48: 77-80
MacDonald RS, Guo JY, Copeland J, Browning JD, Sleper D, Rottinghaus GE, Berhow MA. 2005. Environmental influences on isoflavones and saponins in soybean and their role in colon cancer. J Nutr 135: 1239-1242
Kubo M, Matsuda H, Tani T, Namba K, Arichi S, Kitagawa I. 1984. Effect of soyasaponin on experimental disseminated intravascular coagulation I. Chem Pharm Bull 32: 1467-1471
Ohminami H, Kimura Y, Okuda H, Arichi S, Yoshikawa M, Kitagawa I. 1984. Effects of soyasaponin on liver imjury induced by highly peroxidized fat in rats. Planta Med 50: 440-441
Yoshikoshi M, Yoshiki Y, Okubo K, Seto J, Sasaki Y. Prevention of hydrogen peroxide damage by soybean saponins to mouse fibroblasts. Planta Med 62: 252-255
Kitagawa I, Yoshikawa M, Hayashi T, Taniyama T. 1984. Quantitative determination of soyasaponins in soybeans of various origins and soybean products by means of high performance liquid chromatography. Yakugaku Zasshi 104: 275-279
Ireland PA, Dziedzic SZ, Kearsley MW. 1986. Saponin content of soya and some commercial soya products by means of high-performance liquid chromatography of the sapogenins. J Sci Food Argic 37: 694-698
Kim HJ, Hahm DH, Yang DC, Kim JH, Lee HJ, Shim I. 2005. Effect of crude saponin of Korean red ginseng on high-fat diet-induced obesity in the rat. J Pharmacol Sci 97: 124-131
Han LK, Zheng YN, Xu BJ, Okuda H, Kimura Y. 2002. Saponins from Platycodi radix ameliorate high-fat diet-induced obesity mice. J Nutr 132: 2241-2245
Karu N, Reifen R, Kerem Z. 2007. Weight gain reduction in mice fed Panax ginseng saponin, a pancreatic lipase inhibitor. J Argic Food Chem 55: 2824-2828
Yeo KE, Cho SB, Kim WJ. 2003. Separation conditions of isoflavone from defatted soybean flour with using sorption resin. Food Engineering Progress 7: 235-241
Park DJ, Ku KH, Kim SH. 1996. Characteristics and application of defatted soybean meal fractions obtained by microparticulation/air-classification. Korean J Food Sci Technol 28: 497-505
Kim YS, Kim JS, Choi SU, Kim JS, Lee HS, Roh SH, Jeong YC, Kim YK, Ryu SY. 2005. Isolation of new saponin and cytotoxic effect of saponins from the root of Platycodon grandiflorum on human tumor cell lines. Planta Med 71: 563-566
American Institute of Nutrition. 1977. Report of the American Institute of Nutrition Ad Hoc committee on standards for nutritional studies. J Nutr 107: 1340-1348
Muller PH. 1977. A fully enzymatic triglyceride determination. J Clin Chem Clin Biochem 15: 457-464
Richmond V. 1976. Use of cholesterol oxidase for assay of total and free cholesterol in serum continuous flow analysis. Clin Chem 22: 1579-1588
Folch J, Mee L, Stanley GSH. 1975. A simple method for the isolation and purification of total lipid from animal tissues. J Biol Chem 226: 497-509
Bradford MM. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal Biochem 72: 248-254
Carl MN, Lakshmana MR, Porter JW. 1975. Fatty acid synthase from rat liver. Methods Enzymol 35: 37-44
Yoo SJ. 2008. Pharmacological treatment of obesity. J Korean Endocrine Soc 23: 223-233
Leonhardt M, Hrupka B, Langhans W. 2001. Effect of hydroxycitrate on food intake and body weight regain after a period of restrictive feedings in male rats. Physiol Behav 74: 191-196
DeFronzo RA. 2004. Dysfunctional fat cells, lipotoxicity and type 2 diabetes. Int J Clin Pract 143: 9-21
Banks WA. 2004. The many lives of leptin. Peptides 25: 331-338
Fruhbeck G. 2001. A heliocentric view of leptin. Pro Nutr Soc 60: 301-318
Kim YW. 2007. Leptin resistance. J Korean Endocrine Soc 22: 311-317
Mark AL, Correia ML, Rahmouni K, Haynes WG. 2004. Loss of leptin actions in obesity: two concepts with cardiovascular implications. Clin Exp Hypertens 26: 629-636
Thomas T, Burguera B, Melton LJ, Atkinson EJ, O'Fallon WM, Riggs BL, Khosla S. 2000. Relationship of serum leptin levels with body composition and sex steroid and insulin levels in men and women. Metabolism 49: 1278-1284
Lucas EA, Khalil DA, Daggy BP, Arjmandi BH. 2001. Ethanol-extracted soy protein isolate does not modulate serum cholesterol in Golden Syrian hamsters: a model of postmenopausal hypercholesterolemia. J Nutr 131: 211-214
Ghasi S, Nwobodo E, Ofili JO. 2000. Hypocholesterolemic effects of crude extract of leaf of Moringa oleifera Lam in high-fat diet fed wistar rats. J Ethnopharmacol 69: 21-25
Tian WX. 2006. Inhibition of fatty acid synthase by polyphenols. Curr Med Chem 13: 967-977
Eder K, Kirchgessner M. 1998. The effect of dietary vitamin E supply and a moderately oxidized oil on activities of hepatic lipogenic enzymes in rats. Lipids 33: 277-283
Portillo MP, Chavarri M, Duran D, Rodriguez VM, Macarulla MT. 2001. Differential effects of diets that provide different lipid sources on hepatic lipogenic activities in rats under ad libitum or restricted feeding. Nutrition 17: 467-473
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.