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LC-MS/MS를 이용한 어류 및 갑각류의 잔류 Erythromycin 항생제 분석
Determination of Residual Erythromycin Antibiotic in Fishery Products by Liquid Chromatography-electrospray Ionization Mass Spectrometry 원문보기

한국수산학회지 = Journal of the Korean Fisheries Society, v.42 no.1, 2009년, pp.15 - 19  

조미라 (국립수산과학원 식품안전연구과) ,  목종수 (국립수산과학원 식품안전연구과) ,  이두석 (국립수산과학원 식품안전연구과) ,  김민정 (국립수산과학원 식품안전연구과) ,  김풍호 (국립수산과학원 식품안전연구과)

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A simple and sensitive method for erythromycin quantification by liquid chromatography electrospray mass spectrometry (LC-MS/MS) in fishery products was developed. Samples were extracted by liquid-liquid extraction using 70% acetonitrile. Lipids were removed by acetonitrile saturated hexane. LC sepa...

주제어

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문제 정의

  • 그러나 이 방법은 전처리 방법이 간편하다는 큰 장점을 가지고 있었기 때문에 본 연구에서는 일본 후생성 방법을 더 보완하고 변형시켜 간편하면서도 기기에 그다지 무리가 없는 erythromycin 항생제를 분석하는 방법을 고안하였다.
  • 따라서 본 연구에서는 어류 및 갑각류 등 수산물에 잔류하는 erythromycin 항생제 분석방법을 확립하기 위해 기존의 연구자들이 보고한 방법 (Horie et al, 2003; Deubel et al., 2006; Labour and Welfare report, 2006)을 개량하여 전처리 및 분석조건을 검토하여 erythromycin 분석 방법을 확립하였다.
  • , 1998; Lingerfelt and Champney, 1999)들을 보더라도 회수율 면이나 복잡한 전처리, 검출감도는 그다지 양호한 편이 아니었다. 최근 들어 외국문헌들이 LC-MS기기를 이용하여 erythromycin을 분석하는 사례들이 점차 느는 주세이고본 연구에서도 erythromycin이 어류질병 치료목적으로 많이 사용하고 있음에도 불구하고 검출방법이 국내에는 없었기 때문에 수산물에 적합한 LC-MS-MS 분석조건을 찾고자 하였다. 그 결과 Single MS를 이용하여 erythromycin을 분석한 Horie et al.
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참고문헌 (15)

  1. Bogaerts, R. and F.W. Brussels. 1980. A standardized method for the detection of residues of anti-bacterial substance in fresh meat. Fleischwirtsch, 60, 672-673 

  2. Chan, W., G.C. Gerhardt and C.D.C. Salisbury. 1994. Determination of tylosin and tilmicosin residues in animal tissues by reversed-phase liquid chromatography. J. AOAC Int., 77, 331-333 

  3. Cherlet, M., S. De Baere, S. Croubels and P. De Backer. 2002. Quantitation of tylosin in swine tissues by liquid chromatography combined with electro spray ionization mass spectrometry. Analytica Chimica Acta, 473, 167-175 

  4. Causon, R. 1997. Validation of chromatographic methods in biomedical analysis viewpoint and discussion. J. Chromatogr. B, 689, 175-180 

  5. Delepine, B., D. Hurtaud-Pessel and P. Sanders. 1996. Multiresidue method for confirmation of macrolide antibiotics in bovine muscle by liquid chromatography/ mass spectrometry. J. AOAC Int., 79, 397-404 

  6. Deubel, A., A.S. Fandino, F. Sorgel and U. Holzgrabe. 2006. Determination of erythromycin and related substances in commercial samples rsing liquid chromatography/ ion trap mass spectrometry. J. Chromatogr. A, 1l36, 39-47 

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  8. Horie, M., H. Takegami, K. Toya and H. Nakazawa. 2003. Determination of macrolide antibiotics in meat and fish by liquid chromatography-electro spray mass spectrometry. Analytica Chimica Acta, 492, 187-197 

  9. Juhel-Gaugain, M. and B. Anger. 1999. Meltiresidue chromatographic method for the determination of macrolide residues in muscle by high-performance 

  10. KFDA. 2007. Monitoring of antimicorbial resistance on the food-animals and meats. KFDA report, 22-37 

  11. Labour and Welfare. 2006. Analytical methods for residual compositional substances of agricultural chemicals, feed additives, and veterinary drugs in food. Department of Food Safety Ministry of Health, Labour and Welfare report. Syoku-An No.0124001, 43-52 

  12. Leal, C., R. Codony, R. Compana, M. Granados and M.D. Prat. 2001. Determination of macrolide antibiotics by liquid chromatography. J. Chromatogr. A, 9l0, 285-290 

  13. Lingerfelt, B. and S. Champney. 1999. Macrolide and detolide antibiotic separation by reversed phase high performance liquid chromatography. J. Pharm. Biomed. Anal., 20, 459-469 

  14. Smither, R. 1978. Bacterial inhibitors formed during the adventitious growth of microorganisms in chicken liver and pig kidney. J. Appl. Microbiol., 45, 267-277 

  15. Treves-Brown, K.M. 2000. Applied Fish Pharmacology, Chapter 7. Macrolides., 87-94 

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