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초록
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무의 소비에 있어서 주된 문제점은 glucosinolate에 의한 쓴맛과 매운맛이다. 최근에 무의 문제점을 보완할 수있는 콜라비가 한국에 도입되어 제주도에서 월동재배가 이루어지고 있다. 두 작물의 식감과 맛이 비슷하여 품질을 비교 분석하였다. 콜라비의 환원당, cellulose, pectin의 함량은 무보다 낮았다. 식감은 콜라비가 무보다 더 단단한 것으로 나타났으며, 아미노산의 함량은 콜라비가 무보다 약 2.7배 정도 높았다. 특히 aspartate, glutamate, arginine과 같은 수용성 유리 아미노산의 함량이 무보다 콜라비에서 3배 정도 높게 나타났다. 총 glucosinolate 함량은 콜라비가 무의 내부 보다 12.4배, 외부 보다 28.5배로 각각 낮았다. 관능평가에서 콜라비의 쓴맛과 매운맛이 무보다 적게 나타났다. 항암성분으로 알려진 glucoraphanin은 무 보다 콜라비에 더 많이 함유되어 있는 것으로 나타났다. 콜라비의 환원당 함량이 무에 비해 적음에도 불구하고 관능평가에서 무보다 콜라비가 더 달다는 결과가 나왔다. 이는 무보다 콜라비가 더 많은 수용성 유리 아미노산을 함유하기 때문일 것이라 생각된다. 결과적으로 콜라비는 맛과 기능적인 면에서 무보다 높게 나타나 소비가 증가될 것으로 예상된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The major deterring factor of radish consumption is bitter and pungent tastes caused by glucosinolates. Recently kohlrabi was introduced in Korea and mainly cultivated in Jeju Island during winter. Since the texture and taste of kohlrabi are similar to radish, the kohlrabi is expected to substitute ...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • In this study, the sensory panel test was performed to compare the eating quality between kohlrabi and radish. Based on the panel test, components affecting texture, taste, and health function were analyzed to determine the quality of kohlrabi and compared to radish.
  • HPLC/MS analyses were performed using the HPLC system (Agilent 1200 series, Agilent Technologies) with the C18 column (Zorbax Eclips XDB C18, 4.6 x 150 mm) linked to the mass spectrometry (MS) module (Applied Biosystem 4000 Q TRAP, Applied Biosystems, Darmstadt, Germany). The mobile phase solvents were 5 mM ammonium acetate in water and acetonitrile.
  • In this study, the sensory panel test was performed to compare the eating quality between kohlrabi and radish. Based on the panel test, components affecting texture, taste, and health function were analyzed to determine the quality of kohlrabi and compared to radish.
  • The sensory panel test was performed to determine the acceptance of the kohlrabi and the radish by using 1-5 point measurement. The 30 panel members were recruited from Chungnam National University.

대상 데이터

  • The sensory panel test was performed to determine the acceptance of the kohlrabi and the radish by using 1-5 point measurement. The 30 panel members were recruited from Chungnam National University. Sweetness, bitterness, palatability, hardness, crispiness and overall preference were asked to be measured.
  • The kohlrabi (‘Worldcol’ kohlrabi, Joeun Seeds, Seoul) was planted in August, 2008 and harvested in December, 2008. The radish was purchased in a local store produced at Seongsan area of Jeju Island sowed in September, 2008 and harvested in February, 2009. The outer green part and inner white part were analyzed.

이론/모형

  • The content of water-insoluble pectin was measured by the method of Manabe (Manabe and Naohara, 1986). The homogenated samples (1 g) were centrifuged and the precipitates were washed twice with 1 ml of 95% EtOH (v/v) with 1 mL of acetone, and dried for 48 h.
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