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매생이 추출물의 생리 활성과 항산화 활성에 관한 연구
A Study on Physiological Activity and Antioxidative Activity of Maesangi(Capsosiphon fulvescens) Extract 원문보기

한국환경과학회지 = Journal of the environmental sciences, v.19 no.4, 2010년, pp.407 - 414  

정갑섭 (동명대학교 식품공학과) ,  이남걸 (동명대학교 식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Physiological activity and antioxidative activity of Maesangi(Capsosiphon fulvescens) extracts with distilled water or 95% ethanol were investigated. For the evaluation of physiological and antioxidative activities, some evaluation assay methods such as measurement of Hunter color value, chlorophyll...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 해양생물 자원의 기능특성을 구명하여 해양생물 유래 고기능성 소재 생산을 위한 연구의 일환으로 매생이의 기능성과 몇 가지 활성을 조사하였다. 매생이로부터 물과 에탄올을 사용하여 유효성분을 추출하고 추출물 중의 페놀성 화합물의 함량과 추출액의 환원력 및 대두유 산화억제 효과 등을 측정하였으며, 이를 다시마(Dasima, Laminaria japonica) 추출물과 비교함으로써 매생이의 생리 기능적 특성과 항산화 활성 등을 검토하였다.
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참고문헌 (22)

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  22. Yang, H. C., Jung, K. M., Gang, K. S., Song, B. J., Lim, 

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