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충남지역 중학생의 채소 섭취실태와 식습관에 관한 연구
A Study on Vegetable Intakes and Dietary Habits of Middle School Students in Chungnam 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.15 no.4, 2010년, pp.525 - 535  

조현선 (공주대학교 교육대학원 영양교육) ,  김명희 (공주대학교 식품영양학과) ,  최미경 (공주대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to provide basic data for nutritional education for juveniles' desirable vegetable intake by analyzing their vegetable intake, dietary habit and nutrient intakes according to gender of middle school students in Chungnam. The average age of the subjects was 15.0, height ...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 청소년기의 채소섭취 실태와 식습관을 살펴보고 채소류의 기호도에 따른 영양섭취상태를 알아보기 위한 목적으로 330명의 중학생을 대상으로 식 태도, 식행동, 채소섭취 빈도, 채소류의 기호도와 영양소 섭취량 등을 조사한 후 남녀 성별과 채소류의 기호도에 따라 비교 분석함으로써 청소년기의 바람직한 채소 섭취와 식습관에 대한 식사지도에 필요한 기초자료를 제공하고자 하였다.
  • 본 연구는 중학생을 대상으로 성별에 따라 채소섭취 실태및 식습관에 대해 살펴봄으로써 청소년기의 바람직한 채소 섭취와 식습관에 대한 교육을 위한 기초자료를 제시하고자 하였다. 따라서 충남에 거주하는 남학생 169명과 여학생 161명을 대상으로 식태도, 식행동, 채소섭취 빈도, 채소류의 기호도와 영양소 섭취량 등을 비교 분석한 결과는 다음과 같다.
  • 3%로 낮았다. 세 군의 분류가 임의적이고 군간 대상자 분포가 고르지 못해 정확한 비교평가가 어렵지만, 채소를 싫어하거나 좋아하는 낮은 비율의 학생들의 영양섭취상태를 살펴보고자 하였다. 그 결과 채소를 좋아하는 ‘상’그룹의 식물성 단백질 섭취량, 식이섬유 섭취량, 회분 섭취량 또는 식이섬유, 칼슘, 비타민 C, 엽산, 비타민 E의 영양밀도가 ‘하’ 그룹보다 유의하게 높았다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
식생활의 서구화가 일어나면서 발생하는 문제는? 식생활의 서구화가 일어나면서 청소년의 채소류에 대한 기피현상이 두드러지게 나타났고 성인병의 문제가 대두되면서 최근 채소섭취의 중요성이 점점 커지고 있다. 청소년기는 아동기에서 성인기로 넘어가는 시기로서 태아기에 이어 제 2의 성장기이다.
산업이 발달하고 생활수준이 크게 향상됨에 따라 국민의 식생활 양식이 어떻게 변화했나? 우리나라는 산업이 발달하고 생활수준이 크게 향상됨에 따라 최근 국민의 식생활 양식에도 큰 변화가 생겼다. 국민의 식생활은 채식주의에서 육식과 높은 칼로리의 식품을 자주 섭취하는 형태로 바뀌게 됨에 따라 비만 학생의 비율 또한 해마다 증가하여 사회문제로 대두될 정도로 심각해 졌다. 또한 식품 가공 정제기술의 발달로 섬유소가 적어진 당질과 지방 위주의 식품 섭취가 늘어남에 따라 비만, 당뇨병, 변비, 고지혈증, 대장암 등의 질환이 증가추세로 나타났고 동시에 채식 섭취에 대한 관심이 높아지고 있다(Lee 1996; Hyun 등 1999).
채소의 장점은? 채소는 혈당수준과 콜레스테롤 수준을 저하시킴으로써 당뇨병과 관상동맥성 심장병의 위험을 낮추며 특정 암의 위험을 감소시키는 것에 큰 도움이 된다고 알려져 있다(Marlett 1997; Jenkins 등 2000; Lee 2008). 또한 녹황색 채소는 우리 몸을 알칼리성으로 만들어 주고, 질병에 대한 저항력을 강하게 만들어주며, 혈압강화와 지방흡수 저하로 비만을 방지시켜 주고, 무기질은 신경계 기능으로 인내심과 정서적 안정으로 각종 스트레스를 잘 해소하며 대사과정과 수분평형및 골격구조 형성 등의 건강유지에 중요한 역할을 한다(Hung 등 2004).
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참고문헌 (19)

  1. Cho HY, Kim SA (2005): Korean youths' use of fastfood and family restaurants in different regions: a comparison among cities and rural towns. Korean J Dietary Culture 20(1): 44-52 

  2. Hung HC, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, Smith-Warmer SA, Colditz GA, Rosner B, Spiegelman D, Willett WC (2004): Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. J Natl Cancer Inst 96(21): 1577-84 

  3. Hyun WJ, Lee JW, Kwak CS (1999): Dietary fiber and fat intakes related to age in adults living in Taejon city. Korean Living Science Assoc 8(3): 477-486 

  4. Jenkins DJ, Kendall CW, Axelsen M (2000): Viscous and nonviscous fibres, nonabsorbable and low glycaemic index carbohydrates, blood lipids and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol 11(1): 49-56 

  5. Jung HH (2006): Study of the middle school students' vegetable intake from school-provided meals in Daejeon. MS thesis, Kookmin University, pp.35-37 

  6. Jung HK (2007): A study on the fruit & vegetable eating taste and dietary fiber intake of high school students. MS thesis, Keimyung University, pp. 65-67 

  7. Kang HJ (2007): The research on preference to school vegetable menus among middle school students. MS thesis, Kyonggi University, pp. 35-37 

  8. Kang YS (2003): Study on preference and food science for advanced intake of vegetables for students in elementary school food service. MS thesis, Kongju National University, pp. 33-35 

  9. Kim SJ (2007): A study on preference survey and advanced intake of the vegetables of middle school student in Busan. MS thesis, Silla University, pp. 1-3 

  10. Korean Nutrition Society (2005): Dietary reference intakes for Koreans. Kook-Jin Publishing, Seoul, pp. 11-13 

  11. Lee HG (1996): Nutritional problems in Korean: pattern of disease incidence and nutrition in Korea. Korean J Nutr 29: 381-383 

  12. Lee HS (1998): A comparative study of iron, copper, zinc status in Korean elementary, middle, high school and college underweight female students. MS thesis, Sookmyung Women's University, pp. 88-90 

  13. Lee SH (2008): Research on the nutrient and dietary fiber intake of female middle school students in the Daegu region. MS thesis, Keimyung University, pp. 1-2 

  14. Marlett JA (1997): Sites and mechanism for the hypocholesterolemic actions of soluble dietary fiber sources. Adv Exp Med Biol 427: 109-121 

  15. Nam Gung MS (2003): Study on the middle school girls' interest in weight loss and eating habits in Seoul. MS thesis, Dongguk University, pp. 49-51 

  16. Park SH, Kim MJ (2008): Acceptance and preference of vegetables in menus for middle school students. J Korean Soc Food Sci Nutr 37(12): 1660-1666 

  17. Ro HK (1998): A study on eating habits and food consumption pattern among high school girls. Korean J Dietary Culture 13(3): 207-214 

  18. Rosen JC, Gross J (1987): Prevalence of weight reducing and weight gaining in adolescent girls and boys. Health Psychol 6(2): 131-193 

  19. Yoon CS, Bae YJ, Lee JC, Sung CJ (2006): A study on status of Magnesium, Iron, Copper, Zinc in Korean obese male elementary school students. J Korean Diet Assoc 12(4): 378-389 

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