최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.40 no.11, 2011년, pp.1604 - 1611
김다미 (충남대학교 식품영양학과) , 김경희 (충남대학교 식품영양학과) , 윤영식 (충남대학교 식품영양학과) , 김재훈 (한국원자력연구원 정읍방사선과학연구소) , 이주운 (한국원자력연구원 정읍방사선과학연구소) , 육홍선 (충남대학교 식품영양학과)
In this study we assessed the effects of gamma irradiation (50 kGy) on cookies to which was added various concentrations (1%, 3%, 5%, 7%) of hot water extract from seamustad (Undaria pinnatifida) sporophylls (WEUS) for future industry use. The pH of the dough went down significantly with the additio...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
선행 연구에서 보고한 미역귀의 일반성분은? | 해조류의 한 종류인 미역귀(Undaria pinnatifida sporophyll)는 갈조류 곤포과에 속하는 미역의 포자엽으로 항균, 항암 등의 기능성식품으로서 개발 가능성이 높은 물질로 밝혀지고 있으며(10), 최근 미백 및 항산화 활성에 관한 연구가 많이 이루어짐을 보고하고 있어 다양한 생리활성을 기대할수 있을 것이라 사료된다(11,12). Kim 등(13)의 연구에서 미역귀의 일반성분을 분석한 결과, 수분 83.6%, 조단백질 2.4%, 조지방 1.6%, 탄수화물 9.1%, 회분 3.3%를 함유하고 있다고보고되어 있다. | |
해조류는 무엇을 함유하는가? | 해조류에는 다량의 무기질, 비타민, 섬유소, 단백질뿐만 아니라 alginic acid, fucan, laminaran 등의 수용성 다당류가 풍부하게 함유되어 있는 것으로 알려져 있으며(1-4), 특히 황 함유 다당체인 fucoidan과 D-mannuronic acid, L-guluronic acid 그리고 alginic acid는 콜레스테롤 배출 작용, 중금속 (Cd), 방사능 물질(Sr)의 체내 흡수 억제 및 배출 작용과 정장작용이 있어 식이섬유로서 효과가 알려져 있다(5-8). 이러한 장점들에도 불구하고 해조류의 식품산업에 대한 활용 및 응용분야에 대한 연구는 미비한 실정이다(9). | |
쿠키의 품질 관리에 있어 중요한 품질 평가 지표 항목 중 하나인 밀도는 무엇의 영향을 받는가? | 밀도는 팽창 정도를 나타내므로 쿠키의 품질 관리에 있어 중요한 품질 평가 지표 항목의 하나이다. 이러한 특성은 밀가루의 종류, 흡수율, 지방의 종류와 사용량, 반죽의 혼합 방법과 시간, 팽창제의 종류와 사용량, 굽는 온도와 시간 등이 영향을 미치는 것으로 알려져 있다(26). 반죽의 밀도는 0%에서 4. |
Kim YS, Choi HS, Woo IA, Song TH. 2004. The effect on the sensory and mechanical characteristics of functional muffin using Glycyrrhizae radix extract. Korean J Food Cookery Sci 20: 95-99.
Lee DS, Kim HR, Pyeun JH. 1998. Effect of low-molecularization on rheological properties of alginate. J Korean Fish Soc 31: 82-89.
Koo JG, Jo KS, Do JR, Woo SJ. 1995. Isolation and purification of fucoidans from Laminaria religiosa and Undaria pinnatifida in Korea. J Korea Fish Soc 28: 227-236.
Zhuang C, Itoh H, Mizuno T, Ito H. 1995. Antitumor active fucoidan from the brown seaweed, Umitoranoo (Sargassum thunbergii ). Biosci Biotech Biochem 59: 563-567.
Rhee SH. 1972. A study on the calcium and iron content of the Undaria pinnatifida suringar. J Korean Soc Food Nutr 1: 25-31.
Suzuki T, Nakai K, Yoshie Y, Shirai T, Hirano T. 1993. Effect of sodium alginates rich in guluronic acid and mannuronic acids on cholesterol levels and digestive organs of high-cholesterol-fed rats. Nippon Suisan Gakkaishi 59: 545-551.
Koo JG. 1997. Structural characterization of purified fucoidan from Laminaria religiosa, sporophylls of Undaria pinnatifida, Hizikia fusiforme and Sagassum fulvellum in Korea. J Korean Fish Soc 30: 128-131.
Koo JG. 2001. Biosorption of lead and cadmium by fucoidan from Undaria pinnatifida. J Korean Fish Soc 34: 521-525.
Cho SH, Park SY, Choi SW. 2008. Effects of eisenia bicyclis extracts and pill on blood glucose and lipid profile in streptozotocin- induced diabetic mice. Korean J Nutr 41: 493-501.
Yoo MY, Kim SK, Yang JY. 2004. Characterization of an antioxidant from sporophyll of Undaria pinnatifida. Kor J Microbiol Biotechnol 32: 307-311.
WHO. 1999. High-dose irradiation: Wholesomeness of food irradiated with dose above 10 kGy. WHO Technical report series. Geneva, Switzerland.
Byun EH, Kim JH, Sung NY, Choi JI, Lim ST, Kim KH, Yook HS, Byun MW, Lee JW. 2008. Effects of gamma irradiation on the physical and structural properties of $\beta$ -glucan. Radiat Phys Chem 77: 781-786.
Kim JH, Sung NY, Kwon SK, Srinivasan P, Song BS, Choi J, Yoon Y, Kim JK, Byun MW, Kim MR, Lee JW. 2009. $\gamma$ -Irradiation improves the color and antioxidant properties of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract. J Med Food 12: 1343-1347.
Lee SJ, Song EJ, Lee SY, Kim KBWR, Yoon SY, Lee CJ, Jung JY, Park NB, Kwak JH, Park JG, Kim JH, Choi JI, Lee JW, Byun MW, Ahn DH. 2010. Effects of gamma irradiation on antioxidant, antimicrobial activities and physical characteristics of Sargassum thumbergii extract. Korean J Food Sci Technol 42: 431-437.
Kwak DY, Kim JH, Kim JK, Shin SR, Moon KD. 2002. Effects of hot water extract from roasted safflower (Carthamus tinctorius L.) seed on quality of cookies. Korean J Food Preservation 9: 304-308.
Lee SM, Ko YJ, Jung HA, Paik JE, Joo NM. 2005. Optimization of iced cookies with addition of dried sweet pumpkin powder. Korean J Food Culture 20: 516-524.
Lee JO, Kim KH, Yook HS. 2009. Quality characteristics of cookies containing various levels of aged garlic. J East Asian Soc Dietary Life 19: 71-77.
AACC. 1995. Approved Methods of the AACC. 9th ed. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN, USA. p 1-6.
Blois MS. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 181: 1199-1200.
Cho HS, Park BH, Kim KH, Kim HA. 2006. Antioxidative effect and quality characteristics of cookies made with sea tangle powder. Korean J Food Culture 21: 541-549.
Lee GW, Choi MJ, Jung BM. 2010. Quality characteristics and antioxidative effect of cookies made with Capsosiphon fulvescens powder. Korean J Food Cookery Sci 26: 381-389.
Koh WB, Noh WS. 1997. Effect of sugar particle size and level on cookie spread. J East Asian Soc Dietary Life 7: 159-165.
Lee SM. 2005. Effect of quality characteristic of chocolate cookie using sea tangle powder. MS Thesis. Yong-in University, Gyeonggi, Korea. p 28-31.
Curley LP, Hoseney RC. 1984. Effect of corn sweeteners on cookie quality. Cereal Chem 61: 274-278.
Doescher LC, Hoseney RC. 1985. Effect of sugar type and flour moisture on surface cracking of sugar-snap cookies. Cereal Chem 62: 263-266.
Aren JH. 1991. Dietary energy on using sugar alcohols as replacement for sugars. Proceedings of the Nutrition Society 50: 383-390.
Hamed F. 1994. The science of cookies and cracker production. Chaman&Hall, New York, NY, USA. p 237-238.
Miller RA, Hoseney RC, Morris CF. 1997. Effect of formula water content on the spread of sugar-snap cookies. Creal Chem 74: 669-671.
Lim EJ, Kim JY. 2009. Quality characteristics of cookies added with broccoli (Brassica oleracea var. italica Plenck) powder. J East Asian Soc Dietary Life 19: 210-215.
Lim EJ. 2008. Quality characteristics of cookies with added Enteromorpha intenstinalis. Korean J Food & Nutr 21: 300-305.
Lee JO, Kim KH, Yook HS. 2009. Quality characteristics of cookies containing various levels of aged garlic. J East Asian Soc Dietary Life 19: 71-77.
Lee JH, Ko JC. 2009. Physicochemical properties of cookies incorporated with strawberry powder. Food Engineering Process 13: 79-84.
Park BH, Cho HS, Park SY. 2005. A study on the antioxidative effect and quality characteristics of cookies made with Lycii fructus powder. Korean J Food Cookery Sci 21: 94-102.
Kang NE, Kim HY. 2005. Quality characteristics of health concerned functional cookies using crude ingredients. Korean J Food Culture 20: 331-336.
Cha SH, Lee JS, Kim YS, Kim D, Moon JC, Park K. 2010. Properties of fucoidan as raw materials of water-holding cream and cosmetics. Korean Chem Eng Res 48: 27-32.
Lim SI, Yuk HS, Yoon HH, Kim YJ, Byun MW. 1998. Effects of gamma irradiation on egg white protein. J Korean Soc Food Sci Nutr 27: 291-295.
Faran RS, Khawas KH. 1998. Influence of $\gamma$ -irradiation and microwaves on the antioxidant property of some essential oils. Inter J Food Sci Nutr 49: 109-115.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.