최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.24 no.1, 2011년, pp.124 - 131
We analyzed content and peptides in order to investigate the productivity from Cheonggookjang(fast-fermented soybean paste), fermenting it for 180 hours at
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
청국장에는 어떤 효능이 있는가? | 청국장은 항산화(Hwang 등 2009), 혈전 용해(Lee 등 2005; Sohn 등 2008ab), 항생물질 분비(Ahn KJ 2009), 혈당 및 혈청지질 감소(Kim 등 2008), 암세포 억제(Min 등 2008), DNA 손상 회복(Song 등 2008) 작용 등 비만, 암, 혈전, 당뇨, 고혈압 등에 효능이 있다고 하여 가루, 환, 캡슐 등 건강식품으로 쓰이고 있다(Yang 등 2009). 청국장에서 분비되는 점질물은 글루탐산 중합체인 γ-polyglutamic acid(γ-PGA)와 프룩토오스 중합체인 레반(levan)이다. | |
청국장균이 콩단백질을 가수분해하여 중간산물로 생산하는 것은 무엇인가? | 펩티드는 수많은 생리활성 및 기능성을 가지고 있으며, 청국장균이 콩단백질을 가수분해하여 중간산물로 생산한다. 청국장 발효에 따른 단백질 및 아미노산 변화는 펩티드의 아미노산 서열을 분석한 결과(Park KI 1972), 낫토균으로 발효시키면서 단백질과 아미노산의 종류와 양을 분석한 결과(Sung 등 1984), 낫토균과 청국장균에 의한 발효 시 단백질, 아미노산, 암모니아의 양(Park KI 1972), 단백질가수분해 효소력이 강한 Bacillus subtilis 균주를 분리한 결과(Ahn 등 2006)가 있다. | |
청국장에서 악취가 나는 이유는 무엇인가? | natto 등의 세균이 분비한 protease가 콩단백질을 가수분해하여 아미노산을 생성한다(Lee 등 1971; Oh 등 2009). 그러나 시간이 지나면 세균의 시스테인 분해효소가 황화수소를 발생시키고, deaminase가 아미노산의 아미노기를 암모니아로 탈아미노시키고, decarboxylase가 카르복시기와 탄소사슬을 이산화탄소로 탈탄산 분해시키며 악취를 낸다. 이 같이 청국장은 보존성이 없어서 식품공전(KFIA 2000) 상에 보존료(방부제)를 허용하고, 가정에서는 냉동하여 보존해야 한다. |
안용근. 1994. 단백질정량. 효소단백질 정제법. pp.63-64. 양서각
안용근. 1995. 아미노산의 정량. 생화학실험법. pp.18-19. 양서각
Ahn KJ. 2009. Characterization and production of antibiotic by Bacillus subtilis 028-1, a Chungkookjang fermenting strain. Korean J Microb 45:185-192
Bok JY. 1993. Changes in chemical composition of steamed soybean during fermentation and in alkylpyrazines during aging of chungkookjang. Ph D. Thesis. Chungang Uni. Seoul
Cho YJ, Cha WS, Bok SK, Kim MU, Chun SS, Choi UK. 2000. Production and separation of anti-hypertensive peptide during chunggugjang fermentation with Bacillus subtilis CH-1023. J Korean Soc Agric Chem Biotechnol 43:247-252
Dubois M, Gilles KA, Hamilton JK, Rebers PA, Smith F. 1956. Coloric metric method for determination of sugars and related substances. Anal Chem 28:350-356
Hwang JS. Kim SJ, Kim HB. 2009. Antioxidant and blood-pressure reduction effects of fermented soybean, Chungkookjang. Korean J Microb 45:54-57
Jung HJ, Nam ES, Park Sin. 2006a. The study on the consumption and the preference of Chungkukjang products among middle school students in Seoul. Korean J Food Nutrition 19:427-434
Jung HJ, Nam ES, Park Sin. 2006b. Perception and preference of Chungkukjang in the middle school students in Seoul. Korean J Food Nutrition 19:416-426
KFIS(Korea Foods Industry Association). 2000. Food Code of Korea. pp.378-379
KO HS, Cho DH, Hwang SY, Kim YM. 1999. The effect of quality improvement by Chungkuk-jang's processing methods. Korean J Food Nutrition 12:1-6
Lee DG, Shin SY, Lee MK, Hahm KS. 1997. Fungicidal and hemolytic activity of cecropin A-magainin 2 Analogue peptides against Trichospoon beigelii and human red blood cells. Korean J Microb 33:170-174
Lee DS. 1977. The effect of the addition of alcohol on the quality change of Chungkookjang during the aging. Culinary Research 3:239-257
Lee HJ, Suh JS. 1981. Effect of Bacillus strains on the Chungkookjang processing (1) Changes of the components and enzyme activities during Chungkookjang-koji preparation. Korean J Nutrition 14:97-104
Lee JY, Paek JS, Kim YM. 2005. Medium optimization for fibrinolytic enzyme production by Bacillus subtilis MG410 isolated. Korean J Food Nutrition 18:39-47
Lee KH, Lee HJ, Chung MK. 1971. Study of Chung-Kook-Jang (I). On the changes of soy-bean protein in manufacturing Chung-Kook-Jang. J Korean Agric Chem Soc 14:191-200
Lee YL, Kim SH, Choung NH, Yim NH. 1992. Study on the production of viscous substance during the Chungkookjang fermentation. J Korean Agric Chem Soc 35:202-209
Mok EK, Nam ES, Park SI. 2008. Survey on elementary school student's perception and preference of Chungkukjang in Seongnam area. Korean J Food Nutrition 21:366-373
Mok EK, Park SI. 2008. The study on the consumption and the preference of Chungkukjang among elementary school children in Seongnam area. Korean J Food Nutrition 21:218-226
Nelson N. 1944. A photometric adaption of the Somogyi method for determination of glucose. J Biol Chem 153:375-379
Park KI. 1972a. Studies on the N-compounds during Chung-Kook-Jang Meju fermentation (1) Changes of soybean protein during Chung-Kook-Jang Meju fermentation. J Korean Agric Chem Soc 15:93-109
Park KI. 1972b. Studies on the N-compounds during Chung-Kook-Jang Meju fermentation (2) Amino acids of oligopeptides formed during Chung-Kook-Jang fermentation. J Korean Agric Chem Soc 15:111-142
Sohn BH, Song YJ, Oh KH. 2008a. Fibrinolytic activity and characterization of Bacillus licheniformis HK-12 isolated from Chungkook-Jang. Korean J Biotech Bioeng 23:251-256
Son DH, Kwon OJ, Ji WD, Choi UK, Kwon OJ, Lee EJ, Cho YJ, Cha WS. 2000. The quality changes of Chungugjang prepared by Bacillus sp. CS-17 during fermentation time. J Korean Soc Agric Chem Biotechnol 43:1-6
Song EJ, Kim HP, Ho DO, Heo MY. 2008. Protective effect of genistein and Korean fermented soybean(Chungkookjang) extract against benzo(a)pyrene induced DNA damage in HepG2 cells. Yakhak Haeji 52:376-383
Suh JS, Lee SG, Ryu MK, 1982. Effect of Bacillus strains on the Chungkook-jang processing - II. Changes of the components and enzyme activities during the storage of Chungkookjang. Korean J Food Sci Technol 15:309-314
Sung NJ, Ji YA, Chung SY. 1984. Changes in nitrogenous compounds of soybean during Chungkookjang koji fermentation. J Korean Soc Food Nutr 12:273-284
Yang HR, Park SS, Lee JW, Lee KB, Han MK. 2009. Comparison of vitamin contents and organoleptic characteristics in powdered Cheongkukjang dried by different drying methods. Korean J Food Nutrition 22:192-198
You KO, OH YN, Kim BW, Nam SW, Jeon SH, Kim DE, Kim YM, Kwon HJ. 2005. Isolation of Bacillus sp. producing poly- $\gamma$ -glutamic acid with high efficiency and its characterization. Korean J Microb Biotech 33:200-206
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.