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고 콜레스테롤을 급여한 SD-Rat에서 효소처리한 토마토케이크가 고지혈증에 미치는 영향
Hypolipidemic Effects of Enzyme-Treated Tomato Cake on Sprague-Dawley Rats Fed a High Cholesterol Diet 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.25 no.3, 2012년, pp.590 - 598  

고종호 (한국폴리텍특성화대학 바이오식품분석과) ,  우용구 (한국폴리텍특성화대학 생명의약분석과) ,  김영식 (상명대학교 식물식품공학과) ,  오준현 (상명대학교 식물식품공학과)

초록
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SD-rat에 대조구(Control), 고 콜레스테롤(HC), 3.5% 펙틴-가수분해 효소(Viscozyme L)로 처리된 토마토 케이크(ETC)를 각각 4주 간 급이하였다. 첫 일주일에는 HC-급이군의 체증 증가가 151.7%로 유의적 증가를 보였지만(p<0.05), ETC-급이군의 경우는 115.4%를 보였다. Control- 및 ETC-급이군의 사료 효율은 각각 $0.236{\pm}0.041$$0.447{\pm}0.030$으로 HC-급이군의 경우($0.355{\pm}0.034$)에 비하여 유의적인 차이를 보였다(p<0.05). ETC-급이군의 신장 및 부고환의 지방체는 각각 0.303 및 0.274 g 씩 감소하였다. HC-와 ETC-급이군 간의 혈청 콜레스테롤, 트리글리세라이드, HDL- 및 LDL-콜레스테롤 수치의 유의적인 차이는 보이지 않았다. ETC-급이군의 경우 2주 급이시 ABTS radicals로 평가한 총 항산화 활성은 약 1.1배 높았으며, 2 및 4주간 급이시 glutathione peroxidase 활성은 각각 2.5 및 1.3배 높게 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Sprague-Dawley rats were fed with normal (Control), high cholesterol (HC), and high cholesterol containing 3.5% pectin-hydrolytic activity industrial enzyme (Viscozyme L)-treated tomato cakes (ETC) for 4 weeks. In the first week, the weight gain of the HC-fed group was significantly increased to 151...

주제어

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문제 정의

  • The nutritional composition and biological evaluation of tomato seed cakes reported that the nutritional values of tomato seed cakes would improve the cereal-based farm animal feed quality (Rao 1991). The complexity of nutrients in tomato cakes might decrease the absorption of tomato cakes in animal feed, therefore tomato cakes were treated with a hydrolytic enzymes to increase the bioavailability of tomato cakes in this research. The overall goal of this research was to evaluate hypolipidemic activity of enzyme-treated tomato cakes (ETC) in high cholesterol fed rats, and the specific objective of this research was to evaluate the effect of ETC on weight gain, serum cholesterol levels, adipose tissue weight, and hepatic peroxides and enzymes of SD-rats fed with a high cholesterol diet for 4 weeks.
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