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[국내논문] 혈액투석 환자 대상 영양교육과 상담이 짠맛 미각, 영양지식 및 식태도 변화에 미치는 효과
Effectiveness of Nutrition Education and Counseling on the Salty Taste Assessment, Nutrition Knowledge and Dietary Attitude of Hemodialysis Patients 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.18 no.4, 2013년, pp.402 - 412  

이영미 (경북대학교 교육대학원 영양교육전공) ,  이연경 (경북대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of nutrition education and counseling on the salty taste assessment, nutrition knowledge and dietary attitude of 21 hemodialysis patients. Five times of the nutrition education and three times of nutrition counseling were performed for a pe...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 개인 의원에 내원하는 혈액투석환자를 대상으로 나트륨 섭취 줄이기에 중점을 두고 교육을 하였으며, 짠 입맛의 변화정도를 비교하기 위하여 영양교육 및 상담 전후 짠맛 미각판정을 실시하였다. 또한 신체계측, 혈액 생화학적 분석을 통해 영양 상태를 평가하고 교육 전·후로 영양지식과 짜게 먹는 식태도 변화를 측정함으로써 영양 교육 및 영양상담의 효과를 분석하였다.

가설 설정

  • 2. What is the correct way to supplement nutritional energy in the diets of hemodialysis patients?
  • 3. Which high-quality protein is not good for hemodialysis patients?
  • 4. Hemodialysis patients should limit the intake of which nutrient (s)?
  • 7. Which food do you have to limit because of its high potassium content?
  • 8. Which foods are rich in phosphorus and therefore, you do not need to limit their consumption?
  • 15. It is better to use the water used for blanching vegetables when you cook. (×)
  • 16. Hemodialysis patients do not need to restrict their calorie or protein intake. (×)
  • 18. Sodium, as a component of salt, is 40% of salt. (O)
  • 19. Salt can help balance moisture content in our bodies. (O)
  • 20. Food additives in manufactured foods such as baking powder, raising agent, and sodium bicarbonate are harmful to human health. However, food additives do not contain sodium.
  • 3. When I prepare and/or eat a meal, I am interested in the food ingredients.
  • 4. When I prepare and/or eat a meal, I consider nutritional balance.
  • 10. I have the habit of adding salt or soy sauce before I eat certain foods.
  • 11. When the food is not salty, I add more salt or soy sauce.
  • 12. When I eat bread, I spread plenty of margarine or butter on it.
  • 13. When I eat soup or stew, I eat a lot of soup broth.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
신장의 기능이 정상 기능의 10% 미만이 되면 어떤 변화가 나타나는가? 신장의 기능이 정상 기능의 10% 미만이 되면 수분과 전해질의 조절이 잘 이루어지지 않게 되고, 호르몬 분비 등의 작용도 장애를 받아 빈혈과 뼈에 이상이 나타나게 되면서 요독증이 나타나기 시작한다(Lee 2004). 말기 신부전증이 되면 신장 기능 대체수단으로 신장이식, 혈액투석 및 복막투석중 한 가지를 선택하여야 한다(Han 1989).
혈액투석 환자가 과다한 염분과 수분을 섭취하면 어떤 위험이 나타날 수 있는가? 혈액투석 환자는 소변량이 적거나 없어 나트륨 섭취를 엄격히 제한하며 고혈압과 부종을 조절하기 위하여 보통 40~120 mEq(1,000~2,760 mg)가 권장되며 나트륨을 제한하면 갈증을 예방하여 과량의 수분 섭취와 체중 증가를 막을 수 있다(The Korean Dietetic Association 2008). 과다한 염분과 수분 섭취는 폐 기관지에 많은 수분을 고이게 하여 폐울혈증, 폐부종, 기침, 맑은 객담, 수면 시 호흡 곤란 등의 증상이 생긴다(Lee 2004).
투석을 받는 말기신부전 환자에게 영양실조가 오지 않도록 식사요법이 중요한 이유는? 그럼에도 불구하고 장기적으로 혈액투석을 하게 되면 에너지섭취와 단백질 부족으로 영양결핍이 생길 수 있으며(Thunberg 등 1981; Walser 1983; Kopple 1988) 탄수화물, 지방, 단백질 대사에 이상이 나타나고 체액 전해질 조성에 이상이 올 수 있다(Kopple 등 1978; Kopple 1978; Schoenfeld 등 1983; Walser 1983; Guthrie & Crocetti 1985). 투석을 받는 말기신부전 환자의 영양실조 유병율은 18~56% 정도로 보고되고 있고(Young 등 1991; Kopple 1997) 영양실조가 투석환자의 이환율과 사망률의 위험인자로 작용하여 환자의 예후에 직접적인 영향을 미치기 때문에(Young 등 1989) 병의 진행을 완화시키기 위해서 식사요법이 중요하다(Jeon 등 1993).
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참고문헌 (35)

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