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[국내논문] 라울리아 신초 추출물의 항산화 및 항염 효능에 관한 연구
Study on Anti-oxidant and Anti-inflammatory Activity of the Tissue-cultured Shoot Clumps from Raoulia australis 원문보기

大韓化粧品學會誌 = Journal of the society of cosmetic scientists of Korea, v.40 no.4, 2014년, pp.349 - 357  

박창민 ((주)한국화장품제조 기술개발연구소) ,  한나경 ((주)한국화장품제조 기술개발연구소) ,  정민석 ((주)한국화장품제조 기술개발연구소) ,  백기엽 (충북대학교 첨단원예기술개발센터) ,  최종완 ((주)한국화장품제조 기술개발연구소)

초록
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본 연구에서는 생물반응장치를 이용하여 조직 배양된 라울리아 신초에 대하여 화장품 성분으로써 응용가치를 평가하였다. 조직 배양한 라울리아 신초에 대한 항산화 및 항염 활성 효과를 연구하였다. 라울리아는 뉴질랜드나 호주에서 자생하는 국화과의 야생초본식물이다. 이미 몇몇 보고 된 논문에서 라울리아는 기관지염, 수막염 그리고 호흡기 질병 등을 유발하는 바이러스에 대한 증식 억제 활성이 있다고 보고되었다. 실험 결과 조직배양된 라울리아 신초 추출물은 자연 상태의 라울리아 추출물과 비교하여 항산화 활성 및 항염 활성 효과가 우수하였다. 조직 배양된 라울리아 신초 추출물은 자연에서 자란 라울리아 추출물보다 $50{\mu}L/mL$ 농도에서 10~25% 항산화 활성을 증가시켰다. 또한 조직 배양된 라울리아 신초 추출물은 LPS로 유도된 대식세포에서 iNOS와 COX-2의 단백질 발현이 자연에서 자란 라울리아 추출물보다 억제되었다. 본 연구의 결과들로, 조직배양 한 라울리아 신초 추출물은 피부 보호를 위한 천연 화장품 성분으로써 우수한 가능성을 제공할 수 있을 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, the shoot clumps extract of tissue-cultured Raoulia australis using the bioreactor culture system was tested for use a natural cosmetic ingredient. Tissue-cultured R. australis shoot clumps extract was tested anti-oxidant and anti-inflammatory activity for a cosmetic application. R. a...

주제어

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문제 정의

  • australis shoot clumps have efficacy as a cosmetic ingredient for skin care. In this study, we aimed to examine the anti-oxidant effect and anti-inflammatory effect of the shoot clumps extract of tissue-cultured R. australis and natural R. australis. Generally, tissue-cultured plants have a benefit to solve the drawbacks such as a rareness, long time and high cost for growing herb.
  • Generally, the tissue-cultured plant has a benefit to solve the drawbacks such as a rareness, long time and high cost for growing herb. This study has examined whether the shoot clumps extract of tissue-cultured R. australis can be utilized as a new cosmetic resource for skin care as a part of our continuous program to find new ingredients for functional cosmetics from natural resources. We artificially cultured the shoot clumps of R.
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