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NTIS 바로가기한국잠사곤충학회지 = Journal of sericultural and entomological science, v.52 no.1, 2014년, pp.73 - 78
정미연 (농촌진흥청 국립농업과학원 농업생물부) , 이정용 ((주)월드웨이) , 이진채 ((주)월드웨이) , 박길수 ((주)월드웨이) , 정준표 ((주)월드웨이) , 황재삼 (농촌진흥청 국립농업과학원 농업생물부) , 구태원 (농촌진흥청 국립농업과학원 농업생물부) , 윤은영 (농촌진흥청 국립농업과학원 농업생물부)
This study was carried out to establish the self-specification and shelf-life by standardization of manufacturing process for Tenebrio molitor larvae. First, standardization of manufacturing process for T. molitor was set up. Sterilization for larvae placed on a multistage shelf with intervals of ab...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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곤충을 식용으로 이용할 수 있게 한국의 식약처 식품공전에 등록된 종은 어떤 것들이 있는가? | 곤충은 식용 소재로의 개발 가능성이 높음에도 불구하고 국내에서 식품의약품안전처(Ministry of Food and Drug Safety, MFDS, 이하 식약처)의 식품공전에 등록되어 식용으로 유통 및 판매가 가능한 곤충은 누에(Bombyx mori) 와 벼메뚜기(Oxya chinensis sinuosa) 외에는 전무한 실정이다(Cho et al. 1989, Cha et al. | |
갈색거저리란 무엇인가? | 갈색거저리(Tenebrio molitor, mealworm)는 딱정벌레목 거저리과의 곤충으로 갈색쌀거저리로도 불린다. 갈색거저리는 한국을 비롯한 전 세계에 분포하며 최근에는 서양에서도 식용으로 많이 이용되고 있으며 캐나다 등지에서는 갈색거저리를 이용한 소스 개발, 견과류 제조 등에 관한 레시피를 보고한 바 있다(Ghaly 2009). | |
곤충은 영양소를 어떻게 함유하여 영양적 가치가 매우 우수한가? | 예로부터 곤충은 동서양을 막론하고 식용으로 먹어 왔으며 현재에도 아시아와 아프리카 등지에서는 많은 종류의 곤충들을 식용으로 이용하고 있다. 곤충은 단백질과 불포화지방산을 다량 함유하고 있을 뿐만 아니라 비타민, 무기질, 식이섬유 및 탄수화물 등 대부분의 영양소를 함유하고 있으므로 영양적 가치가 매우 우수하다고 보고되었다(Chung et al. 2013). |
Cho CH, Cha WS, Kim JS (1989) Effect of temperature, time and pH on the extraction of protein in a chrysalis of silkworm. Korean J Biotechnol Bioeng 4, 65-68.
Chung SJ, Lee YH, Chung JH, Lee BR, Han DM (1995) Antifungal effect and activity spectrum of crude antifungal proteins from hemolymph of larvae of Tenebrio molitor in Korea. Kor J Mycol 23(3), 232-237.
Chung MY, Kwon EY, Hwang JS, Goo TW, Yun EY (2013) Pretreatment conditions on the powder of Tenbrio molitor for using as a novel food ingredient. J Seric Entomol Sci 51(1), 9-14.
Ghaly AE (2009) The use of insects as human food in Zambia. OJBS 9(4), 93-104.
Huis A, Vanltterbeeck J, Mertens E, Halloran A, Muir G (2013) Edible insects: future prospects for food and feed security. Food and agriculture organization of the United Nations, Rome.
Kim TS, Lee JH, Choi BD, Byu HS (1987) Nutritional value of dried paddy grasshopper, Oxya chinensis formosana. J Korean Soc Food Nutr 16(2), 98-104.
Lee JH, Kim TS, Choi BD, Kim GE, Lee KH (1987a) Effects of containing pigments of dried grasshopper on the lipid deterioration. J Korean Soc Food Nutr 16, 294-299.
Lee JH, Kim TS, Choi BD, Kim GE, Lee KH (1987b) Effects of containing pigments of dried grasshopper on the lipid deterioration. J Korean Soc Food Nutr 16, 300-305.
MFDS (2011) Food code. Ministry of food and drug safety, Korea.
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