최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.29 no.5, 2014년, pp.373 - 379
김경희 (목포대학교 식품영양학과) , 조희숙 (초당대학교 조리과학부)
The purpose of this study was to investigate the relationships among snacking behaviors and depression in middle school students. A survey was conducted on 777 middle school students (491 boys and 286 girls). Using a self-reporting method, the participants took 20 minutes to complete the questionnai...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
청소년기란 무엇인가? | 청소년기는 신체적, 정신적, 지적인 발달 면에서 역동적인 변화를 겪는 시기로써 제2의 성장기이다(Cho & Choi 2010). 이 시기에는 발육 발달상 남녀 간 차이가 현저하게 나타나며, 특히 남학생은 근육이 발달하고, 여학생은 체지방이 현저히 증가한다(Ro 2000). | |
우리나라 청소년들에게 체중 양극화 현상이 나타나는 이유는? | 따라서 청소년기에 섭취하는 영양소는 이 시기의 체격 발달 및 건강에 매우 중요하며, 성인기 이후 식품에 대한 태도 형성에도 큰 영향을 미친다(Kang & Lee 2006). 그러나 우리나라 청소년은 과중한 학업과 입시에 대한 불안감 등으로 바람직한 식생활을 유지하기 어렵고, 간편성과 기호에 편중한 식사, 아침 결식, 패스트푸드와 탄산음료 등의 간식 섭취 등으로 인해 일부 영양소의 편중이 심하고, 저체중과 비만 비율이 증가하는 체중 양극화 현상이 두드러지고 있다(Cho & Choi 2010). 특히 여중생들은 사춘기의 심리적 불안정으로 바람직한 생활습관을 유지하거나 합리적인 식사행동을 하기 어려운 실정이다(Park & Ahn 2001). | |
청소년기에 나타나는 신체적인 변화는? | 청소년기는 신체적, 정신적, 지적인 발달 면에서 역동적인 변화를 겪는 시기로써 제2의 성장기이다(Cho & Choi 2010). 이 시기에는 발육 발달상 남녀 간 차이가 현저하게 나타나며, 특히 남학생은 근육이 발달하고, 여학생은 체지방이 현저히 증가한다(Ro 2000). 따라서 청소년기에 섭취하는 영양소는 이 시기의 체격 발달 및 건강에 매우 중요하며, 성인기 이후 식품에 대한 태도 형성에도 큰 영향을 미친다(Kang & Lee 2006). |
An YM. 1989. A study on the comparison of nutrient intakes and the mental health of girl students between day and evening session of commercial high school and academic high school in Masan. Master's degree thesis, Kyungna University, pp 37-38
Basner M, Fomberstein KM, Razavi FM, Banks S, William JH, Rosa RRm Dinges DF. 2007. American time use survey: Sleep time and its relationship to waking activities. Sleep. 30(9):1085-1095
Cho HS, Chio MK. 2010. A study on body image and dietary habits by the body mass index of middle school students in Chungam. Korean J. Food & Nutr., 23:368-375
Chung BS, Kang KO, Lee JK. 1984. Studies on the taste sensitivity and eating habits of Koreans. J. Korean Soc. Food Nutr., 13(1):86-96
Chung HK, Kim MH, Woo NRY. 2007. The effect of life stress on eating habit of university students in Chungcheongnam-do province. Korean J. Food Culture, 22(2): 176-184
Chyun JH, Woo KJ, Chung KS. 1994. Taste preference and taste perception of Korean elderly. J. Korea Home Econ. Assoc., 32(5):143-151
Devaud C. 1997. Eating disorders among female adolescents in Switzerladn: prevalence and associations with mental and behavioral disorders. Int. J. Eat Disord., 24(2):207-216
Emslie GJ. mayers TL. 1999. Depression in children and adolescents: A guide to diagnosis and treatment. CNS drugs, 11(2):181-189
Eom HS, Jung MJ, Kim SB. 2005. A study on nutrition knowledge, dietary attitude, food habit of middle school students in Chonbuk area. Korean J. Community Nutr., 10(5):574-581
Fava M, Rappe SM, West J, Herzog DB. 1995. Anger attacks in eating disorders. Psychiatry Res., 56(3):205-212
Giannotti F, Cortesi F, Sebastiani T, Ottaviano S. 2002. Circadian preference, sleep and daytime behavior in adolescents. J. Sleep Res., 11(3):191-199
Kang HW, Lee SS. 2006. A study on weight control and dietary life among middle school students: Nutrients knowledge, dietary, behavior and food frequency. Korean J. Nutr., 39(8):817-831
Kim GH, Hwang JH, Song KH, Kim MJ, Lee HM. 2006. The factors affecting sweet taste sensitivity and preference of the Korean middle-aged females. Korean J. Community Nutr., 8(2):107-113
Kim JH, Lee MJ, Moon SJ, Shin SC, Kim MK. 1993. Ecological analysis of food behavior and life-styles affecting the prevalence of depression in Korea. Korean J. Nutr., 26(9):1129-1130
Korean Centers for Disease Control and Prevention. 2010. The Korea Youth Risk Behavior Web-based Survey from 2009. Seoul. Ministry of Health & Welfare.
Lee BY. 1997. Psychiatry dictionary. Ilchokak, Seoul, pp 305
Lee EY, Cho MS. 2008. Effects of mood on the food preference of female university students. Korean J. Food Culture, 23(6):713-719
Lee SS. 2001. The effect of taste preference on anthropometric measurements and nutrient intakes in children. Korean J. Community Nutr., 6(2):130-138
Lee YH, Song JY. 1991. A study of the reliability and the validity of BDI, SDS and MMPI-D scales. Korean J. Clin. Psych., 10(1):98-113
Macht M, Mueller J. 2007. Immediate effects of chocolate on experimentally induced mood states. Appetite, 49(3):667-674
McCutcheon E. 1998. Stereotyping the nocturnal person: Findings with some alarming implications. J. Social Psychology, 138(3):411-413
Park KW, Ahn SJ. 2001. Dietary behavior and food perception of Koreans living in Seoul by age and gender. Korean J. Soc. Food Cookery Sci., 17(5):441-455
Park JE, Kim SJ, Choue RW. 2009. Study on stress, depression, binge eating and food behavior of high school girls based on their BMI. Korean J. Community Nutr., 14(2):175-181
Park SE, Kim HM, Kim DH, Kim J, Cha BS, Kim DJ. 2009. The association between sleep duration and general and abdominal obesity in Koreans: data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey, 2001 and 2005. Obesity (silver Spring), 17(4):767-771
Peveler R, Carson A, Rodin G. 2002. ABC of psychological medicine: Depression in medical patients. BMJ., 325(7356):149-152
Ro HK. 2000. Comparisions of nutrition intakes, dietary behavior and perception about body image between adolescent boys and girls in rural area. Korean J. Community Nutr., 5(2):280-288
Robert E, Robert R, Chen G. 2001. Functioning of adolescents with symptoms of disturbed sleep. J. Youth Adolesc., 30(1):1-18
Zellner DA, Loaiza S, Gonzalez A, Pita J, Moreles J, Pecora D, Wolf A. 2006. Food selection changes under stress. Physiol. Behav., 87(4):789-793
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.