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NTIS 바로가기한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.31 no.3, 2015년, pp.328 - 334
조유진 (대전대학교 식품영양학과) , 구난숙 (대전대학교 식품영양학과)
The survey was conducted to investigate the perception and purchase behaviors regarding environment-friendly agricultural products (EFAP). 353 questionnaires were collected from college students in Daejeon and analyzed using SPSS 21.0. The students recognized EFAP as foods containing less or no agri...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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친환경농산물 정의에 대한 이해 정도를 조사한 결과는 어떠한가? | 친환경농산물 정의에 대한 이해 정도를 조사한 결과는 Table 2와 같다. 친환경 농산물이 환경과 건강을 동시에 고려하는 농산물(34.3%)이라는 응답이 가장 많았고, 그다음 농약과 화학비료를 사용하지 않은 농산물(32.6%), 농약과 화학비료를 적게 쓰는 농산물(17.8%), 건강에 좋은 농산물(8.2%), 환경보전을 중시하는 특수 농산물(4.5%), 품질이 좋은 농산물(2.3%), 기타(0.3%) 순으로 조사되었다. 친환경농산물이 농약과 화학비료를 사용하지 않은 농산물이라고 알고 있는 경우는 전공자가 37.2%, 비전공자가 28.2%, 농약과 화학비료를 적게 쓰는 농산물이라고 알고 있는 경우는 전공자가 20.3%, 비전공자가 15.5%로나타나 친환경농산물의 정의를 전공자가 비전공자보다더 잘 알고 있는 것으로 나타났다(p<0.05). 농약과 화학비료를 사용하지 않은 농산물이라는 응답은 여학생(35.8%) 이 남학생(28.3%)보다 많았다. | |
친환경농산물이란 무엇인가? | 친환경농산물이란 합성농약, 화학비료 및 항생‧항균제등 화학자재를 사용하지 않거나 사용을 최소화하고 농업‧ 축산업‧임업 부산물의 재활용 등을 통하여 농업생태계와 환경을 유지 보전하면서 생산된 농산물이다(National Agricultural Products Quality Management Service 2015). 소비자들은 소득과 생활수준 향상, 의식수준이 높아져 환경오염을 방지하고 안전한 환경친화적인 식품을 선호한다(Lee SJ & Kim HA 2010, Kim MJ & Park GS 2014). | |
소비자들이 환경친화적인 식품을 선호하는 이유는? | 친환경농산물이란 합성농약, 화학비료 및 항생‧항균제등 화학자재를 사용하지 않거나 사용을 최소화하고 농업‧ 축산업‧임업 부산물의 재활용 등을 통하여 농업생태계와 환경을 유지 보전하면서 생산된 농산물이다(National Agricultural Products Quality Management Service 2015). 소비자들은 소득과 생활수준 향상, 의식수준이 높아져 환경오염을 방지하고 안전한 환경친화적인 식품을 선호한다(Lee SJ & Kim HA 2010, Kim MJ & Park GS 2014). 건강에 좋고, 농약으로부터 안전하며, 우수한 영양가, 환경보전에 도움이 될 것 같다는 이유로 소비자들은 친환경농산물을 구매하고 있다(Choi HS & Chang KJ 2007, Kim SJ & Yoon JS 2012, Jung MH 등 2013). |
Chang HS, Lee MJ. 2008. The perception for management of school food service using of environmentally friendly agricultural products of elementary school children's mothers in Gunsan. Korean J Community Nutr 13(6):867-878
Cho MJ. 2008. Daegu and Gyeongbuk area housewives' understanding of consumption patterns for organic produce and processed food. Master's thesis. The Daegu University. Daegu, Korea. pp 65-69
Choi HS, Chang KJ. 2007. The utilization of environment-friendly agricultural products of college students in Seoul and Incheon area. Korean J Community Nutr 12(6):742-751
Huh JI, Jin SY. 2011. A survey on the perception of agricultural food accreditation and traditional food quality certification. Korean J Food Culture 26(3):220-229
Jung MH, Chang MJ, Kim SH. 2013. Perception of environmentfriendly foods and satisfaction with school meals among students, their parents, and nutrition teachers at elementary schools in the Jindo area, Jeonnam. J Nutr Health 6(4): 369-381
Kim JW. 2010. The effect of consumer knowledge and attitude about environment-friendly agricultural products on the purchasing behavior for those products. Master's thesis. Ulsan University. Ulsan, Korea. pp 49-52
Kim SJ, Yoon JS. 2012. Recognition on eco-friendly agricultural products and nutritional knowledge of adults in Daegu region. Natural Sci. Keimyung University. Daegu, Korea. 38:1-12
Lee YJ. 2009. Evaluation of the effects on food service quality and food purchasing attitudes according to the LOHAS level of school foodservice employees. Korean J Food Cook Sci 25(5):564-574
National Agricultural Products Quality Management Service. 2015. Introduction to eco-friendly agricultural products. Available from: http://www.naqs.go.kr. Accessed May 11, 2015
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