$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 경남일부 성인에서 양파껍질 유래 건강기능식품 개발에 대한 소비자 인식 및 선호도 - 창원지역 성인을 중심으로-
Research on Perception of Health Functional Foods and Preference of Desired Onion Peel Products - Focused on adults in Changwon - 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.30 no.2, 2015년, pp.241 - 248  

정희란 (창원대학교 식품영양학과) ,  정은정 (창신대학교 식품영양학과) ,  차용준 (창원대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to investigate the perception of health functional foods and preference for desired onion peel products. Questionnaires were distributed to 582 adults (34.2% male, 65.8% female) living in Gyeongnam province. The major information sources on biological effects of onions ...

Keyword

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 녀를 대상으로 양파껍질을 활용한 건강기능성 식품의 개발에 대한소비자의 전반적 인식 및 선호도 조사를 실시하였다. 결과는 양파껍질을 활용한 다양한 일반식품형태의 건강기능식품 개발을 위한 기초자료로 활용하고자 한다.
  • 양파껍질을 활용한 건강기능식품 개발을 위한 기초자료로 활용하고자 창원시 거주 성인 남 . 녀 582명을 대상으로 양파의 섭취형태, 양파의 생리 기능성에대한 인식 및 관심도 및 양파껍질을 이용한 건강기능식품 개발에 대한 선호도 조사를 실시하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (31)

  1. Ahn JY, Lee HJ, Kim SN, Park JH, Ha TY. 2008. The antiobesity effect of quercetin is mediated by the AMPK and MAPK signaling pathways. Biochem. Bioph. Res. Co., 373(4):545-549 

  2. Augusti KT. 1996. Therapeutic values onions (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L). Indian J. Exp. Biol., 34(7):634-640 

  3. Center for Changnyeong Onion Bioindustry. 2013. Survey report of 7th Changnyeong Upo-nuri festival. Changwon National University. Changwon, Korea, pp 72-76 

  4. Chai GS. 2006. The survey on preference, perception for onion and wanted new onion products of middle and high school students in Korea. Master's degree thesis, Changwon National University, Korea, pp 22-23 

  5. Chang MK, Kim YH. 2008. Assessment of functional food consumption among the working women in Korea. Korean J. Nutr., 41(8):832-838 

  6. Formica JV, Regelson W. 1995. Review of the biology of quercetin and related bioflavonoids. Food Chem. Toxicol., 33(12):1061-1080 

  7. Gnoni GV, Paglialonga G, Siculella L. 2009. Quercetin inhibits fatty acid and triacylglycerol synthesis in rat-liver cells. Eur. J. Clin. Invest., 39(9):761-768 

  8. Han EY. 2008. A study on the actual intake status and perception of functional foods. Master's degree thesis, Konkuk University, Korea. pp 58 

  9. Herrmann K. 1976. Flavonoids and flavones in food plants, a review. Int. J. Food Sci. Tech., 11(5):433-448 

  10. Joo ST, Hur SJ, Lee JI, Lee JR, Kim DH, Ha YR, Park GB. 1999. Influence of dietary onion peel on lipid oxidation, blood characteristics and antimutagenicity of pork during storage. Korean J. Anim. Sci., 41(6):671-678 

  11. Kamada C, da Silva EL, Ohnishi-Kameyama M, Moon JH, Terao J. 2005. Attenuation of lipid peroxidation and hyperlipidemia by quercetin glucoside in the aorta of high cholesterol-fed rabbit. Free Radic. Res., 39(2):185-194 

  12. Kang YJ, Jung SJ, Yang JA, Cha YS. 2007. School dietitians' perceptions and intake of healthy functional foods in Jeonbuk Province. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 36(1):1172-1181 

  13. Kim HJ, Kim MR. 2006. A study on health-functional foods intake pattern of consumers in Busan and Gyeongnam region. J. Korean Living Sci. Assoc., 15(2):341-352 

  14. Kim SH. 2011. Anti-hyperglycemic effcts and acition mechanisms of quercetin and onion extracts. PhD Thesis. Yonsei University, Seoul, Korea, pp 86-87 

  15. Kim SH, Han JH, Kim WY. 2010. Health functional food use and related variables among the middle-aged in korea. Korean J. Nutr., 43(3):294-303 

  16. Kim SJ, Kim GH. 2006. Quantification of quercetin in different parts of onion and its DPPH radical scavenging and antibacterial activity, Korean J. Food Sci. Biotechnol., 15(1):39-43 

  17. Kwak HJ, Kwon YJ, Jeong PH, Kwon JH, Kim HK. 2000. Physiological activity and antioxidative effect of methanol extract from onion (Allium cepa L.). J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 29(2):349-355 

  18. Lee HY. 2013. Approval of functional ingredient of health/ functional foods in Korea. Food Industry and Nutrition 18(1):1-7 

  19. Lee KH, Kim YH, Park EJ, Hwang HJ. 2008. Effect of onion powder supplementation on lipid metabolism in high fatcholesterol fed SD rats. J Food Sci. Nutr., 13(2):71-76 

  20. Lee SJ. 2009. Survey on the knowledge and consumption pattern of functional foods in korean healthy adults. Master's degree thesis, Inje University. Korea, pp 26-27 

  21. Leighton T, Ginther C, Fluss L, Harter WK. Cansado J. Nortario V. 1992. Molecular characterization of quercetin and quercetin glycosides in Allium vegetables. Phenolic Compounds in Food and Their Effects on Health II. ACS, Washington D.C., USA., pp 221 

  22. Lim SJ. 2008. The survey on preference, perception for onion and wanted new onion products of adults in Korea. Master's degree thesis, Changwon National University, Korea, pp 76-81 

  23. MFDS (Ministry of Food and Drug Safety). 2010. Study of labelling for generic health/functional food. Dankook University. Seoul, Korea, pp 205-210 

  24. Moon CH, Jung YS, Kim MH, Lee SH, Baik EJ, Park SW. 1997. Influence of age and fasting on the anti-hyperglycemic effect of onion in normal and diabetic rat. J. Applied Pharmacol., 5(4): 364-368 

  25. Park HJ. 2005. Antimicrobial activity of volatile sulfur compounds from heated garlic. Doctoral degree thesis, Sejong University, Seoul, Korea. pp 30-80 

  26. Park MY, Park KO, Hwang SR, Song EJ, Park PS. 2011. Research on factors for the development and preference of grape foods in Seoul and Gyeonggi Province. Korean J. Commun. Living Sci., 22(3):417-427 

  27. Park SR. 2011. Awareness survey and activating plan of quality certification mark on health functional food. Master's degree thesis, Chungang University, Korea, pp 53-60 

  28. Park YJ. 2013. Comparison of perception and factors between door to door salesman and consumers for purchasing health functional food. Master's degree thesis, Chungang University, Korea, pp 55-58 

  29. Won HS, Lee HJ, Kwak JS, Kim JH, Kim MK, Kwon OR. 2012. Study on purchase and intake patterns of individuals consuming dietary formula for weight control or health/ functional foods. Korean J. Nutr., 45(6):541-551 

  30. Verma AK, Johnson JA, Gould MN, Tanner MA. 1988. Inhibition of 7,12-dimethylbenz(a)anthracene-and Nnitrosomethylurea- induced rat mammary cancer by dietary flavonol quercetin. Cancer Res., 48(20):5754-5758 

  31. MFDS (Ministry of Food and Drug Safety). News release. Status of health functional food materials approved in 2013. http://www.mfds.go.kr/index.do?mid675&pageNo20 &seq23054&cmdv [accessed 2014.2.28.] 

저자의 다른 논문 :

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로