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간호사의 뇌졸중 관련 영양지식 및 영양교육 요구도 조사
Assessment of Nurses' Nutritional Knowledge and Educational Needs Regarding Stroke Specific Diet Regimens 원문보기

Journal of Korean biological nursing science, v.17 no.3, 2015년, pp.228 - 235  

송숙희 (서울대학교병원 내과계중환자실) ,  최스미 (서울대학교 간호대학.간호과학 연구소) ,  백지현 (서울대학교병원 의학연구협력센터) ,  송경자 (서울대학교병원 간호본부) ,  고진강 (서울대학교 간호대학.간호과학 연구소)

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Purpose: Although the prevalence rate of chronic diseases is rapidly increasing due to an unhealthy diet in Korea, nurses may not have enough nutritional knowledge to educate their patients. This study investigated the level of nurses' nutritional knowledge for chronic diseases as well as for stroke...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 병원에서 뇌졸중 환자를 돌보는 간호사를 대상으로 뇌졸중 관련 영양지식 정도와 영양교육 요구도 및 그 관련 요인을 파악하는 것을 목적으로 하며 구체적인 목적은 다음과 같다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
우리나라의 만성질환의 발생이 급증하는 원인으로 무엇이 제기되는가? 우리나라는 최근 고지혈증, 비만, 당뇨 등 만성질환의 발생이 급증하고 있다[1]. 이는 최근 서구화된 식생활로 인해 과다한 지방질 섭취와 항산화 식품인 채소, 과일 섭취 부족으로 인해 야기될 수 있다[2,3]. 고혈압의 경우 발병 초기에는 저염식으로 조절이 가능하나 대부분의 환자들이 이를 잘 조절하지 못하는 것으로 보고되었다[4].
우리나라의 뇌졸중으로 인한 사망률은 어떠한 것으로 나타나는가? 이러한 만성질환은 적절히 관리하지 않으면 뇌졸중과 같은 중증질환으로 병에 걸릴 가능성이 높다. 실제 우리나라의 고혈압, 당뇨병과 같은 뇌졸중 선행 질환의 유병률과 진료비가 증가추세이며, 뇌졸중으로 인한 사망률은 단일 질환으로는 1위로 다른 나라에 비해 높은 편이다[5].
뇌졸중 환자에게 도움이 되는 요리법이 영양교육에서 요구되는 이유는 무엇인가? 반면 뇌졸중 관련 영양교육요구도가 상대적으로는 구체적인 식품과 관련된 ‘뇌졸중 환자에게 도움이 되는 요리법’과 ‘외식 시 주의할 점’이었다. 이는 병원에 입원한 뇌졸중 환자나 보호자가 간호사에게 잘 묻지 않는 내용이기 때문일 가능성이 있다. 2012년 국민건강통계에 의하면 외식섭취빈도는 ‘주 5-6회’로 응답한 경우가 25.
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참고문헌 (28)

  1. Im MY, Lee YR, Han SJ, Cho CM. The effects of lifestyle factors on metabolic syndrome among Korean adults. Journal of the Korean Academy of Community Health Nursing. 2012;23(1):13-21. http://dx.doi.org/10.12799/jkachn.2012.23.1.13 

  2. Hung HC, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, Smith-Warner SA, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. Journal of the National Cancer Institute. 2004;96(21):1577-1584. http://dx.doi.org/10.1093/jnci/djh296 

  3. Weisburger JH. Dietary fat and risk of chronic disease: insights from experimental studies mechanistic. Journal of the American Dietetic Association. 1997;97(7):S16-S23. 

  4. Lee YH, Kim HK, Kwon GH. Compliance with a low-salt diet, sodium intake, and preferred salty taste in the hypertensive elderly. Korean Society of Public Health Nursing. 2010;24(2):311-322. 

  5. Statistics Korea. Causes of death statistics in 2013[Internet]. Daejeon: Statistics Korea; 2014 [cited 2014 Nov10]. Available from: http://kostat.go.kr/portal/korea/kor_nw/2/6/2/index.board. 

  6. Nishida C, Uauy R, Kumanyika S, Shetty P. The joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications. Public Health Nutrition. 2004;7(1a):245-250. http://dx.doi.org/10.1079/phn2003592 

  7. Wardle J, Parmenter K, Waller J. Nutrition knowledge and food intake. Appetite. 2000;34(3):269-275. http://dx.doi.org/10.1006/appe.1999.0311 

  8. Sung SJ, Jung DG, Lee WK, Kim YJ, Lee HS. Life style and eating behavior of stroke patients in Daegu and Gyeongbuk province. Journal of the Korean Society Food Science Nutrition. 2009;38(3):319-332. http://dx.doi.org/10.3746/jkfn.2009.38.3.319 

  9. Park K, Cho W, Song K, Lee Y, Sung I, Choi-Kwon S. Assessment of nurses' nutritional knowledge regarding therapeutic diet regimens. Nurse Education Today. 2011;31(2):192-197. http://dx.doi.org/10.1016/j.nedt.2010.05.017 

  10. Martin L, Leveritt MD, Desbrow B, Ball LE. The self-perceived knowledge, skills and attitudes of Australian practice nurses in providing nutrition care to patients with chronic disease. Family Practice. 2014;31(2):201-208. http://dx.doi.org/10.1093/fampra/cmt070 

  11. Fletcher A, Carey E. Knowledge, attitudes and practices in the provision of nutritional care. British Journal of Nursing. 2011;20(10):615-620. http://dx.doi.org/10.12968/bjon.2011.20.10.615 

  12. Schaller C, James EL. The nutritional knowledge of Australian nurses. Nurse Education Today. 2005;25(5):405-412. http://dx.doi.org/10.1016/j.nedt.2005.04.002 

  13. Warber JI, Warber JP, Simone KA. Assessment of general nutrition knowledge of nurse practitioners in New England. Journal of the American Dietetic Association. 2000;100(3):368-370. 

  14. Choi YY, Yoon HS. A study on nurses' perception for nutrition education working in Kyungnam area. Journal of the Korean Dietetic Association. 2003;9(4):278-287. 

  15. Baek JH. Dietary knowledge, compliance, and educational needs of stroke patients [master's thesis]. Seoul: Seoul National University; 2014. p. 1-98. 

  16. Park HA. Theory: Problems and issues in developing measurement scales in nursing. Korean Journal of Nursing Query. 2005;14(1):46-72. 

  17. Parmenter K, Waller J, Wardle J. Demographic variation in nutrition knowledge in England. Health Education Research. 2000;15(2):163-174. http://dx.doi.org/10.1093/her/15.2.163 

  18. Hendrie GA, Coveney J, Cox D. Exploring nutrition knowledge and the demographic variation in knowledge levels in an Australian community sample. Public Health Nutrition. 2008;11(12):1365-1371. http://dx.doi.org/10.1017/s1368980008003042. 

  19. Mirmiran P, Noori N, Zavareh MB, Azizi F. Fruit and vegetable consumption and risk factors for cardiovascular disease. Metabolism. 2009;58(4):460-468. http://dx.doi.org/10.1016/j.metabol.2008.11.002 

  20. Ruidavets JB, Bongard V, Dallongeville J, Arveiler D, Ducimetiere P, Perret B, et al. High consumptions of grain, fish, dairy products and combinations of these are associated with a low prevalence of metabolic syndrome. Journal of Epidemiology and Community Health. 2007;61(9):810-817. http://dx.doi.org/10.1136/jech.2006.052126 

  21. Korean Ministry of Health and Welfare. The third Korea national health and nutrition examination survey IV(KNHANES IV). Seoul: Korean Ministry of Health and Welfare; 2009. p. 1-327. 

  22. Houston MC, Harper KJ. Potassium, magnesium, and calcium: Their role in both the cause and treatment of hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. 2008;10(7):3-11. http://dx.doi.org/10.1111/j.1751-7176.2008.08575.x 

  23. Yonaty SA, Kitchie S. The educational needs of newly diagnosed stroke patients. The Journal of Neuroscience Nursing. 2012;44(5):E1-9. 

  24. Clinical Research Center for Stroke. Clinical practice guidelines for stroke. 2nd ed. Seoul: Clinical Research Center for Stroke designed by the department of health and welfare; 2013. p. 1-334 

  25. Chang MK. The Knowledge and educational needs of stroke in the elderly [master' thesis]. Seoul: Ewha Womans University; 2004. p.1-67. 

  26. Park JW, Ahn SJ. A comparative study on Korean's dining - out behaviors classified by age and gender. Journal of the Korean Society of Food Culture. 2001;16(4):276-295. 

  27. Anderson AS, Morris SE. Changing fortunes: Changing food choices. Nutrition and Food Science. 2000;30(1):12-15. http://dx.doi.org/10.1108/00346650010304701 

  28. Choi JE, Kim YG. The relationship between university students' nutrition knowledge, dietary self-efficacy, dietary habits and menu choice behavior. Journal of Foodservice Management. 2012;15(6):249-275. 

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