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서울 소재 어린이급식관리지원센터 수행 사업에 대한 어린이 급식소의 만족도 분석 - 회원 구분에 따른 비교를 중심으로 -
Satisfaction with Children's Foodservice Facilities about Program at Center for Children's Foodservice Management in Seoul: Difference between Associate Members and Regular Members 원문보기

東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, v.25 no.4, 2015년, pp.703 - 709  

여윤재 (금천구어린이급식관리지원센터) ,  권수연 (호남대학교 식품영양학과) ,  고세린 (금천구어린이급식관리지원센터) ,  김지윤 (금천구어린이급식관리지원센터)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to investigate satisfaction with children's foodservice facilities about program at Center for Children's Foodservice Management (CCFSM) by focusing on differences between associate and regular members. In December 2014, an online survey was conducted at 155 children's ...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구는 어린이급식관리지원센터 사업에 대한 만족도를 알아보고자 실시되었으며, 회원 구분에 따라 분석하였다. 이를 위해 금천구어린이급식관리지원센터에 등록된 어린이 급식소 155개소를 대상으로 2014년 12월에 순회방문 지도, 조리원 대상 교육, 어린이 대상 교육, 식단 및 가정통신문 등의 정보 제공 사업과 센터의 운영에 관한 전반적인 만족도를 온라인으로 설문조사하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
어린이급식관리지원센터의 역할은 무엇인가? 해당 법의 제5장 제21조에는 어린이급식관리지원센터의 설치 · 운영에 대한 사항이 명시되어 있다. 어린이급식관리지원센터는 어린이집, 유치원, 학교 등 어린이에게 급식을 제공하는 급식소를 사업 대상으로 하여, 급식소의 위생 및 영양관리를 지원하는 역할을 한다 (Ministry of Government Legislation 2015). 어린이급식관리지원센터는 2011년에 하남시에 설치를 시작으로 전국적으로 확대되어 2015년 3월 기준으로 141개소가 설치·운영되고 있으며, 추후 지속적으로 확대될 예정이다(Ministry of Food and Drug Safety 2015a)
어린이급식관리지원센터에서 회원을 대상으로 급식과 관련하여 동일한 지원이 가능하게 된 이유는? 식품의약품안전처(2014)의 ‘어린이급식관리지원센터 세부 운영 가이드라인’에서는 센터에서 정회원과 준회원으로 사업 대상을 구분하여 사업을 수행하도록 운영 지침이 마련되어 있었으나, 식품의약품안전처(2015)의 ‘어린이급식관리지원센터 가이드라인’에는 회원 구분 없이 사업을 수행하도록 지침이 변경되었다. 이는 센터에서 회원을 대상으로 급식과 관련하여 동일한 지원이 가능하게 된 것으로, 긍정적인 효과가 나타날 것이라고 여겨진다.
우리나라는 정부 차원에서 어린이 급식소의 영양관리 및 위생관리에 대한 법적 근거 마련을 위해 2008년에 제정한 것은? 우리나라는 정부 차원에서 어린이 급식소의 영양관리 및 위생관리에 대한 법적 근거 마련을 위해 2008년에 어린이식생활안전관리특별법을 제정하였다. 해당 법의 제5장 제21조에는 어린이급식관리지원센터의 설치 · 운영에 대한 사항이 명시되어 있다.
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참고문헌 (11)

  1. Kim JA, Lee YM (2014) The effect of a periodic visiting education program on food safety knowledge of cooks in children's foodservice facilities. J Korean Diet Assoc 20: 36-49. 

  2. Kim HY, Yang IS, Chae IS, Yi BS, Park MK, Kim HY, Kang TS, Leem DG, Lee JH, Lee HY (2013) Effectiveness of center for child-care foodservice management for menu management and dietary variety. Korean J Community Nutr 18: 243-256. 

  3. Kim SH, Oh EY, Han JS (2014) Effects of food safety management support of center for children's foodservice management on foodservice facilities for children in Busan area. J East Asian Soc Dietary Life 24: 261-274. 

  4. Ministry of Government Legislation (2015) Special Act on Safety Control of Children's Dietary Life. 

  5. Ministry of Food and Drug Safety (2013) Report on The Satisfaction about Center for Children's Foodservice Management for 2013. 

  6. Ministry of Food and Drug Safety (2014) Guidelines for Center for Children's Foodservice Management for 2014. 

  7. Ministry of Food and Drug Safety (2015a) The status of center for children's foodservice management. https://ccfsm.foodnara.go.kr (Assessed on 30. 3. 2015) 

  8. Ministry of Food and Drug Safety (2015b) Guidelines for Center for Children's Foodservice Management for 2015. 

  9. Park GN (2012) Analysis of the effect of center for child-care foodservice management on safety control of meal in childcare facility and kindergarten. MS Thesis ChungAng University, Seoul. pp 44-64. 

  10. Park NY, Park HK, Park HJ, Seo MK, Im HR, Lim HH, Jung JH, Yoon KS (2011) Employee food-hygiene and nutrition awareness and performance at child care centers and kindergartens located in Seoul. Korean J Food Cook Sci 27: 45-59. 

  11. Rho JO, Lee SI, Lee JS (2010) A study on the dietary behaviors of day-care center teachers and their meal attitude education during meal time in Jeonju area of Korea. The Korean J Food Nutr 23: 342-351. 

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