최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.31 no.1, 2016년, pp.28 - 35
허은정 (식품의약품안전처) , 고은경 (농림축산검역본부 동물약품관리과) , 윤향진 (농림축산검역본부 동물약품관리과) , 김연화 (농림축산검역본부 동물약품관리과) , 김영조 (식품의약품안전처) , 박현정 (식품의약품안전처) , 위성환 (농림축산검역본부 동물약품관리과) , 문진산 (농림축산검역본부 동물약품관리과)
Species identification of animal tissues in meat products is an important issue to protect the consumer from illegal and/or undesirable adulteration; for economic, religious and health reasons. In this reason, accurate analytical methods are needed for the labeling of meat products with requiring si...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
현행 축산물 가공기준 및 성분규격에 명시된 식육감별을 위한 검사법은 어떤 것들이 있는가? | 현행 축산물의 가공기준 및 성분규격에는 식육감별을 위한 검사법으로서 이화학적 방법, 혈청학적 검사법, 효소면역학적검사법, 유전자검사법이 있다20). glycogen검사법, 지방검사법 및 자비법은 식육감별기준이 모호하거나 매우 주관적이고, DNA hybridization법과 혈청학적 검사법인 면역혈청침강반응, 미량겔 확산법 그리고 한천겔 확산법은 근연종에서 교차반응이 발생하며, 히스티딘 디펩타이드법은 두 가지 이상의 혼합육에서는 식육을 감별할 수 없는 단점이 있다11,16). | |
현재 사용 중인 식육감별을 위한 검사법들의 단점은 무엇인가? | 현행 축산물의 가공기준 및 성분규격에는 식육감별을 위한 검사법으로서 이화학적 방법, 혈청학적 검사법, 효소면역학적검사법, 유전자검사법이 있다20). glycogen검사법, 지방검사법 및 자비법은 식육감별기준이 모호하거나 매우 주관적이고, DNA hybridization법과 혈청학적 검사법인 면역혈청침강반응, 미량겔 확산법 그리고 한천겔 확산법은 근연종에서 교차반응이 발생하며, 히스티딘 디펩타이드법은 두 가지 이상의 혼합육에서는 식육을 감별할 수 없는 단점이 있다11,16). | |
mt DNA 유전자에 기반을 둔 PCR 검사가 반추류, 가금류, 개, 고양이와 같은 축종을 감별하는데 널리 쓰는 이유는 무엇인가? | 식육품종감별에 있어서 최근에 국내외 여러 연구자가 식육감별을 위하여 12S rRNA, 16S rRNA, 그리고 cytochrome b (cyt b)와 같은 미토콘드리아 DNA (mt DNA) 유전자에 기반을 둔 PCR 검사를 활용하고 있다. 이 검사법은 신속성, 민감성, 특이성에서 우수하기 때문에 반추류(소, 면양, 산양, 사슴), 가금류(닭, 칠면조, 오리, 거위), 개, 고양이, 그리고 돼지와 같은 축종을 감별하는데 가장 널리 쓰이고 있다9,14,17,18,22,24,29). 특히, mt DNA 유전자는 핵 내 DNA보다 세포당 수천 개의 copy number가 있어 열변성에 의해 야기된 DNA 단편으로부터 적절한 크기로 증폭될 수 있고, 다양한 축종에서 보고된 염기서열의 유용성뿐만 아니라 동물 mt DNA 유전자 구성에 관한 방대한 정보를 가지고 있다. |
Aida, A.A.: Analysis of raw meats and fats of pigs using polymerase chain reaction for Halal authentication. Meat Sci., 69, 47-52 (2005).
Ali, M.E., Hashim, U., Mustafa, S., Man, Y.C., Dhahi, T.S., Kashif, M.K., Uddin, and Hamid, S.A.: Analysis of pork adulteration in commercial meatballs targeting porcine-specific mitochondrial cytochrome b gene by TaqMan probe real-time polymerase chain reaction. Meat Sci., 91, 454-459 (2012).
Ali, M.E., Razzak, M.A., and Hamid, S.B.A.: Multiplex PCR in species authentication: probability and prospects. Food Anal. Methods., 7, 1933-1949 (2014).
Ali, M.E., Razzak, M.A., Hamid, S.B.A., Rahman, M.M., Al Amin, M., and Rashid, N.R.A.: Multiplex PCR assay for the detection of five meat species forbidden in Islamic foods. Food Chem., 177, 214-224 (2015).
Ballin, N.Z.: Authentication of meat and meat products. Meat Sci., 86, 577-587 (2010).
Bottero, M.T., and Dalmasso, A.: Animal species identification in food products: evolution of biomolecular methods. Vet. J., 190, 34-38 (2011).
Dalmasso, A., Fontanella, E., Piatti, P., Civera, T., Rosati, S., and Bottero, M.T.: A multiplex PCR assay for the identification of animal species in feedstuffs. Mol. Cell Probes., 18, 81-87 (2004).
Floren, C., Wiedemann, I., Brenig, B., Schutz, E., and Beck, J.: Species identification and quantification in meat and meat products using droplet digital PCR (ddPCR). Food chemistry., 173, 1054-1058 (2015).
Ha, J.C., Jung, W.T., Nam, Y.S., and Moon, T.W.: PCR identification of ruminant tissue in raw and heat-treated meat meals. J. Food Prot., 69, 2241-2247 (2006).
Hou, B., Meng, X., Zhang, L., Guo, J., Li, S., and Jin, H.: Development of a sensitive and specific multiplex PCR method for the simultaneous detection of chicken, duck and goose DNA in meat products. Meat Sci., 101, 90-94 (2015).
Kane, D.E., and Hellberg, R.S.: Identification of species in ground meat products sold on the US commercial market using DNA-based methods. Food Control., 59, 158-163 (2016).
Kesmen, Z., Gulluce, A., Sahin, F., and Yetim, H. (2009) Identification of meat species by TaqMan-based real-time PCR assay. Meat Sci., 82, 444-449.
Kim, S.E.: A study on livestock products preference and purchasing behaviors. Korean Journal of Human Ecology, 15, 501-512. (2006).
Martin, I., Garcia, T., Fajardo, V., Lopez-Calleja, I., Rojas, M., Pavon, M.A., Hernandez, P.E., Gonzalez, I., and Martin, R.: Technical note: detection of chicken, turkey, duck, and goose tissues in feedstuffs using species-specific polymerase chain reaction. J. Anim. Sci., 85, 452-458 (2007a).
Martin, I., Garcia, T., Fajardo, V., Rojas, M., Hernandez, P.E., Gonzalez, I., and Martin, R.: Technical note: Detection of cat, dog, and rat or mouse tissues in food and animal feed using species-specific polymerase chain reaction. J. Anim. Sci., 85, 2734-2739 (2007b).
Matsunaga, T., Chikuni, K., Tanabe, R., Muroya, S., Shibata, K., Yamada, Y., and Shinmura, Y.: A quick and simple method for the identification of meat species and meat products by PCR assay. Meat Sci., 51, 143-148 (1999).
MFDS (Ministry of Food and Drug Safety). Standards for processing and ingredients specifications of Livestock products (MFDS notice 2016-14).
Montiel-Sosa, J.F., Ruiz-Pesini, E., Montoya, J., Roncales, P., Lopez-Perez, M.J., and Perez-Martos, A.: Direct and highly species-specific detection of pork meat and fat in meat products by PCR amplification of mitochondrial DNA. J. Agric. Food Chem., 48, 2829-2832 (2000).
Patil, M.R., Bannalikar, A.S., and Arora, A.V.: Identification of chicken and dog meat by mitochondrial 12S rRNA gene PCR-RFLP. J. Cell. Tissue. Res., 15, 4715-4720 (2015).
Paul, D.N., Hebert, A.C., Shelley, L.B., and Jeremy, R.D.: Biological identifications through DNA Barcodes. Proc. R. Soc. Lond. B., 270, 313-321 (2003).
Pegels, N., Gonzalez, I., Lopez-Calleja, I., Fernandez, S., Garcia, T., and Martin, R.: Evaluation of a TaqMan real-time PCR assay for detection of chicken, turkey, duck, and goose material in highly processed industrial feed samples. Poult Sci., 91, 1709-1719 (2012)
Rahman, M.M., Ali, M.E., Hamid, S.B.A., Mustafa, S., Hashim, U., and Hanapi, U.K.: Polymerase chain reaction assay targeting cytochrome b gene for the detection of dog meat adulteration in meatball formulation. Meat Sci., 97, 404-409 (2014).
Sint, D., Raso, M., and Traugott, M.: Advances in multiplex PCR: Balancing primer efficiencies and improving detection success. Methods Ecol. Evol., 3, 898-905 (2012).
Tanabe, S., Miyauchi, E., Muneshige, A., Mio, K., Sato, C., and Sato, M.: PCR method of detecting pork in foods for verifying allergen labeling and for identifying hidden pork ingredients in processed foods. Biosci. Biotechnol. Biochem., 71, 1663-1667 (2007).
Tobe, S.S., and Linacre, A.M.: A multiplex assay to identify 18 European mammal species from mixtures using the mitochondrial cytochrome b gene. Electrophoresis., 29, 340-347 (2008).
Weissenberger, M., Reichert, W., and Mattern, R.: A Multiplex PCR assay to differentiate between dog and red fox. Forensic Sci Int Genet., 5, 411-414 (2011).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.