$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 저온저장 온도가 '상주둥시' 감의 과실품질 및 저장장해 발생에 미치는 영향
Effect of Storage Temperature on Fruit Quality Attributes and Storage Disorders in Cold-stored 'Sangjudungsi' Persimmon Fruit 원문보기

시설원예ㆍ식물공장 = Protected horticulture and plant factory, v.25 no.4, 2016년, pp.262 - 269  

유진기 (경북대학교 원예과학과) ,  강인규 (경북대학교 원예과학과) ,  박준연 (경북대학교 원예과학과) ,  김경욱 (경북대학교 원예과학과) ,  나이묘위 (경북대학교 원예과학과) ,  류슬기 (경북대학교 원예과학과) ,  김대현 (경북대학교 원예과학과) ,  정명근 (강원대학교 생약자원개발학과) ,  이진욱 (목포대학교 원예과학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

본 연구는 '상주둥시' 감을 3개월동안 -1, 0.5, $3^{\circ}C$에 저장하면서 감 과실의 과실품질 변화와 저장장해 증상에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. 저장온도에 따른 감 과실의 에틸렌 발생량은 저장온도가 낮을수록 그 발생량이 낮았으나 호흡율은 영향을 받지 않았다. 과실의 경도는 모든 처리구들에서 저장기간이 길어지면서 감소하였고 저장온도가 높을수록 과실 경도의 저하는 더 빠르게 진행되었다. 또한 저장기간이 길어지고 저장온도가 높을 수록 과실의 연화가 급속히 진행되었다. 과실의 감모율도 저장온도가 높을수록 증가하였고, 가용성 고형물 함량도 저장온도가 낮을수록 더 높게 유지되었다. 감 과실의 과정부와 과실측면의 과피색 $L^*$, $a^*$, $b^*$ 값의 변화는 저장온도 $-1^{\circ}C$$0.5^{\circ}C$에서는 저장기간에 따른 차이를 거의 보이지 않았으나, $3^{\circ}C$처리구에서는 과피색의 변화가 현저히 적었다. 저장중 발생하는 생리장해증상인 과피흑변, 과실연화 및 부패정도는 온도가 높을수록 그 증상이 심하게 발생하여 과실품질이 현저히 감소하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study was to evaluate the effect of storage temperature on fruit quality attributes and physiological disorders including peel blackening in 'Sangjudungsi' persimmon (Diospyros kaki Thunb.) fruit stored in air at -1, 0.5 or $3^{\circ}C$ for up to 3 months. Higher sto...

Keyword

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • Astringent persimmon fruit are more widely utilized for producing a range of persimmon products, such as semidried or dried persimmon, compared with non-astringent fruit in which are mostly consumed as fresh fruit. Thus, this study was mainly focused on how to manage astringent persimmon fruit quality during cold storage. Of fruit quality attributes, respiration rate was not affected by storage temperatures but ethylene production rate was steadily enhanced at both 0.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (30)

  1. Arnal, L., C. Besada, P. Navarro, and A. Salvador, 2008. Effect of controlled atmospheres on maintaining quality of persimmon fruit cv. "Rojo Brillante". J. Food Sci. 73:S26-S30. 

  2. Arnal, L., and M.A. Del RIo, 2004. Effect of cold storage and removal astringency on quality of persimmon fruit (Diospyros kaki, L.) cv. Rojo Brillante. Food Sci. Technol. Int. 10:179-185. 

  3. Besada, C., L. Arnal, and A. Salvador, 2008. Improving storability of persimmon cv. Rojo Brillante by combined use of preharvest and postharvest treatments. Postharvest Biol. Technol. 50:169-175. 

  4. Besada, C., L. Arnal, A. Salvador, and J.M. Martinez-Javega, 2010. Flesh browning of persimmon caused by mechanical damage in packing line. Acta Hortic. 877:555-560. 

  5. Besada, C., E. Llorca, P. Novillo, I. Hernando, and A. Salvador, 2014. Short-term high $CO_2$ treatment alleviates chilling injury of persimmon cv. Fuyu by preserving the parenchyma structure. Food Control 51:163-170. 

  6. Burmeister, D.M., S. Ball, S. Green, and A.B. Woolf, 1997. Interaction of hot water treatments and controlled atmosphere storage on quality of 'Fuyu' persimmons. Postharvest Biol. Technol. 12:71-81. 

  7. Carmona, L., L. Zacarias, and M.J. Rodrigo, 2012. Stimulation of coloration and carotenoid biosynthesis during postharvest storage of 'Navelina' orange fruit at $12^{\circ}C$ . Postharvest Biol. Technol. 74:108-117. 

  8. Choi, S.-J., 2011. Enhancement of skin color by postharvest UV irradiation in 'Fuyu' persimmon fruits. Kor. J. Hort. Sci. Technol. 29:441-446. 

  9. Collins, R.J., and J.S. Tisdell, 1995. The influence of storage time and temperature on chilling injury in Fuyu and Suruga persimmon (Diospyros kaki L.) grown in subtropical Australia. Postharvest Biol. Technol. 6:149-157. 

  10. Harima, S., R. Nakano, T. Yamamoto, H. Komatsu, K. Fujimoto, Y. Kitano, Y. Kubo, A. Inaba, and E. Tomita, 2001. Postharvest fruit softening in forcing-cultured 'Tonewase' Japanese persimmon (Diospyros kaki Thunb.). J. Japan. Soc. Hort. Sci. 70:251-257. 

  11. Harima, S., R. Nakano, S. Yamauchi, Y. Kubo, A. Inaba, and Y. Kitano, 2002. Suppression of postharvest softening of forcing-cultured 'Tonewase' Japanese persimmon by packaging in improved carton boxes. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 71:583-587. 

  12. Johnston, J.W., E.W. Hewett, M.L.A.T.M. Hertog, and F.R. Harker, 2001. Temperature induces differential softening responses in apple cultivars. Postharvest Biol. Technol. 23:185-196. 

  13. Lee, E.-J., and Y.-J. Yang, 1997. Postharvest physiology and storage disorders affected by temperature and PE film thickness in 'Fuyu' persimmon fruit. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 38:516-519. 

  14. Lee, Y.-J., 2001a. Browning disorders of 'Fuyu' persimmon fruit caused by low oxygen and low temperature in modified atmosphere storage. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 42:725-731. 

  15. Lee, Y.-J., 2001b. Discoloration disorder as influenced by sealing methods of PE film bag in MAP storage of 'Fuyu' persimmon fruit. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 42:721-724. 

  16. Nakano, R., S. Harima, Y. Kubo, and A. Inaba, 2001. Delay of fruit softening in forcing-cultured 'Tonewase' Japanese persimmon by packaging in perforated polyethylene bags. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 70:385-392. 

  17. Nam, H.-C., H.J. Lee, S.-J. Hong, S.-J. Kim, and T.-C. Kim, 1998. Varietal differences in fruit characteristics of sweet and astringent persimmons (Diospyros kaki Thunb.). J. Kor. Soc. Hort. Sci. 39:707-712. 

  18. Neuwald, D.A., J. Streif, I. Sestari, R.F.H. Giehl, A. Weber, and A. Brackmann, 2009. Quality of 'Fuyu' persimmon during modified atmosphere storage. Acta Hortic. 833:227-232. 

  19. Obenland, D., S. Collin, B. Mackey, J. Sievert, and M.L. Arpaia, 2011. Storage temperature and time influences sensory quality of mandarins by altering soluble solids, acidity and aroma volatile composition. Postharvest Biol. Technol. 59:187-193. 

  20. Park, Y.-M., and Y.-J. Lee, 2008. Induction of modified atmosphere-related browning disorders in 'Fuyu' persimmon fruit. Postharvest Biol. Technol. 47:346-352. 

  21. Park, Y.-S., and S.R. Kim, 2002. Effects of prestorage conditioning and hot water dip on fruit quality of non-astringent 'Fuyu' persimmons during cold storage. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 43:58-63. 

  22. Park, Y.S., T.S. Na, and K.M. Lee, 1997. Effects of $O_2$ and $CO_2$ treatments within polyethylene film bags on the fruit quality of non-astrigent 'Fuyu' persimmon fruits during storage. J. Kor. Soc. Hort. Sci. 38:510-515. 

  23. Romaguera, S., M.B. Perez-Gago, A. Salvador, M. Badenes, and M.A. Del Rio, 2009. Postharvest characterization of different cultivars of persimmon. Acta Hortic. 833:215-220. 

  24. Salvador, A., L. Arnal, A. Monterde, and J. Cuquerella, 2005. Chilling-injury sensitiveness of 'Rojo Brillante' persimmon. Acta Hortic. 682:1109-1116. 

  25. Salvador, A., J. Cuquerella, J.M. Martinez-Javega, A. Monterde, and P. Navarro, 2004. 1-MCP preserves the firmness of stored persimmon 'Rojo Brillante'. J. Food Sci. 69:S69-S73. 

  26. Song, W.D., Y.D. Choo, T.C. Kim, and S.M. Kang, 2005. Science and industry of persimmon in the Republic of Korea. Acta Hortic. 685:21-28. 

  27. Taniwaki, M., T. Hanada, and N. Sakurai, 2009. Postharvest quality evaluation of "Fuyu" and "Taishuu" persimmons using a nondestructive vibrational method and an acoustic vibration technique. Postharvest Biol. Technol. 51:80-85. 

  28. Wang, Y., 2016. Storage temperature, controlled atmosphere, and 1-methylcyclopropene effects on ${\alpha}$ -farnesene, conjugated trienols, and peroxidation in relation with superficial scald, pithy brown core, and fruit quality of 'd'Anjou' pears during long-term storage. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 141:177-185. 

  29. Wright, K.P., and A.A. Kader, 1997. Effect of controlledatmosphere storage on the quality and carotenoid content of sliced persimmons and peaches. Postharvest Biol. Technol. 10:89-97. 

  30. Yang, Z.F., S.F. Cao, P. Jin, and Y.H. Zheng, 2010. Quality and physiological responses of Chinese bayberry fruit to storage temperature. J. Hort. Sci. Biotechnol. 85:271-276. 

저자의 다른 논문 :

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로