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저온저장 온도 및 저장기간이 키위 "골드"의 품질 유지에 미치는 효과
Temperature and length of cold storage affect the Quality Maintenance of fresh kiwifruit (Actinidia chinensis Planch) 원문보기

한국산학기술학회논문지 = Journal of the Korea Academia-Industrial cooperation Society, v.18 no.1, 2017년, pp.256 - 261  

양용준 (상명대학교 식물식품공학과) ,  임병선 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 저장유통과)

초록
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본 연구는 키위 과일의 수출 시 최적 수송온도를 구명하기 위하여 같은 수송조건을 설정한 시물레이션실험을 수행하였다. 수송온도로 $2^{\circ}C$$6^{\circ}C$ 조건을 설정하고 이와 비교한 실험군으로 변온조건으로 상온($20{\sim}28^{\circ}C$)을 두어 과실의 여러 물리화학적 변화를 조사하였다. 과실의 경도는 $2^{\circ}C$에서 가장 높게 유지되었고 이와 유기산 함량의 유지에서도 같은 결과였다. 가용성 당함량은 저온 저장 5주까지 완만히 증가하다가 그 이후 감소하기 시작하였는데 저온 처리간 차이는 크지 않았다. 이에 비하여 상온에서의 가용성 당함량은 저장 3주후에 과실이 부패하여 측정이 불가능하였다. 키위 과실의 당산비는 저온저장 5주 까지 18에서 27까지 크게 증가하여 과실의 품질이 크게 향상되다가 그 이후 감소하기 시작하였다. 이 결과로 키위는 전형적인 수확 후 호흡급등형 과실의 패턴을 보였고 저온처리 간에는 차이가 크지 않았다. 관능검사를 통하여 저장중인 키위 과육의 색을 조사한 결과, 저온처리($2^{\circ}C$$6^{\circ}C$)에서 차이가 크지 않았다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of temperature and length of cold storage on the quality maintenance of fresh "Gold" kiwifruit were investigated. Physio-chemical properties were analyzed in kiwifruit held at $2^{\circ}C$ and $6^{\circ}C$ temperatures compared to fruit at room temperature ($20...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • All treatments including RT were analysed until 2~3 weeks of storage and both treatments LT(2°C) and (6°C) until 8 weeks.

대상 데이터

  • Kiwifruit “Zespri” Gold were purchased at the maturity stage(SSC=14%) from a local market in Cheonan/Korea. Medium sized (between 90 and 130 g) golden kiwifruit without visible defects or decay were used for all experiments. Fruits were subsequently transferred to laboratory and sorted based on size and the absence of physical injuries or infections.

데이터처리

  • The ANOVA of mixed design using SPSS(Version 18.0) for Windows(SPSS Inc.) was performed to investigate the effect of storage temperatures and duration on fresh weight, firmness, SSC, acidity and SSC/acidity ratio in “Gold” kiwifruit.
  • Fast firmness loss was found in the kiwifruit stored at higher temperatures compared to the low temperature(2°C)(Fig 3). The storage temperatures and duration affected the most loss of fruit firmness in RT until 3 weeks of storage as the results of the ANOVA. The firmness was a little decreased also in LT treatments however LT(2°C) maintained the firmness statistically longer than LT(6°C) in “Gold” kiwifruit.
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참고문헌 (16)

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  16. B. S. Lim, J. S. Lee, S. Y. In, H. J. Park, Y. J. Yang. Effects of Ethylene Treatment on Postharvest Quality of Kiwi fruit. J. Agr. Sci. Chungbuk. Nat'l Univ. vol. 31, no. 2 pp. 114-118, 2015. 

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