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초·중·고등학교 영양교사의 영양교육 실태와 교육 요구도
Status and Need Assessment on Nutrition & Dietary Life Education among Nutrition Teachers in Elementary, Middle and High Schools 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.21 no.2, 2016년, pp.152 - 164  

오나경 (영남대학교 식품영양학과) ,  권수진 (영남대학교 식품영양학과) ,  김경원 (서울여자대학교 식품영양학과) ,  손정민 (원광대학교 식품영양학과) ,  박혜련 (명지대학교 식품영양학과) ,  서정숙 (영남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: This study was conducted to investigate the status and need for nutrition and dietary life education among nutrition teachers at schools. These characteristics were analyzed if they were different between elementary schools and middle-high schools. Methods: Subjects were 151 nutrition te...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 학교 영양교육을 효과적으로 정착시키기 위해 전국 기반으로 학교 현장에서의 영양·식생활 교육 실태를 조사하고 영양교사의 교육 요구도를 조사함으로써 이를 반영한 실질적인 영양교육 프로그램 개발을 위한 기초자료를 제공하고자 하였다.
  • 본 연구는 학교 영양교사의 영양·식생활 교육 실태와 교육 요구도를 조사하여 바람직한 교육 프로그램 개발을 위한 기초자료를 제공하고자 실시되었다.
  • 본 연구에서는 전국 17개 시도에서 표본 추출한 151개 초, 중, 고등학교의 영양교사를 대상으로 어린이와 청소년의 올바른 식생활과 건강생활 실천을 위한 교육 프로그램 개발의 기초자료를 제공하기 위해 영양식생활교육 현황에 관한 조사를 실시하였다. 이를 통하여 초등학교와 중·고등학교 영양교사가 처한 학교 환경에 따른 영양교육 실태와 영양교육에 대한 인식을 비교할 수 있었다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
최근 우리나라에서 식생활과 밀접한 관련이 있는 만성질환의 발생이 증가된 이유는 무엇인가? 최근 우리나라 국민의 생활수준 향상과 식생활 양상 등 환경적 요인의 변화로 식생활과 밀접한 관련이 있는 만성질환의 발생이 증가되어 국민 건강증진을 위한 영양교육의 중요성이 강조되고 있다[1,2]. 당뇨병, 심장질환 등 만성질환의 위험에 노출된 환자들에게 맞춤형 영양교육 프로그램을 통한 영양중재를 실시함으로써 환자의 식생활 변화를 효과적으로 유도한 것으로 나타났다[3].
학교급식을 통해 아동과 청소년들에게 어떤 효과를 줄 수 있는가? 당뇨병, 심장질환 등 만성질환의 위험에 노출된 환자들에게 맞춤형 영양교육 프로그램을 통한 영양중재를 실시함으로써 환자의 식생활 변화를 효과적으로 유도한 것으로 나타났다[3]. 학교에서는 학교급식을 통해 아동과 청소년들에게 성장 발육에 필요한 영양을 공급하고 바람직한 식습관을 갖도록 교육하며, 학생들은 영양교육을 통해 습득한 영양지식을 실생활에 적용함으로써 질병의 위험을 감소시킬 수 있다[4,5]. 학교에서 건강과 영양교육 프로그램을 사용하여 장기간 중재를 실시한 결과, 학생들이 올바른 식습관을 형성하여 질병을 예방하는 효과를 보인 것으로 보고되었다[6].
미국에서의 영양교사의 역할은 어떠한가? 영양교사에 의해 실시 되는 영양교육에 대한 인식도를 조사한 결과 영양교사의 역할이 높게 평가되었으며[9] 영양교육의 주체가 되는 영양교사의 역할은 미국과 일본에서도 중요성이 강조되고 있다[10]. 미국의 경우 아동의 건강증진을 위해 학교에서 채소와 과일을 점심시간에 제공하고 수업시간에 관련지식을 교육함으로써 아동의 식행동 변화를 유도하는 영양교육 프로그램을 개발하는 등 영양교육 활동을 다양하게 실시하고 있다[11]. 2013년 국민건강통계[12] 자료에서 전 국민을 대상으로 한 ‘최근 1년 동안 영양교육이나 상담을 받아 본 경험이 있는 분율’이 6~11세 아동기에 27.
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참고문헌 (26)

  1. Yoon JS, Jeong YH, Park JA, Oh HM. The effect of individualized nutritional education on adults having two or more symptoms of chronic degenerative disease. Korean J Community Nutr 2002; 7(6): 794-802. 

  2. Park SY, Kwon JS, Kim CI, Lee YN, Kim HK. Development of nutrition education program for hypertension based on health belief model, applying focus group interview. Korean J Community Nutr 2012; 17(5): 623-636. 

  3. Brug J, Campbell M, van Assema P. The application and impact of computer-generated personalized nutrition education: A review of the literature. Patient Educ Couns 1999; 36(2): 145-156. 

  4. Jung HJ, Moon SJ, Lee LH, Yu CH, Paik HY, Yang IS et al. Evaluation of national school foodservice management: Labor control, menu management, and maintenance of equipments and facilities. Korean J Nutr 1997; 30(6): 704-714. 

  5. Mo SM, Gu JO, Park YS, Son SM, Seo JS, Yim KS. Community nutrition. Seoul: Kyomunsa; 2011. p. 196-213. 

  6. Manios Y, Kafatos A. Health and nutrition education in elementary schools: changes in health knowledge, nutrient intakes and physical activity over a six year period. Public Health Nutr 1999; 2(3a): 445-448. 

  7. Perez-Rodrigo C, Aranceta J. School-based nutrition education: lessons learned and new perspectives. Public Health Nutr 2001; 4(1a): 131-139. 

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  9. Park YH, Kim HH, Shin KH, Shin EK, Bae IS, Lee YK. A survey on practice of nutrition education and perception for implementing nutrition education by nutrition teacher in elementary schools. Korean J Nutr 2006; 39(4): 403-416. 

  10. Kyung MS. Analysis of nationwide survey of school nutrition teachers' perception and needs on school nutrition education [master's thesis]. Paichai University; 2012. 

  11. Blom-Hoffman J, Kelleher C, Power TJ, Leff SS. Promoting healthy food consumption among young children: Evaluation of a multi-component nutrition education program. J School Psychol 2004; 42(1): 45-60. 

  12. Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Korea Health Statistics [internet]. Ministry of Health and Welfare & Korea Centers for Disease Control and Prevention; 2014 [updated 2014 Dec 11; cited 2015 Feb 1]. Available from: https://knhanes.cdc.go.kr/knhanes/index.do. 

  13. Cheong HS, Lee JS. Study on nutrition education and perception of nutrition teachers and dietitians in Gyeongnam area. Korean J Food Cookery Sci 2012; 28(3): 229-240. 

  14. Kim HS. A survey on nutrition education activities by nutrition teachers of elementary school in Incheon area [master's thesis]. Inha University; 2012. 

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  21. Park KS, Cho SH. Study on job training for specialty enhancement of school nutrition teachers In Gyeongbuk area. J Korean Diet Assoc 2011; 17(4): 403-415. 

  22. Yeon JY, Lee SK, Kang BW. The use frequency and amount of food sources of sodium and knowledge requirement, and job satisfaction of dietitians and nutrition teachers according to the school types in Busan. Korean J Community Nutr 2014; 19(2): 198-211. 

  23. Kyeon YK, Jang YA, Kim JW. Application of a practical nutrition education program, KHIDIKIDS, for the improvement of dietary attitudes and habits elementary students. Korean J Nutr 2006; 39(8): 808-816. 

  24. Kim HJ, Kim HA. Perception of nutritional education among school administrators, parents, and school nutrition teachers at an elementary school. J Korean Diet Assoc 2012; 18(4): 385-399. 

  25. Kim MS, Kim HJ, Lee YE. Operation and perception on dietary life education and nutrition counseling of elementary school in Chungbuk province. J Korean Soc Food Sci Nutr 2013; 42(12): 2049-2067. 

  26. Kim JM, Lee KA, Park YK, Lee KH, Oh SW, Lee HS. Development of an accreditation system for dietary and nutrition related education resources. J Nutr Health 2014; 47(2): 145-156. 

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