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NTIS 바로가기Journal of applied biological chemistry, v.59 no.2, 2016년, pp.103 - 106
백동렬 (Department of Horticultural Biotechnology, Kyung Hee University) , 이민지 (Department of Horticultural Biotechnology, Kyung Hee University) , 백남인 (Graduate School of Biotechnology and Department of Oriental Medicine Biotechnology, Kyung Hee University) , 서경화 (Graduate School of Biotechnology and Department of Oriental Medicine Biotechnology, Kyung Hee University) , 이윤형 (Department of Horticultural Biotechnology, Kyung Hee University)
The leaves of eggplant (Solanum melongena L.) were extracted with 80 % aqueous MeOH, and the concentrated extract was partitioned with n-hexane, EtOAc, n-BuOH, and water fractions. From the n-BuOH fraction, five compounds were isolated through the repeated silica gel, octadecyl silica gel, and Sepha...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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가지 잎을 용매추출, 용매분획 및 column chromatography를 반복 실시하여 얻은 화합물의 종류는? | melongena L.) 잎으로부터 용매추출, 용매분획 및 column chromatography를 반복 실시하여 3종의 phenylpropanoid, 1종의 flavonoid glycoside, 그리고 1종의 megastigmane 골격의 norsesquiterpenoid glycoside 화합물을 분리 동정하였다(Fig. 1). | |
가지 잎으로부터 유용한 이차대사산물의 분리를 통해 기대하는 것은? | 가지 잎으로부터 유용한 이차대사산물의 분리를 통해 건강 기능성 식품 및 의약품 소재로 개발하여 부산물로서의 가지 잎의 부가가치를 높이고자 본 실험을 수행하였다. 가지(S. | |
가지에서 추출한 화합물의 각종 효능은? | 화합물 3과 4는 가지 잎에서는 이번 연구에서 처음으로 분리하였다. 화합물 1은 항산화(Gendaram 등, 2011) 활성이, 화합물 2는 항산화(Yan 등, 2013), 항염증(Yesilada, 1997) 활성이, 화합물 3은 항산화(Takeoka 등, 2003) 활성이, 화합물 4는 항산화(Sylwia 등, 2011)와 항당뇨(Zang 등, 2011) 활성이, 화합물 5은 항종양(Ito 등, 2002) 활성이 보고되어 있다. 이와 같은 결과를 통해 가지 잎을 이용하여 고부가가치 기능성 소재로서의 가능성을 확인하였으며 부산물 활용 및 농가소득 증대에 기여할 것으로 여겨지며, 추후 이의 활용과 관련된 연구를 추진하고자 한다. |
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Choi JS, Hyun SK, Jung HA, Min BS, Jung JH (2010) Isolation of phenolics, nucleosides, saccharides and an alkaloid from the root of Aralia cordata. Nat Prod Sci 16: 20-25
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Ito H, Kobayashi E, Li SH, Hatano T, Sugita D, Kubo N, Shimura S, Itoh Y, Tokuda H, Nishino H, Yoshida T (2002) Antitumor activity of compounds isolated from leaves of Eriobotrya japonica. J Agric Food Chem 50: 2400-2403
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Sylwia C, Dorota BK, Ireneusz K, Jan O, Halina C (2011) Antioxidant potentials of polyphenolic extracts from leaves of trees and fruits bushes. Curr Top Biophys 34: 15-21
Takeoka GR and Dao LT (2003) Antioxidant constituents of almond [Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb] Hulls. J Agric Food Chem 51: 496-501
Yan RQ, Zhang XL, Sun J, Liu HT, Wang YF, Zhu Y (2013) Study on scavenging activity of DPPH free radical by chemcial constituents from Euodiae fructus. J Tradit Chin Med 5: 301-304
Yesilada E (1997) Evaluation of the anti-inflammatory activity of the turkish medicinal plant Sambucus ebulus. Chem Nat Compd 33: 539-540
Zang Y, Sato H, Igarashi K (2011) Anti-diabetic effects of a kaempferol glycoside-rich fraction from Unripe Soybean (edamame, Glycin max L. Merrill. 'Jindai') leaves on KK-Ay mice. Biosci Biotechnol Biochem 75: 1677-1684
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오픈액세스 학술지에 출판된 논문
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