최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기Journal of nutrition and health, v.49 no.5, 2016년, pp.367 - 377
임지숙 (전남대학교 식품영양학과) , 이재준 (조선대학교 식품영양학과)
Purpose: This study analyzed the degree of job stress and caffeine intake in workers in industrial positions in order to determine the relationships between job stress and caffeine intake. Methods: For this purpose, this study conducted a survey targeting 361 blue collar workers working for K manufa...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
음료를 통한 과다한 카페인 섭취의 결과를 에측하기 어려운 이유는? | 최근 커피나 콜라 외에 고카페인 에너지 음료에 대한 섭취가 높아 많은 문제가 대두되고 있지만 카페인의 일일 섭취권고량 대비 실제 카페인 섭취량 비율을 알고 있거나 카페인 함유 음료를 선택할 때 카페인 함량을 확인하는 경우는 드물 것이다. 성인이라 할지라도 개인적인 관심 여부에 따라 인지도의 차이 역시 상이하며 카페인에 반응하는 민감도의 차이에 따라 건강한 성인의 경우에도 부작용을 나타낼 수 있기 때문에 카페인 음료 섭취 증가는 추후 결과를 예측하기 어려울 것이다. 특히 성인들은 어린이나 청소년에 비해 영양교육의 기회가 적고 효과 또한 낮게 나타나는 경향이 있으며 이미 형성된 개인적 기호도를 바꾸기 어려우므로 이에 대한 실태와 현황및 유해성에 대해 보다 심층적인 연구를 통해 이들의 카페인 음료 섭취량을 조절할 필요가 있다고 생각된다. | |
산업체 근로자들이 느끼는 어려움은? | 5%를 차지하는 성인 대다수는 직장이나 일터에서 생활의 대부분을 보내는 산업체 근로자라 할 수 있다. 산업체 근로자들은 산업의 급속한 발달로 인해 직업이 전문화·세분화되어 근로시간이 불규칙하며, 사무자동화 시스템 도입에 따라 신체활동이 부족하고, 다른 산업체들과의 경쟁관계 속에 자기계발과 업무성과에 대한 강박에서 기인한 스트레스로 건강에 대한 많은 문제점을 나타내고 있다. 1 이들이 느끼는 스트레스는 개인적인 요인 외에 직무자체의 특성, 동료와의 갈등, 조직 분위기, 근무 환경적 특성 등 여러 요인으로부터 기인된다. | |
산업체 근로자들이 느끼는 스트레스의 원인은? | 산업체 근로자들은 산업의 급속한 발달로 인해 직업이 전문화·세분화되어 근로시간이 불규칙하며, 사무자동화 시스템 도입에 따라 신체활동이 부족하고, 다른 산업체들과의 경쟁관계 속에 자기계발과 업무성과에 대한 강박에서 기인한 스트레스로 건강에 대한 많은 문제점을 나타내고 있다. 1 이들이 느끼는 스트레스는 개인적인 요인 외에 직무자체의 특성, 동료와의 갈등, 조직 분위기, 근무 환경적 특성 등 여러 요인으로부터 기인된다.2 특히 산업체 근로자들은 육체적으로 과중한 활동을 수행하며 그에 따른 각종 스트레스의 가중으로 피곤에 지치기 쉬운 작업환경에 놓여 있다. |
Hernandez-Avila M, Colditz GA, Stampfer MJ, Rosner B, Speizer FE, Willett WC. Caffeine, moderate alcohol intake, and risk of fractures of the hip and forearm in middle-aged women. Am J Clin Nutr 1991; 54(1): 157-163.
Choi MK, Lee YS, Sung CJ. Effects of caffeine intake on calcium utilization in rats of different age and sex. Korean J Nutr 1997; 30(8): 911-919.
Park MH, Choi YS, Lee MA, Choi BS, Jung HJ. A study on the food behaviors and nutritional status of industrial workers. Korean J Community Nutr 1999; 4(2): 194-206.
Lee EN, Kim HJ, Im JY, Kim JA, Park HY, Ryu JY, Ko KR, Kim HS. Survey of caffeine levels in the favorite diets of children. J Food Hyg Saf 2007; 22(3): 173-178.
Barry RJ, Rushby JA, Wallace MJ, Clarke AR, Johnstone SJ, Zlojutro I. Caffeine effects on resting-state arousal. Clin Neurophysiol 2005; 116(11): 2693-2700.
Thong FS, Graham TE. Caffeine-induced impairment of glucose tolerance is abolished by beta-adrenergic receptor blockade in humans. J Appl Physiol (1985) 2002; 92(6): 2347-2352.
Korea Customs Service. Coffee import market trends [Internet]. Daejeon: Korea Customs Service; 2014 [cited 2015 Oct 29]. Available from: http://www.customs.go.kr/kcshome/cop/bbs/select-Board.do?bbsIdBBSMSTR_1018&nttId2783&layoutMenuNo294&siteIdmain&searchCtgry&searchCndtitle&search-Wrd%ec%bb%a4%ed%94%bc¤tPageNo1&record-CountPerPage10.
The Korean Society of Food and Nutrition. Dictionary of food and nutrition. Seoul: Korea Dictionary Research Publishing; 1998.
Fredholm BB. On the mechanism of action of theophylline and caffeine. Acta Med Scand 1985; 217(2): 149-153.
Brouard C, Moriette G, Murat I, Flouvat B, Pajot N, Walti H, de Gamarra E, Relier JP. Comparative efficacy of theophylline and caffeine in the treatment of idiopathic apnea in premature infants. Am J Dis Child 1985; 139(7): 698-700.
Benzie IF. Evolution of antioxidant defence mechanisms. Eur J Nutr 2000; 39(2): 53-61.
Natella F, Nardini M, Giannetti I, Dattilo C, Scaccini C. Coffee drinking influences plasma antioxidant capacity in humans. J Agric Food Chem 2002; 50(21): 6211-6216.
Alves RC. Casal S, Oliveira MB. Tocopherols in coffee brews: influence of coffee species, roast degree and brewing procedure. J Food Compost Anal 2010; 23(8): 802-808.
Moreira DP, Monteiro MC, Ribeiro-Alves M, Donangelo CM, Trugo LC. Contribution of chlorogenic acids to the iron-reducing activity of coffee beverages. J Agric Food Chem 2005; 53(5): 1399-1402.
Vignoli JA, Bassoli D, Benassi MT. Antioxidant activity, polyphenols, caffeine and melanoidins in soluble coffee: the influence of processing conditions and raw material. Food Chem 2011; 124(3): 863-868.
Ministry of Food and Drug Safety (KR). Domestic distribution is being 'Energy Drinks' caffeine content survey [Internet]. Cheongwon: Ministry of Food and Drug Safety; 2012 [cited 2016 Aug 2]. Available from: http://www.mfds.go.kr/index.do?mid675&seq18764&cmdv.
Jung ES, Park HJ. Effects on stress degree, study attitude, sleeping hours by intake degree of caffeinated drinks. J Digit Converg 2014; 12(2): 353-361.
Korean Endocrine Society; Korean Society for the Study of Obesity. Management of obesity, 2010 recommendation. Endocrinol Metab 2010; 25(4): 301-304.
Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. Korea Health Statistics 2012: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES V-3). Cheongwon: Korea Centers for Disease Control and Prevention; 2013.
Lee SH. The relationships between job stress, self-efficacy and job burnout of mental health nurses working in mental health centers [dissertation]. Busan: Kyungsung University; 2013.
Hong GP. An analytic study on burnout in relation with personal and job related characteristics and social support [dissertation]. Seoul: Yonsei University; 1985.
An YJ. A survey on the actual condition for adults' knowledge, attitude, and intake of caffeinated beverages [dissertation]. Daegu: Keimyung University; 2011.
Choi YS. Conditions and recognition of the caffeine intake of adult men and women in Daejon [dissertation]. Daejeon: Chungnam National University; 2009.
Ministry of Food and Drug Safety (KR). Learn more about caffeine [Internet]. Cheongwon: Ministry of Food and Drug Safety; 2011 [cited 2016 Aug 2]. Available from: http://www.mfds.go.kr/index.do?mid675&seq16543&cmdv.
Kang SJ. The association between mental stress and coffee intake [dissertation]. Seoul: Seoul National University; 2014.
Kwon KI, Yoon JO. Amount of caffeine in caffeine containing products, and the pattern of caffeine consumption. Korean J Clin Pharm 1993; 3(1): 21-30.
Lee JC, Park JS, Kim GH. The effects of stress, quality of life and family relationship of smokers and drinkers on tobacco and alcohol use: focusing on the mediating effects of self-rated health. Korean Public Health Res 2011; 37(1): 29-43.
Rod NH, Gronbaek M, Schnohr P, Prescott E, Kristensen TS. Perceived stress as a risk factor for changes in health behaviour and cardiac risk profile: a longitudinal study. J Intern Med 2009; 266(5): 467-475.
Kim HS. Occupational stress of medical administrative employees in regional hospitals. Korean J Stress Res 2013; 21(3): 229-238.
Kim KH. The ingestion trend for coffee beverages of Korean women in the twenties [dissertation]. Seoul: Chung-Ang University; 2003.
Kim IS, Cho SM. The stress alleviation effect of tea-culture therapy for probation officers: targeted on the probation officers in U City. J Korean Tea Soc 2013; 19(1): 1-9.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.