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[국내논문] 요리레시피의 텍스트 구조해석 - 김치찌개 레시피 중심으로 -
Structural Analysis of Cooking Recipe Texts - Based on Kimchi Jjigae Recipe - 원문보기

한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, v.28 no.2, 2017년, pp.191 - 201  

최지유 (우송대학교 외식조리학과) ,  한규상 (호남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study compared and analyzed the structures of cooking recipes in order to identify the overall cooking method and develop an efficient method for analyzing cooking recipes. We present procedural texts using a flow graph, which can be referred to as a recipe tree, to represent cooking recipes an...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구는 요리의 전반적인 흐름을 파악하고 효율적인 요리 레시피의 전달 방법을 제시하기 위해 선행 연구를 검토하고 이론적 배경을 제시하고자 하였다. 선행 연구 중 Mori et al.
  • 본 연구는 요리의 전반적인 흐름을 파악하고 효율적인 요리 레시피의 전달방법을 제시하기 위해 선행된 연구를 검토하고, 한국의 포털 사이트에서 검색된 김치찌개 레시피 110건을 대상으로 텍스트 구조를 비교 분석하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
각 개인마다 다른 조리방법은 어떻게 전달되고 공유되는가? 이러한 조리방법은 사람에 따라 서로 다른 행위와 규칙으로 조리법(Recipe)을 만들어낸다(Joo 2002). 조리순서와 비법, 비결 등의 관련 정보를 담고 있는 조리법은 만드는 주체에 따라 서로 다르므로 집안 대대로 구전되거나 텍스트로 기록된 문서 또는 요리책, 인터넷 등의 매개체를 통해 전달되고 공유된다(Ahn et al. 2011).
레시피 정보 취득을 위해 가장 많이 이용되는 방법은 무엇인가? 요리 레시피 이용실태에 대해 조사한 국내외 선행연구에 의하면 레시피 정보 취득 시 PC, 태블릿, 스마트폰 등의 스마트 미디어 장치를 통해 인터넷 요리 사이트를 가장 많이 이용하는 것으로 조사되었으며,이용 시 불편한 점으로는 부정확한 레시피, 조리과정 설명 부족, 재료나 조리 도구의 복잡함 등을 가장 큰 문제점으로 지적하고 있다(Kim 2007; Kim & Sim2013; Ogushi 2014). 그래서 사용자가 원할 때 맞춤형 서비스를 제공할 수 있는 요리 콘텐츠와 사용자 간의 인터랙션 환경이 필요하기도 하다(Cordier etal.
만들어 먹는 요리에 대한 관심이 높아진 배경은 무엇인가? 2014). 특히 최근, 1인 가구 시대에 맞춰 실제로 집밥을 즐기려는 싱글족의 니즈를 반영한 TV 요리프로그램이나 소셜네트워크서비스(SNS) 등을 통해 요리를 접하는 기회가 많아짐에 따라 직접 만들어 먹는 요리에 대한 관심이 높아지고 있다. 요리를 배우고 만드는 방법에는 다양한 매개체를 이용할 수 있으며, 그중 레시피를 보고 따라 하는 방법이 가장 보편적인 것을 알 수 있다(Bae 2014).
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참고문헌 (30)

  1. Ahn EJ, Cha KH, Nam GI(2011) The textlinguistic study of korean culinary manuscripts. Korean Language literature 54(0), 5-38 

  2. Bae MS(2014) A study on the infogrphic design for visualization of Korean food recipes. J Basic Design Art 15(2), 11-19 

  3. Bae MS(2015) Visualization methods proposed of Korea traditional food recipes in old documents -focusing on umsikdimibang-. J Basic Design Art 16(1), 251-267 

  4. Cooking for engineers. Recipe file. Available from http://www.cookingforengineers.com [cited 2016 July 15] 

  5. Cordier A, Gaillard E, Nauer E(2012) Man-machine collaboration to acquire cooking adaptation knowledge for the TAAABLE case-based reasoning system. Proceedings of the 21st International Conference on World Wide Web, Lyon, France. pp1113-1120 

  6. Hamada R, Ide I, Sakai S, Tanaka H(2002) Structural analysis of cooking preparation steps. The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers (IEICE) D-II J85-D-II(1), 79-89 

  7. Hayashi E, Yoshioka S, Tojo S(2003) Automatic generation of event structure for Japanese cooking recipes. J Natural Language Processing 10(2), 3-17 

  8. Joo YH(2002) A study on Shik'gu: foodways in contemporary Korean society. Korean Stud Quart 25(1), 3-28 

  9. Kang KS(2013) A comparative study on the perception of actual utilization of smart devices and development of culinary education application -Focused on 4-year university students located in the Daejeon.Chungnam areas-. Korean J Culin Res 19, 176-189 

  10. Karasawa Y, Hamada R, Ide I, Sakai S, Tanaka H(2004) Extraction of knowledge on ingredients and cooking steps. The 66th National Convention of IPSJ. Kanagawa, Japan 

  11. Karikome S, Fujii A(2012) Improving structural analysis of cooking recipe text. Technical Report of IEICE 112 (75), 43-48 

  12. Kim BB, Lee EJ, Kim DW, Lim MK, Yu MS, Kim SY(2014) Proposal for an SNS-based sauce-mixing device for improvement of single consumers' cooking environment-Centering on a behavior survey of single people. 2014 December Annual Conference on Human Computer Interaction(HCI), pp225-229 

  13. Kim JH(2007) Research of women's food information usage through internet. Master's Thesis, Sookmyung Women's University. 

  14. Kim MY, Sim KH(2013) Research on the use of power blogs related to cooking -focused on employees related to cooking in Seoul. Korean J Food Cookery SCI 29(1), 37-46 

  15. Makino R, Kobayashi I, Izumi N, Hasida K(2008) A method of sharing sweets recipe based on meta data. The 19st SIG-SWO Seminar of the Japanese Society for Artificial Intelligence. Osaka, Japan 

  16. Marcus M, Kim G, Marcinkiewicz MA(1993) The penn treebank: a revised corpus design for extracting predicate argument structure. In Proceedings of the International Symposium on Spoken Dialogue. pp 77-81 

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  18. Momouchi Y(1980) Control structures for actions in procedural texts and PT-chart. Proceedings of the 8th conference on Computational linguistics. pp108-114 

  19. Mori S, Maeta H, Yamakata Y, Sasada T(2014) Flow graph corpus from recipe texts. The 9th edition of the Language Resources and Evaluation Conference (LREC), pp2370-2377 

  20. Ogushi T(2014) A timeline-based recipe view for efficient cooking. MD thesis, Tsukuba University 

  21. Park NR(2012) Genre-based discourse analysis on recipe text. Textlinguistics 33, 323-358 

  22. Park WR, Oh KJ, Hong MD, Jo GS(2014) An interactive cooking video query service system with linked data. J Intell Inform Syst 20(3), 59-76 

  23. Shidochi Y, Deguchi D, Takahashi T, Ide I, Nakamura Y, Murase H(2009) Extraction of difficult expressions for cooking beginners in cooking recipes. Techni Report IEICE 109(281), 37-40 

  24. Shidochi Y, Takahashi T, Ide I, Murase H(2008) Discovery of replaceable materials from cooking recipe texts. The 22nd Annual Conference of the Japanese Society for Artificial Intelligence. Asahikawa, Japan 

  25. Sugimoto W, Satoh T(2012) Concurrent-cooking scheduling method with existing recipes. The 5th Forum on Data Engineering and Information Management 

  26. Takano T, Ueshima S(2003) Cooking scenario : cooking support system with cooking scenario. Technic Report IEICE 103(190), 19-24 

  27. Tanahashi Y, Ma KL(2012) Design considerations for optimizing storyline visualizations. IEEE Transact Visualiz Computer Graphics. 18, 2679-2688 

  28. Wikipedia(2016) Graph. Available from https://ko.wikipedia.org [cited 2016 February 22] 

  29. Yang X, Su J, Zhou Gd, Tan CL(2004) An np-cluster based approach to conference resolution. Proceedings of the 20th International Conference on Computational Linguistics, pp226-232 

  30. Yoon MO, Moon HK(2004) Analysis of recipes for Korean foods in web sites. J Korean Diet Assoc 10(4), 390-400 

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