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아침밥 클럽 참여 고등학생이 경험한 개인적·환경적 변화에 대한 질적 연구
Qualitative Exploration of the Changes at the Individual and Environmental Levels among High School Participants of the Breakfast Club 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.33 no.3, 2018년, pp.229 - 235  

오수현 (상명대학교 교육대학원 영양교육전공) ,  김기랑 (단국대학교 식품영양학과) ,  황지윤 (상명대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The Breakfast Club of the Seoul Metropolitan Government aims to provide breakfast and nutrition education to students who require need breakfast. This study was conducted to explore the experience of changes at the individual and environmental levels among high-school participants of the Breakfast C...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 아침 식사가 필요한 청소년들이 아침밥 클럽에 참여한 이후 올바른 식습관에 대한 인식 및 행동 변화와 이러한 변화를 돕기 위한 아침밥 클럽 운영의 향후 개선 과제를 알아보고자 하였다. 아침밥 클럽을 참여하고 있는 중고등 학생 20명을 대상으로 포커스 그룹 인터뷰를 진행한 결과, 아침밥 클럽 참여 이후 변화된 요인과 향후 개선 과제는 개인적 요인, 학교환경 관련요인, 가족환경 관련요소로 도출되었다.
  • 본 연구는 청소년의 건강 증진을 위한 아침밥 클럽 시범 사업을 통해 변화된 요인과 향후 개선 과제를 질적 연구 방법으로 탐색해 보았다. 2년 연속 아침밥 클럽을 진행하는 학교(2개교)와 신규 학교(2개교)에 재학 중인 고등학생을 남녀 성비에 맞춰(20명) 각 학교별로 참여자 대상 포커스 그룹 인터뷰를 실시하였다.
  • 서울시의 아침밥 클럽은 아침식사가 필요한 학생들을 대상으로 우유, 과일, 시리얼 및 빵 등의 곡류군으로 구성된 건강한 아침식사와 영양교육을 제공하여 청소년들의 건강과 올바른 식습관 확립을 위한 목적으로 시도되었다(Seoul Metropolitan Government 2013). 본 연구에서는 포커스 그룹 인터뷰를 통해 아침밥 클럽 목적에 맞게 프로그램 참여 후 아침을 결식했던 학생들의 올바른 식습관에 대한 인식 및 행동, 경험을 통한 개인적환경적 변화와 향후 이와 같은 변화를 돕기 위한 아침밥 클럽의 개선점을 진단하고자 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
서울시의 아침밥 클럽의 목적은? 서울시의 아침밥 클럽은 아침식사가 필요한 학생들을 대상으로 우유, 과일, 시리얼 및 빵 등의 곡류군으로 구성된 건강한 아침식사와 영양교육을 제공하여 청소년들의 건강과 올바른 식습관 확립을 위한 목적으로 시도되었다(Seoul Metropolitan Government 2013). 본 연구에서는 포커스 그룹 인터뷰를 통해 아침밥 클럽 목적에 맞게 프로그램 참여 후 아침을 결식했던 학생들의 올바른 식습관에 대한 인식 및 행동, 경험을 통한 개인적환경적 변화와 향후 이와 같은 변화를 돕기 위한 아침밥 클럽의 개선점을 진단하고자 하였다.
아침식사 섭취율이 높을수록 어떤 점이 좋아지는가? 청소년기의 아침 결식은 과식을 하거나 밤늦게 식사를 하는 불규칙한 식사습관과 관련되어 있고 고지방 및 고열량 식품 섭취를 높여 지속적인 영양 불균형으로 이어져 과체중 및 비만 위험이나 이후 다양한 만성질환의 위험과 연결될 수 있 다(Azadbakht 2013; Reeves 2013). 아침식사 섭취율이 높을 수록 곡류, 과일 및 채소류와 유제품류의 섭취 횟수는 증가하고 고지방 및 당류가 높은 식품의 섭취 횟수가 감소하는 균형 잡힌 영양섭취로 비만과 만성질환에 대한 위험이 감소 된다는 점에서(Timlin & Pereira 2007), 청소년들의 올바른 식습관 형성 및 식사섭취 상태 개선을 위해 학교에서 원활한 영양교육과 함께 아침식사를 지원 프로그램이 필요하다 (Seoul Metropolitan Government 2013).
청소년기의 아침식사가 중요한 이유는? 2010). 청소년 시기는 신체적 성장과 정서적 성숙이 활발하게 발달하는 시기이 며 식사가 건강에 영향을 줄 수 있어 충분하고 적절한 영양 관리가 매우 중요하다(Weaver 2002; Lake et al. 2006). 또 한 이 시기의 식습관은 성인기까지 이어지므로 올바른 식습관 형성 역시 필요하다(Weaver 2002; Lake et al. 2006).
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참고문헌 (22)

  1. Azadbakht L, Haghighatdoost F, Feizi A, Esmaillzadeh A. 2013. Breakfast eating pattern and its association with dietary quality indices and anthropometric measurements in young women in Isfahan. Nutr., 29(2):420-425 

  2. Bae YJ. 2013. Evaluation of nutrient intake and meal variety with breakfast eating in Korean adolescents: Analysis of data from the 2008-2009 National Health and Nutrition Survey. Korean J. Community Nutr., 18(3):257-268 

  3. Chen AY, Escarce JJ. 2010. Family structure and childhood obesity, early childhood longitudinal study-Kindergarten cohort. Prev. Chronic Dis., 7(3):A50 

  4. Choi SK, Choi HJ, Chang NS, Cho SH, Choi YS, Park HK, Joung HJ. 2008. Snacking behaviors of middle and high school students in Seoul. Korean J. Community Nutr., 13(2):199-206 

  5. Lake AA, Mathers JC, Rugg-Gunn AJ, Adamson AJ. 2006. Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years) and adulthood (32-33 years): the ASH 30 Study. J. Public Health (Oxf), 28(1):10-16 

  6. Lee YJ, Lee SJ, Kim CG. 2012. Korean adolescents' weight control behaviors by BMI (Body Mass Index) and body shape perception-Korea Youth Risk Behavior web-based Survey from 2010. J. of Digital Convergence, 10(3):227- 232 

  7. Meyers AF, Sampson AE, Weitzman M, Rogers BL, Kayne H. 1989. School breakfast program and school performance. American Journal of Diseases of Children, 143(10):1234- 1239 

  8. Mhurchu CN, Turley M, Gorton D, Jiang Y, Michie J, Maddison R, Hattie J. 2010. Effects of a free school breakfast programme on school attendance, achievement, psychosocial function, and nutrition: a stepped wedge cluster randomised trial. J. Epidemiol Community Health, 67(3):257-64 

  9. Na SY, Ko SY, Eom SH, Kim KW. 2010. Intakes and beliefs of vegetables and fruits, self-efficacy, nutrition knowledge, eating behavior of elementary school students in Kyunggi area. Korean J. Community Nutr., 15(3):329-341 

  10. Nicklas TA, Reger C, Myers L, O'Neil C. 2000. Breakfast consumption with and without vitamin-mineral supplement use favorably impacts daily nutrient intake of ninth-grade students. J. Adolesc Health, 27(5):314-321 

  11. Powell CA, Walker SP, Chang SM, Grantham-McGregor SM. 1998. Nutrition and education: a randomized trial of the effects of breakfast in rural primary school children. The American J. of Clinical Nutr., 68(4):873-879 

  12. Reeves S, Halsey LG, McMeel Y, Huber JW. 2013. Breakfast habits, beliefs and measures of health and wellbeing in a nationally representative UK sample. Appetite, 60(1):51- 57 

  13. Shin SM. 2015. The association of unhealthy eating habit with students of high schools in Seoul. J. Korean Soc. Sch. Health, 28(1):31-37 

  14. Shin GR. 2001. Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory (translated version), 1st ed., original written by Strauss A, Corbin JM. Hyunmoonsa. Seoul. Korea. pp 91-110 

  15. Timlin MT, Pereira MA. 2007. Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutr. Rev., 65(6 Pt 1):268-281 

  16. Tin SP, Ho SY, Mak KH, Wan KL, Lam TH. 2011. Lifestyle and socioeconomic correlates of breakfast skipping in Hong Kong primary 4 schoolchildren. Prev. Med., 52(3-4):250- 253 

  17. Weaver CM. 2002. Adolescence: The period of dramatic bone growth. Endocrine, 17(1):43-48 

  18. Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention, Ministry of Education. 2017. Youth Health Behavior Online Survey 

  19. Seoul Metropolitan Government. 2013. 2013 The Health Cafeteria Union Operated and Breakfast Club Program. Seoul, Korea 

  20. Statistics Korea. 2010. Results of the 2010 Population and Housing Census 

  21. Breakfast Club of Canada 2016. Available from: http://www.breakfastclubcanada.org/, [accessed 2014.2.4] 

  22. United States Department of Agriculture (USDA). Food and Nutrition Service. School breakfast program fact sheet. Available from: http://www.fns.usda.gov/cnd/breakfast/, [accessed 2012.4.13] 

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