최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기Korean journal of microbiology = 미생물학회지, v.54 no.3, 2018년, pp.244 - 253
이다솔 (강원대학교 생명과학과) , 송홍규 (강원대학교 생명과학과)
This study was carried out to evaluate effects of antimicrobial substances produced by isolated soil bacteria. Among two thousands of bacterial isolates Paenibacillus elgii DS381 exhibited high antimicrobial activities against several microbial residents on human skin and pathogenic bacteria. DS381 ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
paraben 등의 화학합성 방부제의 부작용은 어떠한 것이 있나? | 따라서 화장품 내 미생물 오염을 방지하는 방부시스템을 향상시키는 것이 중요하다. 이러한 미생물 오염을 방지하기 위해 항균활성 범위가 크고 넓은 pH와 온도 범위에서 안정한 paraben 등의 화학합성 방부제를 많이 사용하는데 인간에 피부염, 알러지 등을 유발할 수 있고 피부에 잔류할 수 있다(White and Groot, 2006). 따라서 독성이 없고, 사람에게 해를 끼치지 않는 천연항균물질을 이용한 미생물 제어에 대한 관심이 최근 증가하고 있으며 또한 의약품 분야에서는 화학기반의 항생제를 생물유래 물질로 전환하거나 미생물 자체 혹은 미생물 대사산물을 이용한 항균제 시장 진출 전략을 강화하고 있다(Kim et al. | |
DS381 균주가 chitinase를 생산하여 lipopeptide 항균 효과에 더하여 더욱 효율적으로 진균의 생장을 저해할 수 있을 것으로 생각되는 이유는 chitinase가 어떤 효소이기 때문인가? | Chitinase : Chitinase는 진균 세포벽 성분인 chitin을 분해하는 효소이며 이를 생산하는 미생물은 진균의 생장을 억제할 수 있다. 따라서 DS381 균주의 chitinase 생산으로 lipopeptide 항균 효과에 더하여 더욱 효율적으로 진균의 생장을 저해할 수 있을 것으로 생각된다. | |
인간 피부에 위협이 되는 기회적 병원체에는 어떠한 것들이 있는가? | 인간의 피부에는 다양한 미생물이 존재하는데 이들의 대부분은 인간에 해를 미치지 않으며 오히려 다양한 도움을 주기도 하지만 Listeria monocytogenes, Salmonella sp., Staphylococcusaureus와 일부 병원성 Escherichia coli 등과 같은 세균이나 Candida albicans 같은 진균은 기회적 병원체로서 인간의 건강을 위협할 수 있다(Wong et al., 2000; Behravan et al. |
Al-Ani I, Zimmermann S, Reichlinga J, and Wink M. 2015. Pharmacological synergism of bee venom and melittin with antibiotics and plant secondary metabolites against multi drug resistant microbial pathogens. Phytomedicine 22, 245-255.
Alkotaini B, Anuar N, Kadhum AAH, and Sani AAA. 2014. Isolation and identification of a new intracellular antimicrobial peptide produced by Paenibacillus alvei AN5. World J. Microbiol. Biotechnol. 30, 1377-1385.
Ansari A, Aman A, Siddiqui NN, Iqbal S, and Qader SA. 2012. Bacteriocin (BAC-IB17): Screening, isolation and production from Bacillus subtilis KIBGE IB-17. Pak. J. Pharma. Sci. 25, 195-201.
Ayed HB, Maalej H, Hmidet N, and Nasri M. 2015. Isolation and biochemical characterisation of a bacteriocin-like substance produced by Bacillus amyloliquefaciens An6. J. Global Antimicrob. Resist. 3, 255-261.
Behravan J, Bazzaz BSF, and Malaekeh P. 2005. Survey of bacteriological contamination of cosmetic creams in Iran. Int. J. Dermatol. 44, 482-485.
Binod P, Pusztahelyi T, Nagy V, Sandhya C, Szakacs G, Pocsi I, and Pandey A. 2005. Production and purification of extracellular chitinases from Penicillium aculeatum NRRL 2129 under solid-state fermentation. Enz. Microb. Technol. 36, 880-887.
Budi SW, Van Tuinen D, Arnould C, Dumas-Gaudut E, Gianinazzi-Pearson V, and Gianinazzi S. 2000. Hydrolytic enzyme activity of Paenibacillus sp. strain B2 and effect of antagonistic bacterium on cell wall integrity of two soil-borne pathogenic fungi. Appl. Soil Ecol. 15, 191-199.
Cochrane SA and Vederas JC. 2016. Lipopeptides from Bacillus and Paenibacillus spp.: A gold mine of antibiotic candidates. Med. Res. Rev. 36, 4-31.
Ghorbel B, Sellami-Kamoun A, and Nasri M. 2003. Stability studies of protease from Bacillus cereus BG1. Enz. Microb. Technol. 32, 513-518.
Guo Y, Huang E, Yuan C, Zhang L, and Yousefa AE. 2012. Isolation of a Paenibacillus sp. strain and structural elucidation of its broad-spectrum lipopeptide antibiotic. Appl. Environ. Microbiol. 24, 3156-3165.
Jiang J, Shi B, Zhu D, Cai Q, Chen Y, Li J, Qi K, and Zhang M. 2012. Characterization of a novel bacteriocin produced by Lactobacillus sakei LSJ618 isolated from traditional Chinese fermented radish. Food Control 23, 338-344.
Kim TW, Kim SM, Hwang YM, Kim C, Lee DW, Jun LJ, Jeong JB, Kim YO, Nam BH, and Lee KJ. 2018. Determination of mass culture method of marine-derived microorganism, Bacillus sp. 2-4 (KCCMI 11107p) with antimicrobial acitivity. J. Fish. Mar. Sci. Educ. 30, 123-131.
Ku JE, Han HS, and Song JH. 2013. The recent trend of the natural preservative used in cosmetics. Asian. J. Beauty Cosmetol. 11, 835-844.
Lee JH. 2017. Master's thesis. A study of microbiological contamination after use of lip makeup tester. Sookmyung Women's University, Seoul, Korea.
Lim JH, Min BK, and Choi YK. 2001. Characterization of the bacterial cell wall lytic enzyme produced by Aspergillus sp. HCLF-4. Korean J. Microbiol. 37, 15-20.
Lou Z, Wang H, Zhu S, Ma C, and Wang Z. 2011. Antibacterial activity and mechanism of action of chlorogenic acid. J. Food Sci. 76, 398-403.
Lundov MD and Zachariae C. 2008. Recalls of microbiologically contaminated cosmetics in EU from 2005 to May 2008. Int. J. Cosmet. Sci. 30, 471-474.
Marco JLD, Valadares-Inglis MC, and Felix CR. 2003. Production of hydrolytic enzyme by Trichoderma isolates with antagonistic activity against Crinipellis perniciosa, the causal agent of witches broom of cocoa. 34, 33-38.
Murugan G and Rengaswamy P. 2011. Isolation, screening and production of biosurfactant by Pseudomonas sp. isolated from mangrove forest soil using coconut oil cake as substrate. J. Basic Appl. Biol. 5, 251-257.
Nagarajkumar M, Bhaskaran R, and Velazhahan R. 2004. Involvement of secondary metabolites and extracellular lytic enzymes produced by Pseudomonas fluorescens in inhibition of Rhizoctonia solani, the rice sheath blight pathogen. Microbiol. Res. 159, 73-81.
Nagpure A and Gupta RK. 2013. Purification and characterization of an extracellular chitinase from antagonistic Streptomyces violaceusniger. J. Basic Microbiol. 53, 429-439.
Naing KW, Lee YS, Nguyen XH, Jeong MH, Anees M, Oh BS, Cho J, Moon JH, and Kim KY. 2014. Isolation and characterization of an antimicrobial lipopeptide produced by Paenibacillus ehimensis MA2012. J. Basic Microbiol. 55, 857-868.
Qiao N and Shao Z. 2013. Isolation and characterization of a novel biosurfactant produced by hydrocarbon-degrading bacterium Alcanivorax dieselolei B-5. J. Appl. Microbiol. 108, 1207-1216.
Rodrigues LR, Teixeira JA, van der Mei HC, and Oliveira R. 2006. Physicochemical and functional characterization of a biosurfactant produced by Lactococcus lactis 53. Colloids. Surf. B Biointerfaces 49, 79-86.
Sharma D and Saharan BS. 2014. Simultaneous production of biosurfactants and bacteriocins by probiotic Lactobacillus casei MRTL3. Int. J. Microbiol. 2014, 698713.
White IR and Groot AC. 2006. Cosmetics and skin care products, pp. 493-506. In Frosch PJ, Menn T, and Lepoittevin JP. (eds.), Contact Dermatitis, 4th ed. Springer, Berlin, Germany.
Wong S, Street D, Delgado SI, and Klontz KC. 2000. Recalls of foods and cosmetics due to microbial contamination reported to the U.S. Food and Drug Administration. J . Food Protect. 63, 1113-1116.
Wu XC, Shen XB, Ding R, Qian CD, Fang HH, and Li O. 2010. Isolation and partial characterization of antibiotics produced by Paenibacillus elgii B69. FEMS Microbiol. Lett. 310, 32-38.
Youssef NH, Duncan KE, Nagle DP, Savage KN, Knapp RM, and McInerney MJ. 2004. Comparison of methods to detect biosurfactant production by diverse microorganisms. J. Microbiol. Methods 56, 339-347.
Zou YY, Jung LS, Lee SH, Kim SK, Cho YJ, and Ahn JH. 2012. Enhanced antimicrobial activity of nisin in combination with allyl isothiocyanate against Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium and Shigella boydii. Int. J. Food Sci. Technol. 48, 324-333.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.