최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.33 no.5, 2018년, pp.361 - 368
최슬기 (서울대학교 식품영양학과) , 이영원 (서울대학교 식품영양학과) , 서정은 (서울대학교 식품영양학과) , 박종은 (서울대학교 식품영양학과) , 이지연 (한국보건산업진흥원) , 권훈정 (서울대학교 식품영양학과)
N-nitrosamines are probable or possible human carcinogens, which are produced by the reaction between secondary amines and nitrogen oxide in the acidic environment or by heating. Common risk assessment procedure involves the comparison between exposures expressed in the unit, mg/kg body weight/day a...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
니트로사민은 무엇인가? | 니트로사민은 산성이나 열을 가했을 때 2급 아민과 질소산화물이 반응해서 생성되는 발암물질이다. 일반적으로 위해 물질에 대한 안전성평가는 그 노출량을 mg/kg body weight/day로 산출하여 독성기준치와 비교하는 방법을 사용한다. | |
위해 물질에 대한 안전성평가는 어떤 방법을 사용하는가? | 니트로사민은 산성이나 열을 가했을 때 2급 아민과 질소산화물이 반응해서 생성되는 발암물질이다. 일반적으로 위해 물질에 대한 안전성평가는 그 노출량을 mg/kg body weight/day로 산출하여 독성기준치와 비교하는 방법을 사용한다. 이런 방법은 정책 근거자료로는 적합하나 소비자들에게 식생활 정보로 제공하기에 미진한 부분이 있다. | |
니트로사민 함량은 어떤 음식과 요리 재료에서 높게 나타나는가? | 총식이조사 분석치의 식품별 함량의 경우 끓인 가다랑어, 조미가루, 볶은 새우자건품은 높은 NDMA의 함량을 보였으나13-15) 실제 국민건강영양조사에서 조사된 음식에 사용된 양이 낮아 음식 내 니트로사민 함량에 기여하는 정도는 낮았다. 또한 모든 음식을 통틀어서 니트로사민의 함량을 고려할 때, 니트로사민은 조리 중 생성되는 다른 오염물질들과는 달리 주로 끓인 음식 종류에서 많이 관찰되며 식재료 중에서는 어류가 특히 높은 기여율을 보이고 있다. 다른 니트로사민류보다 식품 내에서 높은 농도로 자주 검출되었던 NDMA는32) 마우스에 50ppm을 5달 동안 경구 투여했을 때, 4마리는 폐에 선암(adenocarcinomas), 21마리에 다중 샘종(multiple adenomas), 2마리에 악성 신장 종양 및 악성 간 종양을 발생시킨 발암물질이다33). |
Rostkowska K., Zwierz K., Rozanski A., Moniuszko-Jakoniuk J., Roszczenko A.: Formation and Metabolism of NNitrosamines. Polish Journal of Environmental Studies. 7, 321-326 (1998).
Scanlan R.A. ,Issenberg P.: Nnitrosamines in foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition. 5, 357-402 (1975).
Hecht S.S.: DNA adduct formation from tobacco-specific Nnitrosamines. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis. 424, 127-142 (1999).
William L.: N-Nitroso compounds in the diet. Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. 443, 129-138 (1999).
Gloria M.B.A., Barbour J.F., Scanlan R.A.: Volatile nitrosamines in fried bacon. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 45, 1816-1818 (1997).
Barnes J.M., Magee P.N.: Some toxic properties of dimethylnitrosamine. British Journal of Industrial Medicine. 11, 167 (1954).
Tricker A.R., Preussmann R.: Carcinogenic N-nitrosamines in the diet: occurrence, formation, mechanisms and carcinogenic potential. Mutation Research/Genetic Toxicology. 259, 277-289 (1991).
Walker R.: Nitrates, nitrites and Nnitrosocompounds: A review of the occurrence in food and diet and the toxicological implications. Food Additives & Contaminants. 7, 717-768 (1990).
Stuff J.E., G.T.Eugenia, Stephanie B.L., Bondy M.L., Forman M.R.: Construction of an N-nitroso database for assessing dietary intake. Journal of Food Composition and Analysis. 22, S42-S47 (2009).
IARC: Agents classified by the IARC monographs 1-121, Available from: http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ latest_classif.php. Accessed June 21 (2018).
KFDA: Exposure assessment of N-nitrosamines in foods for review regulation, Seoul, Republic of Korea, Korea Food and Drug Administration, No. 09071KFDA153 (2009).
MFDS: Risk assessment of Nitrosamines, Chungcheongbukdo, Republic of Korea, Ministry of Food and Drug Safety (2016).
Seo J.E.: Method development for determining seven N-nitrosamines and its application to agricultural food products. Master's Dissertation, Seoul National University Graduate (2015).
Park J.E.: Method development for determining N-nitrosamines and its application to animal food products. Master's Dissertation, Seoul National Univerisity Graduate (2016).
Lee Y.W.: Total diet study of N-nitrosamines in marine food and exposure assessment for Korean population. Master's Dissertation, Seoul National Univerisity Graduate (2017).
Seo J.E., Park J.E., Lee J.Y., Kwon H.J.: Determination of seven N-nitrosamines in agricultural food matrices using GCPCI- MS/MS. Food Analytical Methods. 9, 1595-1605 (2016).
MHW, KCDC: The Sixth Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VI-2), Available from: https://knhanes.cdc.go.kr. Accessed January 12 (2018).
MHW, KCDC: The Sixth Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VI-3), Available from: https://knhanes.cdc.go.kr. Accessed January 12 (2018).
MHW, KCDC: The Seventh Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VII-1), Available from: https://knhanes.cdc.go.kr. Accessed January 12 (2018).
Moy G.G., Vannoort R.W. Total diet studies. Springer, pp. 4-437 (2016).
Loeppky R.N. Nitrosamine and N-nitroso compound chemistry and biochemistry: advances and perspectives. ACS Publications, pp. 1-18 (1994).
R: A language and environment for statistical computing, Available from: http://www.R-project.org. Accessed January 12 (2018).
RStudio: Integrated Development for R, Available from: http://www.rstudio.com. Accessed February 13 (2017).
Tricker AR., Pfundstein B., Theobald E., Preussmann R., Spiegelhalder B.: Mean daily intake of volatile N-nitrosamines from foods and beverages in West Germany in 1989- 1990. Food and Chemical Toxicology. 29, 729-732 (1991).
Biaudet H., Mavelle T., Debry G.: Mean daily intake of Nnitrosodimethylamine from foods and beverages in France in 1987-1992. Food and Chemical Toxicology. 32, 417-421 (1994).
Sung N.J., Kang S.K., Lee S.J, Kim S.H.: The factors for the formation of carcinogenic N-nitrosamine from dried marine food products. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 27, 247-258 (1994).
daCosta K.A., Vrbanac J.J., Zeisel S.H.: The measurement of dimethylamine, trimethylamine, and trimethylamine N-oxide using capillary gas chromatography-mass spectrometry. Analytical Biochemistry. 187, 234-239 (1990).
Bulushi I.A., Poole S., Deeth H.C., Dykes G.A.: Biogenic amines in fish: roles in intoxication, spoilage, and nitrosamine formation-a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 49, 369-377 (2009).
Wang W., Ren S., Zhang H., Yu J., An W., Hu J., Yang M.: Occurrence of nine nitrosamines and secondary amines in source water and drinking water: Potential of secondary amines as nitrosamine precursors. Water Research. 45, 4930-4938 (2011).
Doma ska K., Kowalski B.: Occurence of volatile Nnitrosoamines in Polish processed meat products. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy. 47, 507-514 (2003).
TAKAYAMA S., OOTA K.: Malignant tumors induced in mice fed with N-nitrosodimethylamine. GANN Japanese Journal of Cancer Research. 54, 465-472_463 (1963).
Lijinsky W., Reuber M.D.: Carcinogenesis in rats by nitrosodimethylamine and other nitrosomethylalkylamines at low doses. Cancer Letters. 22, 83-88 (1984).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.