최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.34 no.6, 2019년, pp.683 - 696
최영진 (가톨릭관동대학교 가정교육과)
This study examined the nutritional status and dietary behaviors of university students in Gangwon-do as well as the effects of dietary education on them. Forty college students were recruited, and their dietary lifestyle was examined using an Adult NQ questionnaire before and after dietary educatio...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
대학생들의 식생활 습관 및 영양 상태가 불합리할 가능성이 높은 이유는? | 대학생 시기는 청소년에서 성인으로 전환되는 과도기로, 이 시기의 식생활 습관 및 영양 상태는 앞으로 다가올 성인기와 노년기의 건강을 좌우하는 매우 중요한 요소이다(Kim 2003; Kim 등 2013; Kim 2015). 하지만 대학생들은 자취, 하숙 등 거주지 형태의 변화를 비롯하여 늘어난 자유시간과 학업 외 활동시간 증가 등의 다양한 원인으로 인해 불합리한 식생활을 영위할 가능성이 많다(Lee & Kim 1997; Jang 등 2011). 실제로 대학생들은 결식, 불규칙한 식생활, 잦은 편의 식품섭취 등 식생활에 문제점이 있는 것으로 나타났다 (Park & Kim 2005; Kim 등 2013; Kim & Kim 2015). | |
대학생 시기란? | 대학생 시기는 청소년에서 성인으로 전환되는 과도기로, 이 시기의 식생활 습관 및 영양 상태는 앞으로 다가올 성인기와 노년기의 건강을 좌우하는 매우 중요한 요소이다(Kim 2003; Kim 등 2013; Kim 2015). 하지만 대학생들은 자취, 하숙 등 거주지 형태의 변화를 비롯하여 늘어난 자유시간과 학업 외 활동시간 증가 등의 다양한 원인으로 인해 불합리한 식생활을 영위할 가능성이 많다(Lee & Kim 1997; Jang 등 2011). | |
식사의 질과 영양 상태를 평가하는 방법은? | 한편, 올바른 식습관 형성과 건강관리를 위해서 평소의 식행동이나 식습관에 대한 조사를 통해 개인이나 집단의 영양 문제를 파악할 수 있으며, 영양 문제를 야기한 식행동을 찾아내어 식사 및 식 행동 교정을 위한 교육이나 상담에 활용할 수 있다(Lee 등 2016). 식사의 질과 영양 상태를 평가하는 방법으로 주로 24시간 회상법, 식품섭취 빈도 조사 등이 이용된다. 하지만 이 방법은 훈련받은 전문 인력이 필요하며, 조사 분석에 기술과 시간이 많이 요구된다. |
Gil A, Ruiz-Lopez MD, Fernandez-Gonzalez M, Martinez de Victoria E. 2014. The FINUT healthy lifestyles guide: Beyond the food pyramid. Adv Nutr., (3):358S-367S
Haines PS, Siega-Riz AM, Popkin BM. 1999. The diet quality index revised: a measurement instrument for populations. J Am Diet Assoc. 99(6):697-704
Han MJ, Cho HA. 1998. Dietary habit and perceived stress of college students in Seoul area. J Korean Soc. Food Cult, 13(4):317-326
Hong SH, Yeon JY, Bae YJ, 2013. Relationship among night eating and nutrient intakes status in university students. J East Asian Soc Dietary Life, 23(3):297-310
Jang YS, Song KH, Kim EH, Suh YS, Kim DH, Shin DH. 1997. Health behaviors and health perception among medical and non-medical students. J Korean Acad. Fam. Med, 18:1469-1482
Johnson RK, Frary C. 2001. Choose beverages and foods to moderate your intake of sugars: The 2000 Dietary Guidelines for Americans-What's all the fuss about?. J Nutr., 131:2766S-2771S
Jung LH, Kim YJ, Jeon ER. 2014. A Study on snack purchasing behavior, understanding of food and nutrition labeling of middle school students in Naju Area. J Korean Home Econ Educ Assoc, 26(4):1-19
KDRIs. 2015. Dietary Reference Intake for Koreans. Korean Nutrition Society.
Kim HK. 2000. Effect of Nutrition Course on Food Habits and Nutrition Knowledge of College Students. J Human Ecology University of Ulsan, 1(2):15-30
Kim JH. 2010. Studies inquiry on school dietary education in the Home Economics Education. J Korean Home Econ Educ Assoc., 22(3):189-203
Kim JH, Kim YK. 2010. Dietary education support act and middle school dietary education-focusing on the dietary section of the revised 2007 Home Economics textbooks. J Korean Home Econ Educ Assoc. 22(4):1-13
Kim KH. 2003. A Study of the dietary habits, the nutritional knowledge and consumption patterns of convenience foods of university students in the Gwangju area. Korean J Community Nutr., 8:181-191
Kim WK, Kang MH, Kim SH. 2019. Survey on Nutritional Status and Dietary Behaviors of Middle School Students in Korea Using the Nutrient Quotient (NQ) of Children for Dietary Education. J Korean Soc Food Sci Nutr., 48(4) 456-468
Ko MJ, Kim YH. 2012. The effects of green food education program based om the practical problem solution to the dietary attitudes of elementary school students. J Korean Prac Arts Edu., 25(2):151-172
Kwon SJ, Kang JH, Kim NJ, Kim RJ, Kim SY, Kim SI, and Han GS. 2012. Relationships between Dietary Behaviors with Smoking, Drinking Situations and Subjective Health Status of University Students. J Dental Hyg Sci., 12(2):145-153
Lee JS, Kim CS. 2000. Factors on the seafood preference and eating frequency of the elementary school children. J Korean Soc Food Sci Nutr., 29(6):1162-1168
Lee KA. 1999. A Comparison of eating and general health practices to the degree of health consciousness in Pusan college students. J. Korean Soc Food Sci Nutr., 28(3):732-746
Lee KA, Cho EJ, Yoon HS. 2010. A Study on consumption of convenience foods of university students by residing type in Changwon and Masan area. J Korean Diet Assoc 16(3):279-290
Lee KS, Kim KN. 1997. Effects of nutrition education on nutrition knowledge, dietary attitudes and foods behavior of college students. Korean J Community Nutr., 2(1):86-93
Lee MS, Kim JH, Yi BS, Lee YN, Son SM, Lee JW. 2016. Nutritional assessment 4th ed. Gyomoonsa. Paju, Korea. pp. 99-140
Ministry of Agriculture Food and Rural Affairs. 2009. Dietary Life Education Support Act
Ministry of Health and Welfare (MOHW), Korea Centers for Diseases Control and Prevention (KCDC). Korea Health Statistics 2015: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES -2). Cheongju, Korea. 2016
Paik JJ. 1990. Nutrition knowledge and food habits of elementary teachers. Chuncheon Teachers College, 30:85-97
Park MS, Kim SA. 2005. Effect of nutrition education on improving diet behavior of university students. Korean J Community Nutr., 10(2):189-195
Serra-Majem L, Ribas L, Ngo J, Ortega RM, Garcia A, Perez-Rodrigo C, Aranceta J. 2004. Food, youth and the Mediterranean diet in Spain. Development of KIDMED, Mediterranean Diet Quality Index in children and adolescents. Public Health Nutr., 7(7):931-935
Welsh JA, sharma A, Cunningham SA, Vos MB. 2011. Consumption of added sugars and indicators of cardiovascular disease risk among US adolescences. Circulation, 123:249-257
Woo KJ, Yang HS, Rho JO. 2005. A study on the eating out behavior and its factors in restaurant selection of university students. J East Asian Soc Dietary Life, 15(2):235-245
Korea Health Industry Development Institute (KHIDI). D-HRA: diet related health risk appraisal [Internet]. Cheongju: Korea Health Industry Development Institute; [cited 2019 Aug 3]. Available from: https://www.khidi.or.kr/dhra
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.