$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 인천지역 초등학교 5학년 대상 '어린이 건강UP 안전한 식생활교육'의 영양식품안전 지식, 태도, 실천의 변화에 대한 효과
Effects of 'Dietary Education for Children's Health UP' on the Changes in Knowledge, Attitudes, and Practice of Nutrition and Food Safety in 5th Grade Elementary School Students in Incheon 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.34 no.1, 2019년, pp.14 - 22  

배미애 (인하대학교 자연과학대학 식품영양학과) ,  박소현 (인하대학교 자연과학대학 식품영양학과) ,  한소희 (인하대학교 자연과학대학 식품영양학과) ,  진정희 (인천남부교육지원청 평생교육건강과 학교급식팀) ,  장경자 (인하대학교 자연과학대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study examined the effects of 'Dietary education for children's health UP' (DECHUP) on the changes in knowledge, attitudes, and practice (KAP) of nutrition and food safety in $5^{th}$ grade elementary school students in Incheon. The DECHUP program was conducted from May to October 20...

Keyword

표/그림 (8)

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 이에 본 연구는 아동기의 올바른 성장과 건강증진, 안전한 식생활을 위하여 영양과 식품안전에 대한 지식을 바르게 이해하고, 관심과 의욕을 높여 바람직한 식생활 태도를 스스로 잘 실천할 수 있도록 하기 위하여 인천 일부지역 초등학교 5학년을 대상으로 ‘어린이 건강UP 안전한 식생활교육’을 실시하고 그 효과를 알아보고자 하였다.
  • 본 연구에서는 초등학교 5학년을 위한 ‘어린이 건강UP 안전한 식생활 교육’ 프로그램을 개발하였다.
  • 본 연구는 아동기의 건강한 성장과 안전한 식생활을 위하여 영양과 식품안전에 대한 지식을 바르게 이해하고, 바람직한 식생활 태도를 스스로 실천할 수 있도록 하기 위하여 인천 미추홀구에 위치한 초등학교 5학년 790명(남학생 427명,여학생 363명)을 대상으로 ‘어린이 건강UP 안전한 식생활교육’을 실시하였고 그들의 지식, 태도, 실천행동의 변화에 미치는 효과를 알아보았으며 그 결과는 다음과 같다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (34)

  1. Cha JA, Yang IS, Lee SJ, Chung LN. 2007. Effect-evaluation of Korean traditional food culture education program for the elementary schoolers. Korean J. Food Culture., 22(4): 383-392 

  2. Choi JY, Ryu SH. 2010. Effect of the dietary life education program on elementary school students' nutrition knowledge and eating habit. J of KPAE., 23(2):319-334 

  3. Choi YJ, Kim JH. 2018. The influence of elementary students on eating behavior and improving nutrition knowledge according to the development of nutritional education program focusing on integrated cooking activities. Culinary Science & Hospitality Research 24(5):78-89 

  4. Han JS, Kim SS, Go MA. 2015. Influences of dietary education activity on education satisfaction and self-respect. Culinary Science & Hospitality Research, 21(4):236-250 

  5. Her ES. 2013. Eating behavior, nutrition knowledge, and educational needs of the food and nutrition of elementary school students in the Gyeungnam province. Korean J Community Nutr., 18(1):11-24 

  6. Hyun SM, Kim JW. 2007. Improvement of dietary attitudes of elementary students by nutrition labeling education. Korean J Community Nutr., 12(2):168-177 

  7. Jeong JS. 2018. Nutrient intake status of elementary students and the effects of nutrition education on nutrition knowledge, food habits, and nutrient intake. Doctoral degree thesis. Keimyung University 

  8. Jeong NY, Kim KW. 2009. Nutrition knowledge and eating behaviors of elementary school children in Seoul. Korean J Community Nutr., 14(1):55-66 

  9. Jung KA. 2012. A study on the dietary habits of 5th & 6th grade students and the dietary life education by teachers. The Korean Journal of Culinary Research, 18(3):266-285 

  10. Kang BS. 2002. Research methodology for causal analysis. Seoul: Muyokgyeongyeongsa 

  11. Kim HC. 2013. Statistical Analysis. Seoul: Hakjisa 

  12. Kim JG, Jung MJ, Kim JS. 2016. Awareness and behavior of elementary school children on children's favorite foods. J. Food Hyg. Saf, 31(3):176-185 

  13. Kim KH. 2014. Effects of dietary education on elementary children in after-school program in Seoul. J. Korean Soc. Food Cult., 29(2):222-230 

  14. Kim SM. 2017. Effets of nutrition education on body fat, nutrition knowledge and diet habits in elementary students. Master's degree thesis. Inha University 

  15. Lee JM. 2009. Effect of nutrition education for elementary school students on the recognition of food safety and nutrition labeling. Master's degree thesis. Yeungnam University 

  16. Lee KH, Kim KW, Lee YK, Lee SM, Son SM. 2015. Practice in nutrition education & counseling, 3rd edition. Life Science Publishing Co, Seoul Korea. p234-235 

  17. Lee OH, Chang SO, Park MJ. 2008. Comparison of nutrition knowledge, dietary attitude and dietary habit in elementary school children with and without nutrition education. J Korean Soc Food Sci Nutr., 37(11):1427-1434 

  18. Lee SO, Kim HA. 2013. Evaluation of effectiveness of vegetablerelated nutrition education for elementary school students. J Korean Soc Food Sci Nutr, 42(5):713-720 

  19. Lee SY, Lee JH, Kim MH. 2014. Comparison of breakfast and nutritional attitudes in elementary school students by obesity level in Chungnam area. Korean J. Food Culture, 29(5):390-405 

  20. Lee WY. 2008. A study on the nutritional knowledge, eating attitudes, fast food in Chunan area. Master's degree thesis. Choongnam University 

  21. Lee YS, Lim HS, Ahn HS, Chang NS. 2011. Nutrition through the life cycle, 3rd edition. Kyomunsa, Paju, Korea. p 243 

  22. Lym JW. 1996. Marketing research like this. Bobmunsa 

  23. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs, Dietary Education National Network. 2016. Proper Dietary Guidelines 

  24. Ministry of Food and Drug Safety. 2014. Sweetness story with health child 

  25. Ministry of Food and Drug Safety, Ministry of Education. 2017. Food safety and nutrition. Chungcheongbuk-Do 

  26. Seoul Metropolitan Office of Education. 2012. Dietary experience to meet with five senses 

  27. Song SW. 2009. Knowledge, attitude and practice study. Korean J Fam Med., 30(6):464-465 

  28. Suh YS, Chung YJ. 2010. The Effect of Nutrition Education on the Improvement of Psychosocial Factors Related to Vegetable and Fruit Intake of Elementary School Children in Pre-Action Stages. Korean J Nutr., 43(6):597-606 

  29. Yang MK, Oh WO. 2007. Effects of the Internet Game Addiction Prevention Educational Program on Self-control and Time Spent on Internet Games by Elementary School Students. J Korean Acad Child Health Nurs. 13(3):282-290 

  30. Yoon HJ, Kim MH, Lee JH. 2018. Perception of foodservice hygiene and relationship between hygiene knowledge and hygiene performance of elementary school students in Cheon-an.. J East Asian Soc Diet Life, 28(3):213-224 

  31. Yu KH, Park MW, Ly SY. 2017. Development and estimation of evaluation criteria for green dietary life education for elementary school students. Korean Journal of Human Ecology, 26(2):101-108 

  32. Yu OK, Park SH, Cha YS. 2007. Eating habits, eating behaviors and nutrition knowledge of higher grade elementary school students in Jeonju area, Korean J Food Culture, 22(6):665-672 

  33. Korea Centers for Disease Control & Prevention (KCDC). Online research on youth health behavior. 2017. Available from: http://yhs.cdc.go.kr/, [accessed 2018.12.04.] 

  34. Statistics Korea. Life Table. 2017. Available from: http://www.index.go.kr/, [accessed 2018.12.04.] 

저자의 다른 논문 :

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로