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흰점박이꽃무지와 장수풍뎅이 유충에 대한 사료 첨가제로서 클로렐라의 효과
Effect of Chlorella Supplementation on Survival and Larval Growth of the Edible Beetles, Protaetia brevitarsis and Allomyrina dichotoma 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.29 no.9, 2019년, pp.996 - 1001  

송명하 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  박관호 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  김은선 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  김용순 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과)

초록
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국제연합식량농업기구(FAO)의 보고에 따르면, 미래의 식량문제 해결 방안으로 식용곤충을 지목하였다. 식용곤충은 단백질을 비롯한 무기질과 비타민 등의 함량이 풍부하여 영양학적 가치가 높은 것으로 평가된다. 따라서 국내 곤충산업의 확대를 위해서는 안정적인 대량사육 시스템의 개발과 안전한 식용곤충 전용 사료의 개발 등에 대한 연구가 요구된다. 본 연구에서는 액상과 분말 클로렐라를 식용곤충종인 흰점박이꽃무지와 장수풍뎅이의 사료 첨가제로 이용하여 각 유충의 생육에 미치는 효과를 분석하였다. 두 곤충 모두에서 클로렐라 액상과 분말을 첨가했을 때 유충의 생존율이 대조구보다 높았다(흰점박이꽃무지; p>0.05, 장수풍뎅이; p<0.05). 클로렐라 분말을 첨가한 사료를 급여했을 때 흰점박이꽃무지와 장수풍뎅이 유충의 3령 기간이 각각 최대 24일(p<0.05)과 19일(p<0.05) 단축되어 곤충 사육농가의 노동력 절감 효과를 기대할 수 있을 것으로 생각된다. 또한, 장수풍뎅이는 주로 학습애완용으로 판매되는 것에 비해 식용 소재로 활발히 활용되고 있는 흰점박이꽃무지 실험구에 대하여 영양 성분 분석을 실시하였다. 그 결과, 클로렐라 액상 및 분말 첨가 처리구에서 수분, 조단백질, 조섬유 및 구리, 아연, 마그네슘과 같은 무기질의 함량이 높았고, 납과 카드뮴, 수은 및 비소 등 중금속은 모든 실험구에서 검출되지 않았다. 이러한 연구결과를 바탕으로 흰점박이꽃무지와 장수풍뎅이 사육 시 사료 첨가제로서 클로렐라가 활용될 수 있을 것으로 기대된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Edible insects are reported to be rich in protein, minerals and vitamins, and much attention has been paid to them as a future food source. In Korea, they were massively reared and sold. In order to enhance the market value of edible insects for industrialized mass production, it is important to dev...

주제어

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AI 본문요약
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대상 데이터

  • Initial number of larvae in each treatment was 20. Each treatment contained three replicates.

데이터처리

  • Statistical differences at p<0.05 between the groups were analyzed by one-way ANOVA analysis followed by Tukey’s multiple comparison test.

이론/모형

  • The crude protein content was determined by the Kjeldahl method. The crude fat content was determined using the Soxhlet fat extraction method. Crude fiber was measured after boiling 5 g of defatted sample in sulphuric acid and sodium hydroxide.
  • The moisture content was determined by drying the samples in an air-circulating oven at 105℃. The crude protein content was determined by the Kjeldahl method. The crude fat content was determined using the Soxhlet fat extraction method.
  • The moisture, protein, fat, fiber, and ash were based on standard methods of the Association of Official Analytical Chemists (AOAC) [3]. The moisture content was determined by drying the samples in an air-circulating oven at 105℃.
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